Broskvová marmeláda
Potřebné ingredience
1 kg oloupaných a odpeckovaných broskví , 1 lžička kyseliny citronové , 1 Extra želírovací cukr 2:1(od Dr.Oetkera)
Postup přípravy
Broskve semeleme na masovém strojku,přidáme kys. citronovou a želírovací cukr , zamícháme a přivedeme k varu.Vzniklou pěnu sebereme.Vaříme asi 5 minut.Jěště horkým plníme slenice…
Ovocné knedlíky nekynuté-z bramborového těsta
Potřebné ingredience
1 kg brambor - nejlépe starých, 1 vejce ,1/2 lžičky soli , hrst krupice , polohrubá mouka , hladká mouka , ovoce-k tomuto těstu se chuťově nejlépe hodí švestky , blumky a podobné ovoce
Postup přípravy
Brambory uvaříme ve šlupce,ještě teplé oloupeme.Brambory nejlépe vlažné nastrouháme na hrubo,nebo protlačíme lisem na brambory,můžeme je i rozválet válečkem.Přidáme vajíčko ,…
Višňovo-jablečná marmeláda se skořicí
Potřebné ingredience
60dkg višní , 40dkgjablek ,1/2 lžičky skořice , 1 lžička kys. citronové ,1 Gelfix Klasik 1:1 od Dr.Oetkera , 1,12 kg cukru krupice
Postup přípravy
Odpeckované višně a očištěná jablka semeleme na masovém strojku.Dáme do hrnce spolu se skořicí , kys. citronovou a cukrem smíchaným s Gelfixem.Přivedeme za stálého míchání k varu…
Letní okurkové osvěžení.
Potřebné ingredience
1 středně velká okurka NÁLEV:0,5 l vody , 1 rovná lžička soli , 2 mírně navršené lžíce cukru krystalu , 3 lžíce octa
Postup přípravy
Okurku okrájíme , nastrouháme na hrubém struhadle do porcelánové mísy a zalijeme hotovým nálevem.Dáme asi na jednu hodinu do lednice.Chceme-li jíst hned , dáme do nálevu několik…
Malinové želé
Potřebné ingredience
Šťáva z 1 citronu,1/2 l vody , 50 dkg malin,30 dkg cukru krupice,1 Gelfix Extra 2:1
Postup přípravy
Očišťěné maliny spolu s citronovou šťávou a 1/4 l vody povaříme asi 2 minuty.Propasírujeme,přidáme 1/4 l vody a cukr smíchaný s Gelfixem,za stálého míchání přivedeme k varu,vaříme…
Jahodová marmeláda s banány
Potřebné ingredience
70dkg jahod , 30dkg banánů , 1 lžička kys. citronové , 1 Extra želírovací cukr 2:1(nejlepší je od Dr.Oetkera)
Postup přípravy
Ideální recept , máme-li málo jahod,banány ji nastaví a dodají marmeládě lahodnou chuť.Jahody zbavené stopek i terčíku a banány semeleme na masovém strojku.Smícháme v hrnci s…
Ovocné knedlíky nekynuté
Potřebné ingredience
mléko,hrubá krupice,sůl,vejce,polohrubá mouka,hladká mouka-na těsto
Postup přípravy
Tohle těsto na knedlíky se nelepí (nepatlá se na ruce) a nerozváří se.Pro 4 osoby stačí 0,6 l mléka.Dáme je vařit,přidáme špetku soli , do vařícího mléka tenkým praménkem sypeme…
Olejová dvoubarevná bábovka
Potřebné ingredience
23dkg cukru krupice,25dkg polohrubé mouky,1 sklenice mléka,1 sklenice oleje,1/2 prášku do pečiva,4 vejce,1 lžíce kakaa,1 vanilkový cukr
Postup přípravy
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.Oddělíme bílky,které později vyšleháme na sníh.Šleháme žloutky ,postupně přiléváme po kapkách olej,potom přidáme van. cukr , cukr a…
Kleprlík
Potřebné ingredience
Na piškot:5 vajec,cukr krupice-množství odpovídá váze 5-ti vajec i se skořápkami,polohrubá mouka-váha 4 vajec i se skoř. ,5 lžic oleje,5 lžic vody, 1/2 prášku do pečiva(pokud těsto dobře vyšleháme el. šlehačem,tak nemusí být),KRÉM:1/2 l mléka,1 van. pudink,cukr podle chuti,1 lžíce rumu,1 smetanový nebo méně tučný ale hladký tvaroh;brosvový kompot;ŽELÉ:šťáva z kompotu,2 vanilkové pudinky
Postup přípravy
Ve šlehači šleháme vejce,přidáme cukr,5 lžic vody a pomalu přidáváme po lžíci olej,potom pomalu přisypáváme mouku se zamíchaným práškem do pečiva.Dáme na plech péci do vyhřáté…
Cuketová polévka
Potřebné ingredience
1 malá cuketa-asi 200g,1 stř. cibule,1 brambora,1 kostka zeleninivého bujónu,80 g malých mušliček,sůl,pepř,petrželka
Postup přípravy
VARIANTA č.1 pro děti od 4 let a pro dospělé:Do 1 litru vody dáme vařit oloupanou celou cibuli,cuketu nakrájenou na kostky,kostku bujónu a okrájenou bramboru,vaříme asi 12 min…