Syřidlo pepsinové LAKTOSIN pro tvorbu domácího tvarohu…
Potřebné ingredience
Tekuté pepsinové syřidlo LAKTOSIN je přírodní syřidlo živočišného původu určené k sýření mléka o síle 1 : 10 000 pro výrobu tvarohu, měkých a bílých sýrů. Složení: voda, vepřová sliznice, kyselina chlorovodíková, benzoan sodný, kyselina sorbová, líh, cukrový kulér, eugenol, thymol Syřidlo se dá snadno dávkovat 5 ml na 100 litrů mléka tj. 17 kapek na 10 litrů (cca 2 kapky na 1l mléka) a má dlouhou trvanlivost. Minimální trvanlivost je 3 měsíce.To však neznamená, že po uplynutí této doby je syřidlo nepoužitelné - pouze se snižuje účinnost a je proto třeba zvýšit doporučené dávkování. Potřebnou dávku syřidla zřeďte v poměru cca 1 : 10 s vlažnou vodou a teprve potom nalejte do pasterovaného mléka ohřátého na 23°C. Mléko s přídavkem syřidla míchat 1 minutu, potom v opačném směru do ustálení. Potom nechat mléko srážet v klidu, NERUŠIT! Tekuté sýřidlo je výhodnější zejména pro zpracování menšího množství mléka. 1/2 hodiny před zasýřením doporučujeme přidat do mléka 36% roztok chloridu vápenatého v poměru 2-5 ml na 10 litrů mléka (kávová lžička = cca 3ml)1více na http://jaknato.webpark.cz/html/Labneh.html
DINOSAUŘI NA ZÍTŘEJŠÍ DINOSAUŘÍ DORTÍK
Potřebné ingredience
mléčná hmota "mandlovka", troška času a trpělivosti :-)
Postup přípravy
Po dlouhé době jsem zase něco vytvořila a hlavně i vyfotila... Jsou to dinosauříci na zítřejší dortík pro synovce - milovníka dinosaurů k narozkám :-). Ještě jim chybí oční…