Zobrazit přihlášovací formulář
POLÉVKY
ZELENINOVÁ POLÉVKA S JÁTROVÝMI NOKY

ZELENINOVÁ POLÉVKA S JÁTROVÝMI NOKY

Potřebné ingredience

mrkev, celer, petržel, masox nebo hovězí bujón či vývar z kostí., 200g játrová závařka : 1 vejce, sušená majoránka či jiné sušené anebo čerstvé bylinky, hrubá mouka nebo dětská krupička, česnek a sůl.

Postup přípravy

Všechnu zeleninu na polévku oloupeme, nahrubo nastrouháme - česnek najemno - a polévku vaříme cca 15 minut. Potom protlačíme noky přes cedník lžící, které se v polévce uvaří, tak…

Zobrazit více...
SALÁTY, ZÁLIVKY
ŠOPSKÝ SALÁT

ŠOPSKÝ SALÁT

Potřebné ingredience

200g - 250g balkánský sýr, 4 rajčata, 1 okurka, 1 červená paprika.

Postup přípravy

Zeleninu nakrájíme na větší kostičky, balkánský sýr rozmačkáme vidličkou anebo nakrájíme na malé kostičky a můžete též přidat i malou cibulku - všechno ve směsi pořádně zamícháme.…

Zobrazit více...
POMAZÁNKY
CELEROVÁ POMAZÁNKA

CELEROVÁ POMAZÁNKA

Potřebné ingredience

syrový celer a tatarka

Postup přípravy

Dělám to podle oka, takže celer oloupeme a nahrubo nastrouháme a k tomu přidáme tatarku.
Tatarku přidáváme a mícháme dokud směs nezřídne na pomazánku. Pokud v tom nemáte…

Zobrazit více...
SALÁTY, ZÁLIVKY
MRKVOVÝ SALÁT

MRKVOVÝ SALÁT

Potřebné ingredience

mrkev, cibule, kyselé okurky, kysaná smetana nebo smetanový jogurt či majolka, sůl....PŘÍLOHA K : vařené brambory a vinná klobása, řízek nebo smažený sýr anebo vařený či smažený květák atd...

Postup přípravy

Mrkev jemně nastrouháme, jemně pokrájíme cibulku a nakrájíme kyselou okurku, přidáme kysanou smetanu, ale musí to být řídké - asi jako tatarka, posolíme a dostatečně smícháme.

Zobrazit více...
CO DŮM DAL
BRAMBOROVÝ NÁKYP S CUKETOU A TUŇÁKEM

BRAMBOROVÝ NÁKYP S CUKETOU A TUŇÁKEM

Potřebné ingredience

1/2 kg brambor, 1 cibule, česnek, 1 středně velká cuketa, 1konzerva tuňáka185g, sýr cihla, 1 krabice kondenzované mléko tatra 4% anebo smetana, olej, sůl.

Postup přípravy

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme pokrájenou cuketu a osmahneme, stejně pak tuňáka a nakonec česnek. Vypneme sporák a dáme stranou. Do ohnivzdorné mísy dáme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
RYCHLÁ KRUPIČNÁ POLÉVKA S MRKVÍ A BRAMBORY

RYCHLÁ KRUPIČNÁ POLÉVKA S MRKVÍ A BRAMBORY

Potřebné ingredience

2 - 3 lžíce hrubé mouky anebo dětská krupička, brambory, mrkev, máslo, 1 - 2 vejce, 3/4 - 1 litr vody či jakékoliv vývaru a sůl.

Postup přípravy

Nejdříve oloupeme brambory i mrkve, brambory nakrájíme na kostičky a mrkev na kolečka. Do většího hrnku vhodíme tuk a v něm rozpustíme, pak přidáme bílek a k tomu vhodíme brambory…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
TVAROHOVÉ HALUŠKY SE ZELÍM

TVAROHOVÉ HALUŠKY SE ZELÍM

Potřebné ingredience

500g měkkého nízkotučného tvarohu, 100g pšeničné mouky celozrnné či špaldového, 100g pšeničné mouky hrubé, 30g rostlinného másla, 1 vejce, sůl, 500g kysaného zelí, 1 velká cibule, 50g slunečnicového oleje na zelí a na osmažení cibule.

Postup přípravy

Rostlinné máslo přidáme s vejcem a tvarohem, osolíme a vmícháme mouky. Těsto na halušky musí být husté, ale ne tuhé. Těsto hned zaváříme přes haluškového síto do vroucí vody…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
,,ČÍNA" SE SOJOVÉHO MASA

,,ČÍNA" SE SOJOVÉHO MASA

Potřebné ingredience

1 sáček (150 g) sojových kousků na guláš, rizoto, čínu (Natural Food), 300g mrkve, 300g celeru, 1 velká cibule, 50g másla, 1 malá palička česneku, 1 vrchovaté lžíce kari, sůl.

Postup přípravy

Uvařte sójové kostky podle návodu na sáčku - místo soli můžete přidávat 3 lžíce sójové omáčky.
Na rozpáleném másle osmahneme cibuli, potom přidáme nastrouhaný celer a mrkev a…

Zobrazit více...
CO DŮM DAL
LAHODNÉ DOMÁCÍ JOGURTY

LAHODNÉ DOMÁCÍ JOGURTY

Potřebné ingredience

Ozvali se majitelé jogurtovačů, ale i rodiny, které si poradí s výrobou bez přístroje. Někteří používají speciální sušenou jogurtovou kulturu, jiní volí jako očkovací kulturu koupený ,, živý " jogurt. Přidali recepty na jogurtové dezerty - s domácími džemy, s kousky vlašských ořechů, hoblinkami čokolády, sekaným kandovaným, čerstvým či ovocem.

Postup přípravy

ČERVENÁ, Hořice

V MÍSE PRO VĚTŠÍ RODINU :
3-4 litry čerstvého plnotučného mléka a 1 kondenzované neslazené Tatra mléko ohřeji na 80-90 stupňů, nejlépe ve vodní lázni,…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
PIZZA

PIZZA

Potřebné ingredience

Pizza v sáčku, kečup, rajčata, jakékoliv salámy, pokud chcete - osmažená cibulka s česnekem a tuňákem v oleji anebo také osmažená cibulka s česnekem a žampióny z konzervy či osmažená cibulka s pórkem, vejce natvrdo, červená paprika, nastrouhaný tvrdý sýr, koření na pizzu a sůl....... Pokud nemáte pizzu v sáčku, tak si to můžete vyrobit sami buďto : 1 TĚSTO na pizzu : 200g hladké mouky, 10g droždí nebo lžička sušeného droždí, 150 ml vlažné vody, 1/2 lžičky moučkového cukru, 1/2 lžičky soli, 50g másla(není nutné)....... 2 TĚSTO na pizzu : 250g hladké mouky, 20g droždí,125 ml vody, 1 lžíce oleje, sůl, špetka cukru....... 3 TĚSTO na pizzu : 270g hladké mouky, 20g droždí, 60 ml mléka, 50g másla, 1 žloutek, sůl............. 4 TĚSTO na pizzu BEZ KYNUTÍ : 500g hladké mouky, 1 vejce, 1-2 lžíce koření na pizzu, postupně přidávat mléko nebo voda, sůl.

Postup přípravy

Těsto na pizzu uděláme podle návodu na sáčku anebo podle vlastní výroby :
Do vlažné vody přidáme cukr a droždí. Necháme asi 10 minut na teplém místě vzejít. Kvásek přidáme do…

Zobrazit více...

Kategorie