Pracny
Potřebné ingredience
35 dkg pol. mouky, 26 dkg hery, 25 dkg cukru moučka, 12 dkg mletých ořechů nebo mandlí, 5 dkg kakaa, špetka skořice, špetka ml. hřebíčku.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto a dáme do lednice odležet. Potom malé kuličky těsta vtlačujeme do formiček a pečeme. Hotové obalujeme v cukru.
Po vyndání formičky přendám na prac. desku…
Vizovické - mamky první pokus
Potřebné ingredience
250g nejobyčejnější ( !) hladké mouky, 1 dcl vody
Postup přípravy
Zadělat těsto a 2 hodiny ho " žmoulat " v ruce. Potom těsto na 2 hodiny zabalit do mokré utěrky a nechat v chladu. Nedávat do lednice!!!
Vytvarovat ozdobičky, potřít…
Perníková chaloupka ( moje první, tedy manželova)
Potřebné ingredience
Za recept děkuji mmb, moc jste mi pomohly!!!! 1/2 kg hl. mouky, 25 dkg cukru moučka, 1 prášek do perníku, 2-3 lž. medu, 2 vejce, 4 lž. mléka. Na potření vejce. Poleva - 1 bílek + 150g cukru moučka - třít 20 min( lze v pekárně), přidat pár kapek citronové štávy a pokud chceme zahustit, přidáme solamyl.
Postup přípravy
Z uvedených surovin vypracovat těsto. Nechat 2 hodiny odpočinout. Vykrájet tvary, potřít rozšlehaným vejcem a péct na 170 stupňů asi 5-6 minut.
Vaflové
Potřebné ingredience
48 dkg hl. mouky, 18 dkg cukru moučka, 40 dkg hery, 16,5 dkg mletých ořechů, 2 vejce, 1 vanil. cukr, trochu skořice, citron. kúra
Postup přípravy
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme odležet do druhého dne ( já většinou ráno zadělám a odpol peču). Plníme do formiček na pracny a pečeme. Horké obalíme v moučkovém…
Čokoládový
Potřebné ingredience
korpus - 50 dkg pol. mouky, 27 dkg cukru, 1 1/2 prdopeč, 2 vejce, 12,5 dkg rozpuštěné hery, 1 hořká rozpuštěná čokoláda, kakao, mléko dle potřeby. Vše dobře vymíchat a upéct. Forma 27 cm. Pařížská šlehačka: 4 šlehačky 250ml 33% svařit + 3 čokolády na vaření - svařit si den předem a nechat v lednici. Druhý den vyšlehat spolu s 2 ztužovači šlehačky.
Postup přípravy
Dortík byl pro chlapa a ten na nějaké kytičky a zdobenosti příliš není. No a co pak vymyslet??!
Vánoční košíčky - 2 druhy plnění ( foto uvnitř)
Potřebné ingredience
Těsto - 50dkg hl. mouky, 20 dkg hery, 2 žloutky, 14 dkg cukru moučka. 1. náplň - 1 salko vařené 2 hodiny, vychlazené vyšlehat s 1 máslem. 2. náplň - punčovina - drobečky z polámaného cukroví, piškoty, cukr, máslo, rum, kakao, trocha marmeládky, mleté ořechy - jak kdo má rád.
Postup přípravy
Ze surovin vypracujeme těsto, plníme do košíčků a pečeme. Z této dávky jsem loni udělala 125 kousků velkých košíčků.
Půlku plníme salkovám krémem, poléváme rozpuštěnou…
Citronové
Potřebné ingredience
30 dkg hl. mouky, 20 dkg solamylu, 18 dkg cukru moučka, 25 dkg hery, 2 žloutky, šťáva z 1/2 citronu, 1 lž. vody. Krém: 10 dkg cukru moučka utřít s 1/8 másla. Zašlehat uvařenou kaši ( 1 dcl mléka + 1 lž. hr. mouky). Dochutit citronovou šťávou.
Postup přípravy
Ze surovin vypracovat těsto, vykrájet kolečka a upéct. Po upečení slepovat krémem. Navrch nastříkat také kopeček krému a ozdobit lískovým oříškem nebo mandlí.
Babička dělávala…
Skořicová srdíčka ( letos sněhové vločky)
Potřebné ingredience
25 dkg hery, 35 dkg hl. mouky, 12 dkg cukru moučka, 1 vejce, 1 lžč. ml. skořice.
Postup přípravy
Letos jsem pro obměnu dělala sněhové vločky, líp se na ně dává cukr s ořechy.
Vypracovat těsto, vykrájet srdíčka, povrch potřít rozšlehaným vejcem a srdíčka posypat směsí cukr…
Rafaelo kuličky ( foto uvnitř)
Potřebné ingredience
2 dcl nevařeného salka, 20 dkg strohaného kokosu.
Postup přípravy
Z přísad zamícháme těsto. Pokud je příliš tekuté, přidáme kokos. Necháme v lednici tak 1 hodinu odležet. Kokos nasaje salko a hmota bude lépe držet. Z hmoty vytvarujeme kuličky,…
Peřinky - fotopostup
Potřebné ingredience
28 dkg hl. mouky, 21 dkg hery, 3,5 dkg cukru moučka, 4 dkg posekaných rozinek, nasekané ořechy, kandované ovoce. Ořechy a ovoce lze vynechat , pokud má někdo alergii.
Postup přípravy
Ze surovin si vypracujeme těsto. Z kusu těsta vyválíme hada asi 1 cm průměr. Z hada krájíme nožem našikmo asi 1 cm kousky. Do každého kousku pak vařečkou vymáčkneme prohlubeň po…