Mandlové donutky se zakysanou smetanou
Potřebné ingredience
80 g polohrubé mouky, 80 g mandlové mouky, 50 g moučkového cukru, 1 lžíčka vanilkového extraktu (nebo vanilkové pasty), 1 vejce, 50 g zakysané smetany (nebo řeckého jogurtu), ½ lžičky prášku do pečiva, 1 lžíce rumu, 100 g mléka
Postup přípravy
V míse spolu vyšlehat vejce + cukr + vanilku.
Přidat mouku + kysanou smetanu + rum + mléko + prášek do pečiva a vymíchat hladké těsto (v případě potřeby konzistenci upravit…
Vínové kuře s houbama
Potřebné ingredience
500 g kuřecích dílů, 1 cibule, 400 g hub, 2 stroužky česneku, hrst petrželky, sůl, bílý pepř, 100 ml kuřecího vývaru (nebo vody), 50 ml bílého vína, kousek másla na vymazání hrnce, na dokončení omáčky 1 lžíce kukuřičného škrobu + 50 ml smetany
Postup přípravy
Nejprve si připravit suroviny:
- cibuli pokrájet na drobno
- houby pokrájet na plátky
- česnek pokrájet na drobné kostičky nebo prolisovat
- petrželku pokrájet
Mléčná rýžová kaše se skořicí
Potřebné ingredience
* KAŠE: ¾ hrnku kulatozrnné rýže, 2 hrnky mléka, 2 hrnky vody, 1-2 lžíce sirupu (med, čekankový, javorový, agáve...), 1 lžička skořice, kousek másla na vymazání hrnce; * K PODÁVÁNÍ: čerstvé, mražené nebo kompotované ovoce (jablka, hrušky, meruňky, švestky, třešně, banány...), ořechy (vlašské, mandle), sirup (med, čekankový, javorový, agáve...), skořice, kakao, strouhaná čokoláda
Postup přípravy
Hrnec vymazat máslem.
Do hrnce nalít vodu + mléko, přidat rýži + skořice + sirup a promíchat.
Pomalit na LOW 4-5 hodin (2,4l hrnec).
Kváskový Annin chléb s lněným semínkem z remosky
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 1 lžíce mateřského žitného kvásku, 160 g žitné mouky, 160 g vody; * DÁLE DO TĚSTA: 400g podmáslí, 50 g vlažné vody, 20 g melasy, 300 g pšeničné celozrnné mouky, 250 g hladké pšeničné chlebové mouky, 50g grahamové mouky, 16 g soli, 1 lžička drceného kmínu, 3 lžičky hnědého lnu
Postup přípravy
Autorem receptu je úžasná pekařka Anna Pilchová.
Na chléb jsem použila ošatku Orion se středem - průměr 27 cm, pečeno ve velké remosce Grand - průměr mísy 29cm (pro…
Vafle Bownies - žitné s chia semínky
Potřebné ingredience
2 vejce, 300 ml mléka,160 g žitné mouky, 30 g holandského kakaa, 10 g chia semínek, 1 lžíce medu, 1 lžíce prášku do pečiva, 1 lžička skořice, 50 g čokolády na vaření
Postup přípravy
Púvodní recept je z knihy Fitrecepty.
Nejprve rozpustit čokoládu,
V míse ušlehat vejce.
K vejcím přidat mléko, čokoládu + všechny ostatní suroviny a vymíchat…
Hamburská vepřová kýta
Potřebné ingredience
500 g vepřové kýty, 60 g mrkve, 40 g petržele, 40 g celeru, 1 cibule, plátek citronu (pokud není bio, tak bez kůry), 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, sůl, mletý černý pepř, na podlití 150 ml vody, na dokončení omáčky 2 sterilované okurky, 100 g šunky, 100 ml smetany + něco na zahuštění (hraška, mouka, instantní jíška ...), na dochucení dle potřeby cukr + citrónová šťáva
Postup přípravy
Nejprve připravit suroviny:
- maso nakrájet na plátky
- cibuli pokrájet na drobno
- mrkev + petržel + celer pokrájet na kostky
- okurky + šunku pokrájet na kostičky
Vánočka do formy Tescoma
Potřebné ingredience
* OMLÁDEK: 100 g vody, ½ lžičky medu (nebo sladěnky), 21 g čerstvého droždí, 120 g hladké mouky; * TĚSTO: 120 g hladké mouky, 120 g polohrubé mouky, 70 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 50 g mléka, 70 g změklého másla, 1 lžíce rumu, 20 g oleje, větší špetka soli, strouhaná citronová kůra, 100 - 150 g rozinek (máme rádi hodně rozinek, je možné množství snížit, zaměnit úplně nebo část za kandované ovoce, sekané ořechy...); * NA FORMU:: trocha másla, mandlové lupínky
Postup přípravy
Vánočka podle skvělého receptu paní Ivy Trhoňové, množství upraveno tak, aby se těsto tak akorát vešlo do formy od Tescomy - originální recept a postup najdete zde:
http://www…
Krůtí plátky na zelenině a fazolích
Potřebné ingredience
plátky krůtího masa (celkem cca 500 g masa), mrkev, hrášek, kukuřice, 1 plechovka fazolí v rajčatové omáčce, sůl, pepř, kousek másla na vymazání hrnce
Postup přípravy
Mrkev pokrájet na kostky nebo kolečka.
Do máslem vymazaného hrnce nasypat mrkev + kukuřici + hrášek.
Na to rozložit maso, osolit a opepřit.
Povrch zalít fazolemi…
Plněná sekaná
Potřebné ingredience
* SEKANÁ: 500 g mletého masa (mix hovězí + vepřové), 1 cibule, 1 vejce, 1 lžíce petrželky, ½ lžičky majoránky, špetka drceného kmínu, velká špetka granulovaného česneku, sůl, 1 rohlík (nebo houska), trocha mléka, (strouhanka na zahuštění); * NÁPLŇ: vařená vejce, tvrdý sýr (Gouda, Chedar...), plátky slaniny, párek (klobása), kyselé okurky, baby karotka, paprika...
Postup přípravy
Nejprve připravit suroviny:
- vejce na náplň uvařit na tvrdo
- rohlík pokrájet na kostičky
- cibuli pokrájet na drobno
- petrželku pokrájet
Do mísy dát kostičky…
Krémový květák
Potřebné ingredience
500 g květáku, 200 ml smetany, 100 g čerstvého sýra (Gervais, Lučina, Philadelphia, Matylda...), 2 stroužky česneku, sůl, bílý pepř, 100 g sýra Chedar (Parmezán), máslo na vymazání hrnce, k doplnění na talíři: několik silnějších plátků libové anglické slaniny, čertsvé bylinky (petrželka, pežitka, nať lahůdkové cibulky...),sušená cibule
Postup přípravy
Inspirovala jsem se receptem ze stránek https://www.receptynahubnuti.cz/ .
Nejprve připravit suroviny:
- květák rozebrat na růžičky
- česnek prolisovat
- Chedar…