KŘEHKÉ A VOŇAVÉ KOKA SUŠENKY
Potřebné ingredience
Suroviny na kakaové těsto: 210 g hladké mouky, 90 g strouhaného kokosu, 90 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 zarovnané lžíce tmavého kakaa, 100 másla, 100 g rostlinného tuku /hera, 2 žloutky.
Postup přípravy
Jednoduché, rychlé, křehoučké a voňavé-to jsou sušenky koka.
Postup:
Suroviny zpracujeme na hladké a tvárlivé těsto, které zakryté ve fólii necháme hodinku v ledničce…
VELMI JEMNÉ MAJOLKOVÉ BUCHTIČKY S TVAROHOVOU NÁPLNÍ
Potřebné ingredience
Suroviny na kynuté těsto: 400 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 100 ml majolky (1 sáček tradiční majonézy), 250 ml vlažného mléka, 1 celé vejce, 2 žloutky, malá špetka soli, 20-30 g čerstvého droždí, olej nebo máslo na potření buchet i plíšku.Tvarohová náplň: 1 kostka baleného tvarohu, 1 sáček vanilkového cukru,1/2 sáčku vanilkového pudinku, 2-3 PL moučkového cukru (sladíme, jak jsme zvyklí), strouhaná citronová kůra, 1 žloutek, hrst rozinek nebo brusinek, předem naložených v rumu.
Postup přípravy
Díky majolce, která nahrazuje tuk v kynutém těstě, jsou buchtičky velmi jemné a vláčné. Kdo je má rád bohatě naplněné, může všechny suroviny do tvarohové náplně zdvojnásobit.
…
LINECKÝ TVAROHOVÝ KOLÁČEK S ČERSTVÝM OVOCEM
Potřebné ingredience
Suroviny na linecké těsto: 300 g hladké mouky, ½ sáčku kypřícího prášku na pečení, 200 g másla, 100 g cukru, 2 žloutky. Suroviny na tvarohovou náplň: 2 vaničky tvarohu, 5-6 PL moučkového cukru (podle chuti), 1 sáček vanilkového cukru, ½ sáčku vanilkového pudinku, 2 žloutky, citronová strouhaná kůra. Ostatní suroviny: Sezónní čerstvé ovoce, džem na potření (nemusí být), 1 lžíce plátků mandlí.
Postup přípravy
Na světlém lineckém koláči se velmi pěkně vyjímá barevné ovoce, které můžeme navíc dozdobit plátky mandlí nebo jemnou máslovou drobenkou.
Postup-tvarohová náplň:
Tvaroh,…
BÁJEČNÝ TŘEŠŇOVÝ KOLÁČ
Potřebné ingredience
Suroviny: 300 g hladké mouky, špetka soli, ½ sáčku kypřícího prášku na pečení,150 g másla,100 g cukru,1 celé vejce,1 žloutek, třešňový nebo višňový džem na potření.
Postup přípravy
Čas třešní-čas pečení chutných a báječně zdobených koláčů.
Postup:
Vypracujeme těsto ze všech předepsaných surovin a necháme v ledničce hodinu odpočinout.
Pak ho…
JAHODOVÝ DORTÍK “POD SKLEM“ PLNĚNÝ ČOKOLÁDOVOU…
Potřebné ingredience
Světlý a kakaový korpus, náplň ze smetany ke šlehání a z bílé čokolády, 250 g čerstvých jahod, 2 lžičky jahodového džemu, máslový krém, červená želatina.
LAHODNÝ SMETANOVÝ DEZERT S KOKOSEM - NEPEČENÝ
Potřebné ingredience
Suroviny na základ: 250 g kakaových piškotů, 125 g másla. Suroviny na krém: 50 g jemné kokosové moučky, 125 g kokosového jogurtu, 250 g mascarpone, 125 g moučkového cukru, 7 g plátkové želatiny, 2 PL horkého mléka, 250 g smetany ke šlehání.
Postup přípravy
Lehoučký dezert ze smetanového krému zpevněného želatinou a provoněného kokosem-to vše na nepečeném základu z kakaových piškotů a másla-úžasné propojení chutí a vůní.
VÝTEČNÁ KREVETOVÁ CHUŤOVKA SE ŠPAGETAMI
Potřebné ingredience
Suroviny pro 2 osoby: 200 g špaget, 500 g mražených krevet (k dostání v každém supermarketu), 2 oloupané stroužky česneku-vcelku, 3 PL olivového oleje,½ deci bílého suchého vína, drobně nakrájené čerstvé petrželové lístky, koktejlová rajčátka.
Postup přípravy
Rychlá a snadná krevetová chuťovka je připravená přesně podle receptu mých zahraničních přátel.
Postup:
Na pánvičce s olivovým olejem krátce orestujeme stroužky česneku…
KRÉMOVÝ KOLÁČ S VIŠNĚMI-MĚKKÝ A VLÁČNÝ
Potřebné ingredience
Suroviny na těsto: 300 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 200 g krystalového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 4 celé vejce, 130 g rostlinného oleje, 1 deci studeného mléka, špetka soli. Suroviny na krém: 500 ml mléka, 60 g hladké mouky, 120 g krystalového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 celé vejce. Ostatní suroviny: Hrst vypeckovaných višní, můžou být i kompotované, 2 lžíce višňového džemu (nemusí být).
Postup přípravy
Zaležený moučník příjemně zvláční vlivem krémové náplně uvnitř a ve spojení s višněmi dosáhne výtečnou chuť.
Postup-krém:
Vejce rozmícháme s krystalovým i vanilkovým…
SVĚŽÍ POHÁRKY S CITRONOVOU PĚNOU A JAHODOVÝM PYRÉ
Potřebné ingredience
Suroviny na citronovou pěnu: 80 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy, 3 PL jemného krystalového cukru, 2 želatinové plátky, 200 ml smetany ke šlehání, 3 bílky, špetka soli. Suroviny na jahodové pyré: 200 g čerstvých zralých jahod, 70 g moučkového cukru.
Postup přípravy
Tento dobře vychlazený citronovo-jahodový dezert, připravený dle italské receptury, je pro nastávající horké letní období přímo stvořený. Chutná však stejně dobře i po celý zbytek…
NAROZENINOVÝ-dortík pro desetiletého klučiny
Potřebné ingredience
Kakaový korpus, náplň z pařížské šlehačky, čokoládová poleva z tyčinky kaštanů, ozdoba z máslového krému.