Vanilková fruktosa
Potřebné ingredience
Porce: cca 500g SUROVINY: 500g fruktosy, 2 vanilkové lusky
Postup přípravy
Vanilkové lusky nakrájejte na menší kousky, koneček lusku vyhoďte. Kousky lusku dejte spolu s cukrem do kuchyňského robotu a mixujte. Pokud máte čerstvý lusk (měkký a lepkavý),…
Termixík a Pribináček
Potřebné ingredience
Pokud místo čokoládového pudinku použijete vanilkový, získáte Pribináček. Porce: 10 SUROVINY: 400ml obilného mléka, 1 čokoládový pudink, 500g měkkého tvarohu, 80g ovesné smetany ke šlehání, 3-4 lžíce třtinového cukru (very dark)
Postup přípravy
Uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout. Přidáme tvaroh, cukr a smetanu. Vyšleháme, rozdělíme do mističek a dáme vychladit. V lednici vydrží až 7 dní, pokud děti nesní…
Hanácký salát z červeného zelí
Potřebné ingredience
10 dkg cibule 20 dkg sterilované okurky 200 ml majonéza 1 hlávka červené zelí podle chuti\r\n cukr krupice ocet sůl
Postup přípravy
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Okurky nakrájíme na nudličky. Červené zelí nakrájíme na jemné nudličky, vhodíme je do hrnce s vařící vodou a necháme je přejít varem, scedíme…
Jogurtina
Potřebné ingredience
Porce: cca 750g SUROVINY: 2x500g bílého Selského jogurtu Hollandia, 250g měkkého tvarohu
Postup přípravy
Jogurty promícháme s tvarohem, přendáme do jemného sítka, položíme na misku, kam nám bude kapat syrovátka. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme 24hod v lednici odkapávat.…
Domácí pudink
Potřebné ingredience
Porce: 4 SUROVINY: 450ml obilného mléka, 30g Gustinu, 50g fruktosy, 1/2 vanilkového lusku
Postup přípravy
Škrob rozmícháme v mléce, abychom neměly žádné hrudky. Přidáme cukr a semínka z lusku (místo fruktosy a lusku můžeme použít vanilkovou fruktosu). Dáme na mírný plamen a mícháme,…
Máslo (živočišné)
Potřebné ingredience
Čerstvý chléb namazaný máslem a posypaný mořskou solí nebo bylinkami. Kdo by odolal? V dnešní době máme v obchodech k dostání nepřeberné množství všelijakých kostek, které se více či méně podobají máslu. Každý jistě potvrdí, že nejchutnější je čerstvé. Jakmile si ho doma vyrobíte sami, už nebudete chtít kupované ani vidět. Domácí výroba másla není nijak složitá, ačkoliv domácí máslo není levnější než kupované, tak chuť a hřejivý pocit z vlastní šikovnosti je k nezaplacení. No a co je tedy k výrobě másla potřeba? Tyčový šlehač s vysokou nádobou, jemný cedník, gumové jednorázové rukavice a samozřejmě smetana ke šlehání (alespoň 2 balení, cca 400-500g). Nejlepší je smetana domácí, ale pro nás, kteří tuto možnost nemají, je naštěstí i varianta pasterizované smetany (jen se, prosím, obloukem vyhněte smetanám ošetřeným UHT).
Postup přípravy
Šlehačku nalijeme do nádoby a pomocí tyčového mixéru budeme šlehat a šlehat. Pokud máte samostatný mixér a nemusíte u něj celou dobu stát, stihnete si při přípravě másla uvařit…
Buchta s přídavkem kvásku, s celozrnnou moukou, doma…
Potřebné ingredience
kvásek (já měla žitný, asi 5 lžic), mouka (já dávala obyč. polohrubou + hladkou a dále špaldovou a pšeničnou celozrnnou, množství cca 150g hladké, 150g polohrubé, 100g špaldové, 100g celozrnné), voda (asi 150 ml), podmáslí (100 ml), mléko (100ml), trocha oleje, jedno vejce, kypřicí prášek do perníku, 2 lžíce povidel nebo marmelády, cukr asi 120g, jedna čokoláda
Postup přípravy
Měla jsem hodně kvásku, tak jsem zkusila i něco sladkého z něj.
Postup: Kvásek zamíchat s vodou a moukou (celozrnnou a špaldovou) a nechat chvíli stát, než začne působit kvásek…
Super chutný chleba, z žitného kvásku, s podmáslím :-)…
Potřebné ingredience
cca 12 lžic žitného kvásku (asi 200g), 700g mouky (já dávám 400g obyč. hladké, 200g jakékoliv celozrnné a 100g žitné chlebové), 250ml vlažné vody, 150 ml podmáslí (nebo bílého jogurtu), lžíce sádla nebo trocha oleje, lžička kmínu, 2 lžičky soli
Postup přípravy
Tento chleba s podmáslím či bílým jogurtem se mi zatím nejvíce osvědčil, krásně vykyne a je chuťově moc dobrý.
Já osobně si dělám těsto v pekárně:
Dám vodu + podmáslí …
Vícezrnný chléb aneb obr "musli tyčinka"
Potřebné ingredience
140 g slunečnicových semínek ,90 g lněných semínek, 145 g ovesných vloček , 50 g dýňových semínek, 70 g mandlí nebo ořechů dle libosti ,3–4 lžíce psyllia-vlákniny, 8–12 g soli (cca lžička zarovnaná/vrchovatá) . 350 ml vody ,2 lžíce medu nebo javorového sirupu ,3 lžíce olivového oleje .
Postup přípravy
Recept není můj, ale čerpala jsem ze stránek Mašrtnice, zde je uveden poměr semínek dle jejího receptu ,já osobně jsem si jej upravila dle svých chutí, přidala více oříšků a…
Domácí müsli,jak ho dělám léta já....
Potřebné ingredience
ZÁKLADNÍ SMĚS:400g ovesných vloček(kupuji takové jemné v LIDLu),50g slunečnicových semen,50g sekaných lískových oříšků(můžou být i jiné oříšky),50g sezamových semen,50g lněných semínek,100ml slunečnicového oleje,50-100g medu,DÁLE PO UPEČENÍ(dle Vaši chuti):cereálie,cornflaky,kousky čokolády,rozinky,kokos,sušené ovoce...prostě co Vám chutná..
Postup přípravy
V MÍSE SMÍCHÁM VLOČKY,OŘÍŠKY,SEMÍNKA...NA MÍRNÉM OHNI V KASTRŮLKU SMÍCHÁM OLEJ A MED,NALIJI NA VLOČKY,VIDLIČKOU SMÍCHÁM,ROZPROSTŘU NA PEČÍCÍ PAPÍR NA PLECH,VLOŽÍM DO PŘEDEHŘÁTÉ…