Kuřecí roládky s chřestem na víně
Potřebné ingredience
kuřecí plátky (prsní nebo stehenní řízky), mozarella, chřest (zelený nebo bílý), plátky pršuta, sůl, bílý pepř, 100 ml bílého vína na podlití, kousek másla (nebo Ghí) na vymazání hrnce, několik lístků bazalky, v případě potřeby něco na zahuštění sosu (jíška, škrob...), trocha třtinového cukru (pokud je hodně kyselé víno)
Postup přípravy
Maso naříznout a lehce naklepat, mozarellu pokrájet na tenké plátky z chřestu odkrojit dřevnaté konce (bílý oloupat), případně překrojit, je-li moc dlouhý.
Maso osolit a…
Řezy z bílkového chlebíčku
Potřebné ingredience
Korpus: 6 bílků, 150 g cukru krupice, 130 g másla, 150 g polohrubě mouky, ½ prášku do pečiva, 150 g směsi (rozinky, brusinky, čokofloky, mandle, ořechy), ½ jablka. Krém: 250 g mascarpone, 200 g 33 % smetany, 3 PL cukru moučka, 1 lžička vanilkového extraktu. Dále: marmeláda, strouhané ořechy.
Postup přípravy
Ořechy a mandle nasekáme nadrobno, rozinky opláchneme, jablko nakrájíme na maličké kousky. Ve větší míse smícháme mouku s práškem do pečiva, přisypeme směs ořechů, jablko,…
Kremrole se sněhem
Potřebné ingredience
listové těsto, vejce na potření (nemusí být), 5 bílků, 120g cukru krupice, 200g cukru krystal nebo krupice
Postup přípravy
Z těsta vykrájíme proužky, potřeme vodou a namotáme na trubičky, potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 210°C asi 15 - 20min. Na sníh vyšleháme bílky se 120g cukru, poté…
MĚKKÉ MÁSLOVÉ PLACIČKY s ananasem
Potřebné ingredience
Ingredince zhruba na 2 plíšky-celkem 40 ks: 250 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, ½ sáčku vanilkového cukru, 150 g másla pokojové teploty, 3 celá vejce střední velikosti, 150 g odkapaného kompotovaného ananasu, 1 kávový šálek ananasové kompotované šťávy.
Postup přípravy
Ruční elektrickou metličkou vyšlehat do pěny měkké máslo s cukrem a pak přimíchávat jedno vajíčko po druhém. Nyní již míchat pomalu, postupně přidávat mouku, vlít ananasovou šťávu…
Špagety s hráškovým pestem
Potřebné ingredience
400g mraženého hrášku, 150g čerstvého sýru, citrónová šťáva, 1 malý stroužek česneku, olivový olej, sůl, pepř, špagety (+ voda ze špaget)
Postup přípravy
Hrášek necháme povolit a část (cca 100g) odebereme stranou a zbytek rozmixujeme se zbytkem surovin na pesto. Doředíme vodou ze špaget dle potřeby. Smícháme se špagetami a hned…
Pohankové linecké
Potřebné ingredience
80g třtinového cukru, 250g másla, citrónová kůra, 2 žloutky, 200g pohankové mouky, 150g špaldové (nebo pšeničné) celozrnné mouky, sůl, vanilková dřeň. Marmeláda na slepování
Postup přípravy
Vypracujeme těsto a necháme přes noc v lednici. Vyválíme plát, vykrájíme tvary a upečeme. Poté slepujeme marmeládou.
Zelená (špenátová) bábovka
Potřebné ingredience
450g mraženého špenátu (protlak), 4 vejce, sůl, 1 PP, citrónová kůra a šťáva, 200g rozpuštěného másla, 140g třtinového cukru, 300g polohrubé mouky, 100g špaldové celozrnné mouky, ev. mléko (většinou není potřeba)
Postup přípravy
Špenát chvíli vaříme a necháme vychladnout (i den předem). Vyšleháme žloutky s cukrem, máslem, citrónem a solí do pěny, přidáme špenát, mouku s PP. a nakonec sníh. Pokud je třeba,…
Koblihy
Potřebné ingredience
Těsto: 250 ml mléka, 40 g másla, 40 g cukru krupice, 4 žloutky, 3 PL rumu, 500 g hladké mouky, necelá lžička soli, 30 g droždí. Dále: olej na smažení
Postup přípravy
Máslo, cukr a žloutky (vše pokojové teploty) vyšleháme do pěny. Z části vlažného mléka, droždí a 1 lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme prosátou mouku pokojové teploty…
Jablečňák z remosky
Potřebné ingredience
* TĚSTO: 200 g cukru, 250 g polohrubé mouky, 150 g jogurtu (bílý, skyr, kysaná smetana...), 100 g oleje, 2 vejce, 1 lžička vanilkové pasty (nebo vanilkového extraktu), 1 kypřící prášek do pečiva, 1 větší jablko (nebo 2 menší); * POLEVA: 100 g čokolády na vaření, 40 g másla, 1 lžíce skořicového cukru
Postup přípravy
Rozpis je pro formu o objemu 1,5 l (tady konkrétně je forma Silikomart Paradise), pečeno ve velké remosce Grand (průměr mísy 29 cm).
Polovinu množství jablek pokrájet na…
Špenátový dort s ovocem
Potřebné ingredience
Zelený korpus : 5 vajec, 1/2 hrnku oleje, 120g polohrubá mouka, 120g cukr krystal , soda, ořechy, slunečnicové semínka, špenátový protlak, mandlové a rumové aroma, vanilkový cukr, citronová kůra a šťáva z jednoho citronu. Čokoládový korpus : 4 vejce, 100 g cukr, 100 g polohrubé mouky, kakao, trochu mléka Bílý krém :mascarpone, šlehačka, ztuzovač, trochu salka Čokoládový krém : zakysané smetana, nutela Čokoládová poleva : čokoláda na vaření a ztužený tuk Na ozdobu : jahody, borůvky, maliny, máta
Postup přípravy
Korpus zelený : oddělit bílek od žloutku, nejdříve vyšleháme žloutky z cukrem do pěny, přidat 5 lžiček vody. Potom přidat olej, a špenátový protlak, který nechte prvně vykapat a…