Plněný hermelín
Potřebné ingredience
Hermelín, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce másla, 3dkg drcených vlašských ořechů.
Postup přípravy
Hermelín rozkrojíme na 2 kolečka. Vnitřek vydlabeme. V misce si smícháme vnitřek z hermelínu, přidáme 2 stroužky česneku prolisovaný, 1 polévkovou lžíci másla, 3 dkg drcených…
Sýrové chuťovky
Potřebné ingredience
125g hermelínu, 60g změklého másla, 4 lžíce smetany, 8 krajíců chleba, 1 svazek ředkviček, petrželka, 30g vlašských ořechů, olivy podle chuti.
Postup přípravy
Sýr utřeme vidličkou s máslem a smetanou. Chleba zbavte kůrky a vykrajovátkem na cukroví vykrojte kolečka. Ty namažte sýrovou směsí a vždy 2 kusy slepte - krém je i na horní části…
Vynikající zapečené vepřové kotlety se šunkou, cibulí…
Potřebné ingredience
vepřové kotlety (může být i krkovička)bramboryšlehačkatvrdý sýršunkacibule, pórek, česneksůl, majoránka, oregáno, tymián, mletý kmín, mleté nové koření, mletý pepřmáslo
Postup přípravy
Pečící nádobu vymažeme máslem. Navrstvíme na kolečka nakrájené brambory, každou vrstvu okořeníme (sůl, majoránka, oregáno, tymián, mletý kmín) a polijeme šlehačkou. Nahoru…
Hovězí perkelt s červeným vínem
Potřebné ingredience
Hovězí maso 600 g
olej 1 dl
cibule 200 g
česnek 5 g
kmín 2 g
červená paprika, sladká 20 g
sůl 20 g
paprikové lusky 120 g
rajčata 80 g
červené víno 2 dl
Postup přípravy
Maso omýt a nakrájet na kostky. V hrnci rozehřát olej a nechat zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidat prolisovaný česnek, trochu mletého kmínu a zasypat paprikou. Aby…
Sedmihradské vrstvené zelí
Potřebné ingredience
600 g mletého vepřového masa
1,5 kg kyselého zelí
300 g anglické slaniny
300 g debrecínské či podobné pikantní klobásy
200 g cibule
120 g rýže
150 g sádla
6 dcl kyselé smetany
stroužek česneku, paprika, sůl
Postup přípravy
Zelí dáme do hrnce, zalijeme trochou vody, přidáme kůži z anglické slaniny a vaříme doměkka.
Rýži uvaříme ve slané vodě.
Maso podusíme na sádle s cibulí a česnekem, osolíme,…
Pochoutka pro děti
Potřebné ingredience
1/4 litru šlehačky,
1 dcl sklenička nasekaných ořechů nebo spařených oloupaných mandlí,
2 tabulky mléčné čokolády,
4 menší jablka
Postup přípravy
Šlehačku pevně ušleháme a přidáme cukru podle chuti. Vmícháme jablka, postrouhaná na hrubším struhadle, postrouhanou čokoládu a všechno lehce promícháme. Dáme na hodinu do…
Maďarský guláš
Potřebné ingredience
1 l bujónu
1 hovězí konzerva nebo 700g hovězího masa
1 kg brambor
2 cibule
paprika
sůl
pepř
Postup přípravy
Do většíhu hrnce dáme nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na sádle (jen lehce, musí zůstat světlá) Přidáme na kostičky nakrájené maso a orestujeme, zaljeme bujónem a vaříme do…
Paprikáš z králičího masa
Potřebné ingredience
500g králičího masa bez kosti,
60 g sádla nebo másla,
3 větší cibule,
lžíce sladké papriky,
2 dl kysané smetany,
šálek vývaru z kostí nebo masoxu.
Postup přípravy
Očištěné a opláchnuté maso nakrájíme na větší kousky. Rozehřejeme tuk, přidáme jemně nasekanou cibuli a trochu osmahneme. Pak přidáme nakrájené maso, osolíme a krátce opečeme.
…
kuřecí paprikáš
Potřebné ingredience
0,75 kg kuřete, na díly ročleněného
2 lžíce sádla
1 nadrobno nakrájená cibule
2 stroužky česneku, utřeného
1 ½ lžíce sladké papriky
0,25 l vývaru
2 lžíce mouky
3,5 dl zakysané šlehačky
Postup přípravy
Osušte kuřecí díly a řádně osolte.
V hrnci rozpalte sádlo a na něm osmahněte kuřecí díly dohněda, opečené dávejte stranou. Slijte tuk a nechte jen slabou vrstvu, na ní zpěňte…
Zelí na maďarský způsob
Potřebné ingredience
25 g másla
1 cibule
1 lžíce mleté papriky
1 rajčatový protlak (70 g)
750 g kyselého zelí
2 lžičky římského kmínu
2 lžičky sušeného tymiánu
250 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru z kostky
Postup přípravy
Cibuly nahrubo nakrájet a zpěnit na másle. Přidat mletou papriku a rajčatový protlak a nechat na mírném ohni asi 2 minuty povařit.
Odkapané zelí, římský kmín a tymián…