Zobrazit přihlášovací formulář
ZELENINOVÁ JÍDLA
Cukeťák

Cukeťák

Potřebné ingredience

700g cukety, 3-4 vejce, 100g tuku (máslo...), 200g uzenina, 250g polohrubé mouky, 4lžíce mléka, 2-3 stroužky česneku, drcený kmín, majoránka, sůl

Postup přípravy

Cuketu nastrouhat nahrubo, pidat sůl a necjat 15min stát, poté slít vodu. Z bílků ušlehat sníh. Tuk utřít se žloutky, přidat mouku, nakrájenou uzeninu, cuketu a dle potřeby mléko,…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Pizza těsto z pizzerie - jiné už nedělám

Pizza těsto z pizzerie - jiné už nedělám

Potřebné ingredience

1/2 kg hladké mouky, 1lžíce oliv.oleje, 1lžíce soli, kostka droždí, 2,5 dcl studené vody

Postup přípravy

Nejdříve smíchám vodu a droždí a trochu zahřeju cca na 50°C, pak dám do mísy a přidám sůl, olej a mouku a vypracuji těsto. Dělám to v robotu který mi vymíchá hladké těsto. Nechám…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Potřebné ingredience

1 kostka tvarohu, 1 vejce, 5 lžic hrubé mouky (dle tvarohu, když je řídší i více), 1/4 lžičky prášku do pečiva, sůl

Postup přípravy

Udělat těsto, aby z něj šly tvarovat kuličky. Raději menší, trochu naskočí. Vařit až vyplavou 3-4 minuty, pak potřít trochu máslem.

Jahody rozmačkat s cukrem a na talíři…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Halušky / nočky

Halušky / nočky

Potřebné ingredience

1 vejce, lžička soli, 2 lžíce oleje, 1/2 hrnku krupice, 2 hrnky hrubé mouky, 1/2 lžičky prášku do pečivam 1/2 hrnku mléka, 1/2-3/4 hrnku vody

Postup přípravy

Vejce, sůl a olej umýcháme. Přidáme ostatní suroviny a vymícháme těsto. Těsto trošku tužší. Protlačíme pres síto na halušky, vaříme v osolené vodě až vyplavou ještě 2-3minuty.…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Nočky / halušky

Nočky / halušky

Potřebné ingredience

1 vejce, lžička soli, 2 lžíce oleje, 1/2 hrnku krupice, 2 hrnky hrubé mouky, 1/2 lžičky prášku do pečivam 1/2 hrnku mléka, 1/2-3/4 hrnku vody

Postup přípravy

Vejce, sůl a olej umýcháme. Přidáme ostatní suroviny a vymícháme těsto. Těsto trošku tužší. Protlačíme pres síto na halušky, vaříme v osolené vodě až vyplavou ještě 2-3minuty.…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Tradiční italské lasagne

Tradiční italské lasagne

Potřebné ingredience

Boloňská omáčka: 1 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, 1 stroužek česneku, 500g mletého masa, 250g oloupaných nakrájených rajčat v plechovce, lžíce sušené bazalky (nebo i čerstvé), sůl, pepř. V původním receptu je ještě 2 lžíce protlaku a 4 lžíce červeného vína, ale nedávám to. Protlak už není třeba a víno nám moc v pokrmech nechutná. Sýrová omáčka:50g másla, 50g hl. mouky, 600ml mléka, 125g sýru na strouhání, 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku V původním receptu je 12 listů lasagní, dělám pouze ze 6 listů, 2 patra.

Postup přípravy

Boloňská omáčka:Na oleji osmažíme do zlatova na jemno nakrájenou cibuli, vmícháme maso, po zhnědnutí přidám prolisovaný česnek, rajčata, bazalku (protlak a víno), sůl a pepř.…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Kváskový chléb s podmáslím a cibulí

Kváskový chléb s podmáslím a cibulí

Potřebné ingredience

* ROZKVAS: 50 g žitného kvásku, 150 g hladké žitné mouky (chlebové), 100 g podmáslí, 200 g vody; * DÁLE DO TĚSTA: 500 g hladké pšeničné mouky, 15 g soli, 1 lžička kmínu, 10-15 g sušené cibule (může být i čerstvá lahůdková, pokrájená na drobno), 200-300 ml vody

Postup přípravy

1. den - připravit kvásek
Smíchat kvásek + vlažnou vodu + podmáslí + mouku, přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při pokojové teplotě.

2. den - dokončení
Ke kvásku…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Drobenkový koláč s jablky a pudinkem

Drobenkový koláč s jablky a pudinkem

Potřebné ingredience

600g polohrubé mouky,1 Hera(nebo máslo),200g krystal.cukru,1 vejce,špetku skořice Na pudink:500 ml polotučného mléka,1 vanilkový pudink,1 vanilkový cukr,2 jablka

Postup přípravy

Připravíme si pudinkovou náplň: uvaříme z mléka,vanilk.cukru a pudinku,necháme trochu prochladnout a vmícháme do něj jablíčka-oloupaná a na hrubo nastrouhaná.Do mísy si dáme…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Kuřecí směs s kokosovým mlékem

Kuřecí směs s kokosovým mlékem

Potřebné ingredience

500g kuřecích prsou, 200ml kokosového mléka, 2 hrsti ananasu, 2 cm čersvkého zázvoru (asi 1 lžíce nakrájeného na nudličky), sůl, 1 lžíce olivového oleje, pepř, tymián, citrónová kůra, čerstvý koriandr

Postup přípravy

Maso nakrájíme na kousky, okořeníme (citrónové kůry jen minimálně) a naložíme na několik hodin do oleje. Poté oresujeme, přidáme kousky zázvoru. Když je maso téměř měkké přidáme…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Kuřecí kousky na pivu

Kuřecí kousky na pivu

Potřebné ingredience

4 horní stehna, 250ml piva, 5 žampionů, sůl, pepř, 100ml šlehačky, olivový olej, 250ml vývaru, 1 lžíce másla, citrónová šťáva (nemusí být), hrst petrželky

Postup přípravy

Osolené a popepřené maso (bez kůže) opečeme na olivovém oleji, přilijeme pivo a necháme svařit na 1/3 - 1/2. Poté přilijeme vývar, přiklopíme a dusíme asi 40min. Odklopíme a…

Zobrazit více...

Kategorie