Rumovo-medový kremeš
Potřebné ingredience
Na těsto 300g hl.mouky 100g moučkového cukru 1 vejce 1 lžíce medu 2 lžíce rumu 1 lžička jedlé sody 50g sádla nebo tuku na pečení Krém 2 šlehačky více než 30% 3 vanilkové pudinky(ideálně Dr.Otker extra) 1l mléka 1 šlehačka na šlehání 1 lžíce hladké mouky 100g cukru 250g másla 5-6 lžic rumu(klidně i víc)
Postup přípravy
Suroviny na těsto vypracujeme ve vláčné těsto a dáme ho ve folii na půl hodiny do chladna aby si odpočinulo.
Mezitím si uvaříme pudink(bez cukru)-mléko,šlehačka,lžíce hladké…
Mrkvová polévka se zázvorem a zakysanou smetanou
Potřebné ingredience
500g mrkve,1 velká cibule,2 stroužky česneku,,1 lžička kari koření,1 lžíce nastrouhaného zázvoru,2 lžíce oleje,sůl,1 litr kuřecího vývaru,zakysaná smetana ,petrželka
Postup přípravy
Na oleji osmahneme nakrájenou cibulku,česnek a kari koření.Zalijeme vývarem přidáme mrkev ,očištěnou a nakrájenou na kousky a zázvor.Vaříme asi 20 mniut-pak polévku rozmixujeme a…
Tvarohová pomazánka-rychlá večeře
Potřebné ingredience
1 měkký tvaroh ve vaničce,jarní cubulku,3 stroužky česneku,plátky šunky,sladkokyselé okurky na ozdobu,chléb
Postup přípravy
Tvaroh si v misce vyšleháme vidličkou s nadrobno nakrájenou jarní cibulkou a rozmačkaným česnekem,trochu osolíme.Vzniklou pomazánku natřeme na chleby,obložíme plátky šunky a…
Domácí lučina
Potřebné ingredience
3x 500g jogurt Hollandia 1x smetana na vaření....být nemusí!! cedník a plátýnko...je možné i udělat z domácího jogurtu...viz recept níže!!!
Postup přípravy
Cedník s utěrkou dáme do hrnce, do utěrky vyklopíme Hollandii se smíchanou se smetanou na vaření a necháme 24 hodin přikryté v lednici. To, co zůstane nahoře, je "lučina" -…
Halušky
Potřebné ingredience
brambory,polohrubá mouka, sůl slanina a uzené maso sádlo kysané zelí cibule sádlo kmín cukr
Postup přípravy
Syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme, sůl, mouku a rukou prohněteme v těstíčko. Zkusíme nad mísou protlačit haluškovačem, těsto nesmí být moc řídké, ani moc…
FOFR ROLÁDA
Potřebné ingredience
4 vejce ,60g hl. mouka,50g cukr krupice,1 vrchovatá lžíce kakaa nápln: 1smetana 33%,1 van.cukr, 4 jahody ,1 ztužovač šlehačky
Postup přípravy
celá vejce a cukr dáme do mísy a šleháme elek.šlehačem cc5 minut do pěny pak snížíme rychlost a postupně přisypeme suché přísady.zašleháme dáme na plech na peč.papír pečem ve…
Zapečené bramborové plátky s brokolicí a sýrem cottage
Potřebné ingredience
na jednu porci - 1až 2 brambory, 4 střední růžičky brokolice, 100g sýra cottage, oliv.olej na vymazaní misky a oves.vločky na vysypání misky, pepř a sůl.
Postup přípravy
Brambory oloupat a nakrájet na tenší plátky a spolu s růžičkama brokolice dát do misky s víkem a v mikrovlnce nasucho v té misce nechat "ohřívat" asi 7 minut. Poté se…
Cuketová omáčka pro dětičky
Potřebné ingredience
půl malé cibule, lžička másla, 1 mrkev a kousek cukety, špetka oregana či tymiánu (nemusí být), sůl (nemusí být), zakysaná smetana nebo jogurt.
Postup přípravy
Omáčka je super jak pro malá batolata, tak pro větší děti, když vám něchtějí baštit zeleninu jako je cuketa vcelku :-)
Na másle orestujte cibulku, přidejte na kolečka mrkev a…
Cukeťák se sojovým masem a sýrem
Potřebné ingredience
300g cukety nastrouhat na slzičky, 100g uvařeného sojového granulátu (nejlépe v bujonu pro chuť),50g strouhaného eidamu, 2 vejce, 1 menší cibule najemno nasekat,30g žitných vloček, česnek - nešetřit, kmín drcený, majoránka- nešetřit. Umíchat a dat na pekáč s pečícím papírem - tak na vrstvu max 2cm vysokou a uhladit a upěchovat. Povrch potřít jemně oliv.olejem. Trouba na 220st předehřát a péct dokud se hodně nevypeče, aby křupal.
Postup přípravy
Umíchat a dat na pekáč s pečícím papírem - tak na vrstvu max 2cm vysokou a uhladit a upěchovat. Povrch potřít jemně oliv.olejem. Trouba na 220st předehřát a péct dokud se hodně…
V Ý T E Č N Ý chleba ze zakysané smetany
Potřebné ingredience
350g hladké mouky, 150g žitné mouky, 1/2 kostky kvasnic, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 1 lžíce octa, 1 lžička třtinového cukru, 200-220ml vlažné vody - bochník by se neměl po vypracování roztékat a měl by držet tvar, proto je množství vody individuální a šetřete, 50g zakysané smetany a semínky dle nálady a chuti - dala jsem tentokrát dýňová, můžete lněná, slunečnicová atp.
Postup přípravy
Recept mám od kamarádky.
Kvásek vzejít nenechávám a rovnou vše míchám ručně jak mi přijde pod ruku - domácí pekárnu nevlastním. Vypracuji v míse hladké těsto, pomoučím a…