Růžičkové buchty
Potřebné ingredience
Těsto: 200 ml mléka, 21 g droždí, 120 g Hery, 2 žloutky, 400 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 50 g cukru, ½ lžičky soli; Maková náplň: 100 g máku, 200 ml mléka, ½ balíčku perníku na strouhání, 2 lž cukru, 2 lž rumu, 2 lž švestkových povidel
Postup přípravy
Ze surovin na těsto zaděláme kynuté těsto a necháme vykynout.
Maková náplň: Mléko přivedeme k varu, vsypeme mák a za stálého míchání povaříme. Pak přidáme nastrouhaný…
Řepový burger
Potřebné ingredience
3 větší uvařené červené řepy nahrubo, kousek mrkve najemno,hrnek vloček najemno rozdrcené, já drtim ve starém El.mlýnku na kafe, 1 vejce, sůl, pepř, česnek, majoránka. Na zahuštění otruby, trochu strouhanky
Postup přípravy
Vše dobře promícháme, nechat cca 30 min odpočinout, opéct pomalu placky, opéct rozřízlou ham.housku, naplnit co má strávník rád.,
Krémový květák
Potřebné ingredience
500 g květáku, 200 ml smetany, 100 g čerstvého sýra (Gervais, Lučina, Philadelphia, Matylda...), 2 stroužky česneku, sůl, bílý pepř, 100 g sýra Chedar (Parmezán), máslo na vymazání hrnce, k doplnění na talíři: několik silnějších plátků libové anglické slaniny, čertsvé bylinky (petrželka, pežitka, nať lahůdkové cibulky...),sušená cibule
Postup přípravy
Inspirovala jsem se receptem ze stránek https://www.receptynahubnuti.cz/ .
Nejprve připravit suroviny:
- květák rozebrat na růžičky
- česnek prolisovat
- Chedar…
Lososové bramboráky/placky
Potřebné ingredience
300g brambor, 200g filetu z lososa, 2 žloutky, 1 lžička dijonské hořčice, 60g ovesných vloček, půl lžička soli, půl lžička pepře
Postup přípravy
Oloupeme si brambory a dáme vařit do měkka. Následně brambory slijeme, rozmačkáme vidličkou a necháme vychladnout.
Do předehřáté trouby na 180 st. vložíme lososa a pečeme…
Sakrajda (perníkový závin)
Potřebné ingredience
200g hladké mouky, 100g žitné celozrnné mouky, 1 lžička PP, 1/2 lžičky skořice, 2 lžičky perníkového koření, špetka sušeného zázvoru, 140g moučkového cukru, 2 lžíce medu, 1 vejce, 60g měkkého másla, 1 lžíce rumu. 250g povidel, 2 hrsti sekaných ořechů. Vejce na potření
Postup přípravy
Ze všech ingrediencí, kromě povidel a ořechů, zpracujeme v robotu pádlem na těsto. Dáme do fólie a necháme do druhého dne v lednici. Poté rozválíme na slabý plát, potřeme povidly…
Cuketová krémová polévka
Potřebné ingredience
olivový olej, sůl, pepř, 500g vývaru, 500g malých cuket na půlkolečka, 3 lžíce parmazánu, 50g šlehačka, 1 stroužek česneku, bazalka, ev. lžíce mascarpone
Postup přípravy
Na oleji krátce orestujeme necelou třetinu osolené cukety - aby zůstala křupavá - a vyjmeme. Na zbylém oleji orestujeme zbytek cukety, po chvíli přidáme česnek, bazalku, sůl a…
Cruffiny s kvasem
Potřebné ingredience
Rozkvas: 150g mléka, 120g lievitio madre, 150g hlaké mouky. Těsto: 90g mléka, 100g měkkého másla, 300g hladké mouky, 60g cukru, sůl. Náplň: skořice, měkké máslo, cukr (nebo nutella, povidla,...)
Postup přípravy
6-8 hodin předem připravíme rozkvas (smíchat a nechat při pokojové teplotě). Poté přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto a necháme asi 2 hodiny kynout. Těsto rozdělíme na 6…
Vepřová huspenina
Potřebné ingredience
1400 g vepřového kolene (menší zadní vepřové koleno + ½ předního vepřového kolena), 2 mrkve (cca 100 g), 1 petržel (cca 50 g), celer (cca 50 g), 1 cibule, 2 stroužky česneku, 4 kuličky černého pepře, 2 kuličky nového koření, ½ lžičky soli, 1 bobkový list, 300 ml vody; na dochucení sůl + cukr +ocet
Postup přípravy
Kolena vložit do hrnce a k nim přidat pepř + nové koření + bobkový list + sůl + vodu.
Pomalit na LOW 5 hodin.
Poté přidat mrkev + petržel + celer + cibuli + česnek.
KRINGEL - skořicový věnec
Potřebné ingredience
220ml mléka, 30g droždí, 40g cukru, 550g hladké mouky, špetka soli, 2 žloutky, 50g másla, na náplň:70g másla, 3 lžičky skořice, 100g cukru
Postup přípravy
Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Zapracujte do mouky se špetkou soli zbývající cukr, žloutky a rozpuštěné máslo. Těsto dobře…
Bílkový chlebíček s hroznovým vínem
Potřebné ingredience
Korpus: 6 bílků, 140 g cukru krupice, 150 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 150 g Hery, 150 g hroznů bez pecek, 75 g vlašských ořechů. Dále: 100 g hořké čokolády, kousek 100% tuku.
Postup přípravy
Když vám zůstane z pečení plno bílků, můžete vyzkoušet třeba tento vynikající chlebíček.
Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh, do kterého lehce vmícháme mouku s práškem,…