Zobrazit přihlášovací formulář
CO DŮM DAL
Vanilková fruktosa

Vanilková fruktosa

Potřebné ingredience

Porce: cca 500g SUROVINY: 500g fruktosy, 2 vanilkové lusky

Postup přípravy

Vanilkové lusky nakrájejte na menší kousky, koneček lusku vyhoďte. Kousky lusku dejte spolu s cukrem do kuchyňského robotu a mixujte. Pokud máte čerstvý lusk (měkký a lepkavý),…

Zobrazit více...
DĚTSKÉ SPECIALITY
Termixík a Pribináček

Termixík a Pribináček

Potřebné ingredience

Pokud místo čokoládového pudinku použijete vanilkový, získáte Pribináček. Porce: 10 SUROVINY: 400ml obilného mléka, 1 čokoládový pudink, 500g měkkého tvarohu, 80g ovesné smetany ke šlehání, 3-4 lžíce třtinového cukru (very dark)

Postup přípravy

Uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout. Přidáme tvaroh, cukr a smetanu. Vyšleháme, rozdělíme do mističek a dáme vychladit. V lednici vydrží až 7 dní, pokud děti nesní…

Zobrazit více...
SALÁTY, ZÁLIVKY
Hanácký salát z červeného zelí

Hanácký salát z červeného zelí

Potřebné ingredience

10 dkg cibule 20 dkg sterilované okurky 200 ml majonéza 1 hlávka červené zelí podle chuti\r\n cukr krupice  ocet  sůl

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Okurky nakrájíme na nudličky. Červené zelí nakrájíme na jemné nudličky, vhodíme je do hrnce s vařící vodou a necháme je přejít varem, scedíme…

Zobrazit více...
POMAZÁNKY
Jogurtina

Jogurtina

Potřebné ingredience

Porce: cca 750g SUROVINY: 2x500g bílého Selského jogurtu Hollandia, 250g měkkého tvarohu

Postup přípravy

Jogurty promícháme s tvarohem, přendáme do jemného sítka, položíme na misku, kam nám bude kapat syrovátka. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme 24hod v lednici odkapávat.…

Zobrazit více...
DĚTSKÉ SPECIALITY
Domácí pudink

Domácí pudink

Potřebné ingredience

Porce: 4 SUROVINY: 450ml obilného mléka, 30g Gustinu, 50g fruktosy, 1/2 vanilkového lusku

Postup přípravy

Škrob rozmícháme v mléce, abychom neměly žádné hrudky. Přidáme cukr a semínka z lusku (místo fruktosy a lusku můžeme použít vanilkovou fruktosu). Dáme na mírný plamen a mícháme,…

Zobrazit více...
POMAZÁNKY
Máslo (živočišné)

Máslo (živočišné)

Potřebné ingredience

Čerstvý chléb namazaný máslem a posypaný mořskou solí nebo bylinkami. Kdo by odolal? V dnešní době máme v obchodech k dostání nepřeberné množství všelijakých kostek, které se více či méně podobají máslu. Každý jistě potvrdí, že nejchutnější je čerstvé. Jakmile si ho doma vyrobíte sami, už nebudete chtít kupované ani vidět. Domácí výroba másla není nijak složitá, ačkoliv domácí máslo není levnější než kupované, tak chuť a hřejivý pocit z vlastní šikovnosti je k nezaplacení. No a co je tedy k výrobě másla potřeba? Tyčový šlehač s vysokou nádobou, jemný cedník, gumové jednorázové rukavice a samozřejmě smetana ke šlehání (alespoň 2 balení, cca 400-500g). Nejlepší je smetana domácí, ale pro nás, kteří tuto možnost nemají, je naštěstí i varianta pasterizované smetany (jen se, prosím, obloukem vyhněte smetanám ošetřeným UHT).

Postup přípravy

Šlehačku nalijeme do nádoby a pomocí tyčového mixéru budeme šlehat a šlehat. Pokud máte samostatný mixér a nemusíte u něj celou dobu stát, stihnete si při přípravě másla uvařit…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Buchta s přídavkem kvásku, s celozrnnou moukou, doma měla úspěch!

Buchta s přídavkem kvásku, s celozrnnou moukou, doma…

Potřebné ingredience

kvásek (já měla žitný, asi 5 lžic), mouka (já dávala obyč. polohrubou + hladkou a dále špaldovou a pšeničnou celozrnnou, množství cca 150g hladké, 150g polohrubé, 100g špaldové, 100g celozrnné), voda (asi 150 ml), podmáslí (100 ml), mléko (100ml), trocha oleje, jedno vejce, kypřicí prášek do perníku, 2 lžíce povidel nebo marmelády, cukr asi 120g, jedna čokoláda

Postup přípravy

Měla jsem hodně kvásku, tak jsem zkusila i něco sladkého z něj.
Postup: Kvásek zamíchat s vodou a moukou (celozrnnou a špaldovou) a nechat chvíli stát, než začne působit kvásek…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Super chutný chleba, z žitného kvásku, s podmáslím :-) Aneb můj vychytaný chléb!

Super chutný chleba, z žitného kvásku, s podmáslím :-)…

Potřebné ingredience

cca 12 lžic žitného kvásku (asi 200g), 700g mouky (já dávám 400g obyč. hladké, 200g jakékoliv celozrnné a 100g žitné chlebové), 250ml vlažné vody, 150 ml podmáslí (nebo bílého jogurtu), lžíce sádla nebo trocha oleje, lžička kmínu, 2 lžičky soli

Postup přípravy

Tento chleba s podmáslím či bílým jogurtem se mi zatím nejvíce osvědčil, krásně vykyne a je chuťově moc dobrý.

Já osobně si dělám těsto v pekárně:
Dám vodu + podmáslí …

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Vícezrnný chléb aneb obr "musli tyčinka"

Vícezrnný chléb aneb obr "musli tyčinka"

Potřebné ingredience

140 g slunečnicových semínek ,90 g lněných semínek, 145 g ovesných vloček , 50 g dýňových semínek, 70 g mandlí nebo ořechů dle libosti ,3–4 lžíce psyllia-vlákniny, 8–12 g soli (cca lžička zarovnaná/vrchovatá) . 350 ml vody ,2 lžíce medu nebo javorového sirupu ,3 lžíce olivového oleje .

Postup přípravy

Recept není můj, ale čerpala jsem ze stránek Mašrtnice, zde je uveden poměr semínek dle jejího receptu ,já osobně jsem si jej upravila dle svých chutí, přidala více oříšků a…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Domácí müsli,jak ho dělám léta já....

Domácí müsli,jak ho dělám léta já....

Potřebné ingredience

ZÁKLADNÍ SMĚS:400g ovesných vloček(kupuji takové jemné v LIDLu),50g slunečnicových semen,50g sekaných lískových oříšků(můžou být i jiné oříšky),50g sezamových semen,50g lněných semínek,100ml slunečnicového oleje,50-100g medu,DÁLE PO UPEČENÍ(dle Vaši chuti):cereálie,cornflaky,kousky čokolády,rozinky,kokos,sušené ovoce...prostě co Vám chutná..

Postup přípravy

V MÍSE SMÍCHÁM VLOČKY,OŘÍŠKY,SEMÍNKA...NA MÍRNÉM OHNI V KASTRŮLKU SMÍCHÁM OLEJ A MED,NALIJI NA VLOČKY,VIDLIČKOU SMÍCHÁM,ROZPROSTŘU NA PEČÍCÍ PAPÍR NA PLECH,VLOŽÍM DO PŘEDEHŘÁTÉ…

Zobrazit více...

Kategorie