Zobrazit přihlášovací formulář
SLADKÁ JÍDLA
Dýňové lívance

Dýňové lívance

Potřebné ingredience

500 g dýně (Hokaido nebo muškátové), 120 g pšeničné hladké mouky (část může být i celozrnná), 100 g cukru, 4 vejce, 1 lžíce mleté skořice, špetka soli, 100 g rozinek

Postup přípravy

Dýni pokrájet na kostky a podustit na troše vody se špetkou soli do měkka.
Rozmixovat na jemné pyré a nechat vychladnout.

K dýni přidat ostatní suroviny a rozmíchat do…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Rajčatový protlak podle mé babičky

Rajčatový protlak podle mé babičky

Potřebné ingredience

4 kg rajčat (domácích), 4 velké cibule, 30 g česneku, 60 g soli, půl malé lžičky palivé papriky, 2 velké lžíce sladké papriky, 5 bobkových listů, 4 kuličky nového kořeni, 50 cukerínů, 1 lžíce skořice, 2 hřebíčky, špetku zázvoru a anýzu, 125 ml octa

Postup přípravy

Vše vaříme dohromady asi 2 hodiny na mírném plameni, pak rozmixujeme, případně i prepasirujeme (komu vadí semínka z rajčat). Horké dáváme do sklenic a sterilizujeme 20 min na 80…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Chleba č.33 z Esky

Chleba č.33 z Esky

Potřebné ingredience

220g třífázového kvasu, 330g pšeničné chlebové mouky, 200-220g vody, 12g soli, kmín, 140g strouhaných brambor (vařených ve slupce)

Postup přípravy

Do kvasu přimícháme vše kromě soli, necháme odpočívat 30-60min., poté přidáme sůl a vypracujeme těsto (5-10min.), necháme v míse kynout, občas přetáhneme, poté stočíme do ošatky,…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Citrónový chlebíček s LM

Citrónový chlebíček s LM

Potřebné ingredience

Rozkvas: 50g mléka, 50g polohrubé mouky, 20g cukru, 1lžíce LM. Těsto: 150g cukru, 140g měkkého másla, 50g mléka, 3 vejce, 200g polohrubé mouky, šťáva a kůra z 1-2 citrónů, sůl

Postup přípravy

Asi 9-12 hodin předem připravíme rozkvas smícháním všech surovin. Všechny suroviny do těsta musí mít pokojovou teplotu, jinak se srazí. Bílky vyšleháme s polovinou cukru. V jiné…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Domácí pribiňák

Domácí pribiňák

Potřebné ingredience

1 šlehačka, 2 malé lžíce cukru, vanilka, 1 tvaroh

Postup přípravy

Šlehačku s cukrem vyšleháme téměř dotuha, poté přidáme tvaroh, vanilku a ještě nějakou dobu šleháme. Dáme do skleniček a necháme přes noc vychladit. Krém má i typické bublinky ve…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Sypaný koláč s tvarohem

Sypaný koláč s tvarohem

Potřebné ingredience

100g polohrubé mouky, 100g celozrnné špaldy, 40g cukru, 1/2 PP, 125g másla rozpuštěného nebo nakrájeného na co nejtenčí plátky. Náplň: 2 tvarohy, cukr a med podle chuti, 2 vejce, citrónová kůra, mléko dle hustoty tvarohu, rozinky

Postup přípravy

Sypké suroviny smícháme. Na dno pekáčku dáme polovinu másla, nasypeme polovinu sypké směsi, na to tvarohovou náplň (vše smíchat do řidší konzistence), nasypeme rozinky, zasypeme…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Čokoládové mufiny

Čokoládové mufiny

Potřebné ingredience

150g hladké mouky, 100g hladké špaldové mouky, 90h cukru, 40g kakaa, 1 lžička PP, 1 lžička sody, 2 vejce, 230g zakysané smetany, 120g kefíru, cca 50g mléka, 90g rozpuštěného másla

Postup přípravy

Smícháme zvlášť suché a mokré ingredience, poté spojíme (stačí lehce promíchat). Naplníme formičky a pečeme na 170 - 180°C asi 20min.

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Škvarkové placky

Škvarkové placky

Potřebné ingredience

200g hladké mouky, 150g špaldové mouky, 250g mletých škvarků, 100 g zakysané smetany, 1 a 1/2 lžičky soli, 21g droždí, 100 - 110g mléka, 1 vejce

Postup přípravy

Vypracujeme kynuté těsto (je poměrně řídké), necháme vykynout a vytvarujeme bochánky, které lehce zploštíme, nebo orazíme raznicí. Potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na cca…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Keltýš (kalkýš) - hmota z naklíčeného obilí - krajová specialita z Požitavska

Keltýš (kalkýš) - hmota z naklíčeného obilí - krajová…

Potřebné ingredience

půl hrnku pšenice (špaldy), půl hrnku žita, mouka (hrubá, polohrubá, lze i celozrnná)

Postup přípravy

Obilí asi na 24 hod. namočíme (vodu vyměňujeme), poté necháme na vlhké utěrce (v nakličovací misce) klíčit cca 5-7 dní (2x - 3x denně proplachujeme) - dokud není obilí naklíčené.…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Vločkovo-sýrové knedlíčky do polévky

Vločkovo-sýrové knedlíčky do polévky

Potřebné ingredience

jemné vločky, eidam nebo gouda, sůl, pepř, česnek, petrželka, vejce, hrubá mouka

Postup přípravy

Vypracujeme celkem tuhé těsto, vyválíme knedlíčky a zavaříme v polévce.

Zobrazit více...

Kategorie