Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
Zelená (špenátová) bábovka

Zelená (špenátová) bábovka

Potřebné ingredience

450g mraženého špenátu (protlak), 4 vejce, sůl, 1 PP, citrónová kůra a šťáva, 200g rozpuštěného másla, 140g třtinového cukru, 300g polohrubé mouky, 100g špaldové celozrnné mouky, ev. mléko (většinou není potřeba)

Postup přípravy

Špenát chvíli vaříme a necháme vychladnout (i den předem). Vyšleháme žloutky s cukrem, máslem, citrónem a solí do pěny, přidáme špenát, mouku s PP. a nakonec sníh. Pokud je třeba,…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Koblihy

Koblihy

Potřebné ingredience

Těsto: 250 ml mléka, 40 g másla, 40 g cukru krupice, 4 žloutky, 3 PL rumu, 500 g hladké mouky, necelá lžička soli, 30 g droždí. Dále: olej na smažení

Postup přípravy

Máslo, cukr a žloutky (vše pokojové teploty) vyšleháme do pěny. Z části vlažného mléka, droždí a 1 lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme prosátou mouku pokojové teploty…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Jablečňák z remosky

Jablečňák z remosky

Potřebné ingredience

* TĚSTO: 200 g cukru, 250 g polohrubé mouky, 150 g jogurtu (bílý, skyr, kysaná smetana...), 100 g oleje, 2 vejce, 1 lžička vanilkové pasty (nebo vanilkového extraktu), 1 kypřící prášek do pečiva, 1 větší jablko (nebo 2 menší); * POLEVA: 100 g čokolády na vaření, 40 g másla, 1 lžíce skořicového cukru

Postup přípravy

Rozpis je pro formu o objemu 1,5 l (tady konkrétně je forma Silikomart Paradise), pečeno ve velké remosce Grand (průměr mísy 29 cm).

Polovinu množství jablek pokrájet na…

Zobrazit více...
DORTY
Špenátový dort s ovocem

Špenátový dort s ovocem

Potřebné ingredience

Zelený korpus : 5 vajec, 1/2 hrnku oleje, 120g polohrubá mouka, 120g cukr krystal , soda, ořechy, slunečnicové semínka, špenátový protlak, mandlové a rumové aroma, vanilkový cukr, citronová kůra a šťáva z jednoho citronu. Čokoládový korpus : 4 vejce, 100 g cukr, 100 g polohrubé mouky, kakao, trochu mléka Bílý krém :mascarpone, šlehačka, ztuzovač, trochu salka Čokoládový krém : zakysané smetana, nutela Čokoládová poleva : čokoláda na vaření a ztužený tuk Na ozdobu : jahody, borůvky, maliny, máta

Postup přípravy

Korpus zelený : oddělit bílek od žloutku, nejdříve vyšleháme žloutky z cukrem do pěny, přidat 5 lžiček vody. Potom přidat olej, a špenátový protlak, který nechte prvně vykapat a…

Zobrazit více...
BEZLEPKOVÁ DIETA
Kváskové koláče

Kváskové koláče

Potřebné ingredience

Těsto: kvásek - 1 lžíce (pěstuji ze Schar B), 100 ml vody, 200 g Jizerky, 50 g pohankové mouky, 100 ml mléka, 1 lžíce psyllia, 40 g cukru, 60 ml oleje, 1 malé vajíčko + na potření (nebo vzít velké, část dát do těsta a část si nechat na potření) Náplň: tvaroh + vanilkový cukr podle chuti

Postup přípravy

Kvásek, 100 ml vody, 100 g Jizerky smíchat a nechat v míse s poklopem nebo přetažené folií 12 hodin kvasit. Ve 100 ml mléka nechat nabobtnat aspoň na 1hodinu 1 lžíci psyllia.

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Mandlovo-jogurtový moučník z remosky

Mandlovo-jogurtový moučník z remosky

Potřebné ingredience

200 g hladké mouky, 50 g mandlové mouky, 180 g cukru krupice, 120 g bílého jogurtu, 50 g slunečnicového oleje, 3 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, citrónová kůra, 1 prášek do pečiva, špetka soli, čokoládové flopy, na ozdobu čokoládová poleva (hotová, nebo čokoláda na vaření + máslo), plátky mandlí

Postup přípravy

Rozpis je pro formu o objemu 1,5 l (tady konkrétně je forma Silikomart Paradise), pečeno ve velké remosce Grand (průměr mísy 29 cm).

V míse spolu ušlehat do pěny vejce +…

Zobrazit více...
POMALÝ HRNEC
Trhané vepřové v bulkách

Trhané vepřové v bulkách

Potřebné ingredience

* TRHANÉ VEPŘOVÉ: 1 kg libového vepřového masa bez kosti (plec, kýta...), 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce mleté červené papriky, ½ lžičky sušeného česneku, ½ lžičky sušeného zázvoru, 1 lžička soli, ¼ lžičky skořice, 25 ml jablečného octa, 100 ml vody; * BULKY: omládek (100 ml mléka, 1 lžíce Sladěnky, 125 g hladké mouky, ½ kostky čerstvého droždí), dále do těsta 140 ml mléka, 1 vejce, 50 g rozpuštěného másla, 1 lžička soli, 125 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, Na potření: žloutek + trocha mléka, na posypání semínka (sezam, len...); * OBLOHA: kyselé okurky, rajčata, cibule, zelené saláty, olivy, nakládaná zelenina nebo houby, uvařená vejce...

Postup přípravy

(Skvělé trhané maso - inspirace z webu pradobroty.)

Do hrnce nalít vodu + jablečný ocet.

V misce smíchat cukr + papriku + česnek + zázvor + sůl + skořici
Maso v…

Zobrazit více...
POMALÝ HRNEC
Masové koule v bramborách

Masové koule v bramborách

Potřebné ingredience

500 g mletého masa (mix hovězí + vepřové), 1 šalotka, ½ lžičky sladké papriky, ¼ lžičky sušeného česneku, 1 lžíce mléka, 1 vejce, sůl, pepř, strouhanka, brambory, kousek másla na vymazání hrnce, 50-100 ml vody na podlití, plátky tvrdého sýra (eidam, gouda...)

Postup přípravy

Nejprve si připravit suroviny: šalotku pokrájet na drobno, brambory pokrájet na kolečka cca 1 cm silná.

V míse smíchat mleté maso + šalotku + vejce + mléko + papriku +…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Babiččin mramorovaný beránek nebo bábovka

Babiččin mramorovaný beránek nebo bábovka

Potřebné ingredience

130 g Hera, 250 g cukru, 4 vejce, 1,25 dcl mléka, 250 g polohrubá mouka, 20 g kakao, 50 g mleté ořechy, ½ prášku do pečiva, sůl.

Postup přípravy

Tento recept jsem před 20 lety dostala od babičky a je naprosto skvělý.rnrnDůkladně vymažeme formu a vysypeme strouhankou. Dáme si záležet, jinak beránek nepůjde vyklopit.…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
NAKLÁDANÉ BÍLÉ MASÍČKO- šťavnaté a voňavé

NAKLÁDANÉ BÍLÉ MASÍČKO- šťavnaté a voňavé

Potřebné ingredience

Ingredience do vývaru: 1,5 kg kuřecího, krůtího nebo králičího masa, 1 menší cibule, 1 menší pórek, 1 mrkev, 2 ks řapíkatého celeru, několik snítků čerstvého tymiánu (lze nahradit sušeným) pár lístků petržele, 3 kuličky jalovce. Ingredience pro naložení: 10 lístků šalvěje, 5 stroužků česneku, 10 kuliček pepře, 1 bobkový list, 1 větvička rozmarýnu, 1 stonek čerstvého tymiánu, olivový olej (lze nahradit slunečnicovým), sůl.

Postup přípravy

Všechny suroviny kromě masa se vloží do hrnce se studenou vodou a nechají přejít varem. Vhodí se maso, uvaří do měkka a nechá se ve vývaru vychládnout. Pak se maso vyjme, osuší,…

Zobrazit více...

Kategorie