Hovězí maso na paprikách
Potřebné ingredience
8O g zadního hovězího masa, 1O g oleje, 5 g cibule, sůl, 40 g nepálivé papriky, 5 g hladké mouky, 1 lžička másla
Postup přípravy
Na rozehřátém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme plátek masa a opečeme z obou stran. Podlijeme vodou, nepatrně osolíme a dusíme. Očištěnou papriku nakrájíme na…
Jemná česnečka
Potřebné ingredience
1 větší brambor, 2 stroužky česneku, sůl, trocha mléka, 1/2 lžičky másla, 1/2 žloutku
Postup přípravy
Brambor uvaříme ve 250 ml osolené vody do měkka, rozmixujeme nebo rozmícháme, přidáme mléko, česnek utřený s trochou soli a povaříme. Přidáme v mléce rozmíchaný žloutek a…
Dušené hovězí maso s fazolkami
Potřebné ingredience
60 g zadního hovězího masa, 60 g sterilovaných nebo zmrazených fazolek, 20 g cibule, 1 lžička másla nebo rostlinného tuku, 1 lžička hladké mouky, 1/4rajčete, několik zrnek soli.
Postup přípravy
Maso nakrájíme na drobné kousky a opečeme na tuku spolu s drobně nakrájenou cibulí. Zaprášíme moukou, zamícháme, zalijeme vodou a dusíme téměř do měkka. Přidáme překrájené fazolky…
Šťáva z mladé karotky
Potřebné ingredience
200 g mladé karotky, 1/2 lžičky cukru
Postup přípravy
Karotku oškrábeme a spaříme vroucí vodou. Nastrouháme a vylisujeme šťávu. Podáváme ji bez cukru, nebo jen mírně přislazenou. Můžeme ji přidávat do jiných ovocných šťáv. Je velmi…
Jarní polévka
Potřebné ingredience
80 g masa, š g cibule, 20 g mrkve, 10 g kedlubny, 10 g celeru, 50 g květáku, 15 g hrášku, fazole nebo kapusty špetka kopru
Postup přípravy
Očištěné libové maso omyjeme a zalijeme 500 ml studené vody. V tlakovém hrnci vaříme 15 minut od signalizace ventilu. Po zchlazení hrnec otevřeme, maso vyjmeme, nasekáme na…
Hrášková polévka s houskou
Potřebné ingredience
40 g hrášku, 5 g cibule, 4O g masa, 15 g mrkve, sůl, 2 plátky housky nebo veky, 15 g oleje
Postup přípravy
Maso nakrájené na menší kousky dáme vařit s cibulí do 200 ml studené osolené vody. Před koncem varu přidáme mrkev a vaříme do měkka. Zvlášť uvaříme do měkka předem namočený hrách…
Angreštová šťáva
Potřebné ingredience
120 g angreštu, 1 lžíce vhodné vody, špetka cukru
Postup přípravy
Pěkné, hodně vyzrálé plody angreštu očistíme, omyjeme převařenou vodou, nakrájíme a vylisujeme z nich šťávu. Necháme ji prokapat přes husté sítko a promícháme s vodou svařenou s…
Bramborové pyré s drůbežím masem
Potřebné ingredience
100 g drůbežího masa, 200 g brambor, 50 ml mléka
Postup přípravy
Vařené drůbeží maso nakrájíme nebo rozmixujeme s trochou vývaru a dušenými brambory. Směs vyšleháme s mlékem a podáváme.
Meruňková polévka
Potřebné ingredience
3 meruňky, 4 dětské piškoty, podle chuti cukr a citronová šťáva
Postup přípravy
Čisté, pěkné a omyté meruňky zbavíme pecek, nakrájíme, zalijeme 250 ml vody a rozvaříme. Meruňky rozmixujeme, zahustíme piškoty, přidáme cukr a citronovou šťávu, povaříme a…