Arroz mexicana – mexická rýže -DĚKUJI DROBKOVI
Potřebné ingredience
•6 porcí Ingredience •2 cibule nadrobno •2 lžíce oleje •40 dkg mletého vepřového, to je základní maso Mexika, tak jako kdysi doma, kráva je na mléko. Klidně ale použijte jakékoli mleté, včetně krůty, jen přidejte něco mastného, ona krůta je suchá •0,56 l vývaru (2 hrnky) •1 dl plechovka rajského protlaku •sůl, pepř •2 lžíce cukru •jakékoli pálivé papričky, množství záleží na odvaze •1 velká zelená paprika, na kostičky (nebo něco salsy z obchodu, to dávám já) •30 dkg rýže
Postup přípravy
Úvod
Mexická rýže se to jmenovalo v kuchařce Vaříme chutně, zdravě, hospodárně, kterou jsem kdysi, začátkem sedmdesátých let koupil. S Mexikem má společné jen to jméno,…
Bratislavská pečeně-děkuji Janě
Potřebné ingredience
600dkg vepřové plece, sůl, 2 vejce, 10 dkg hrášku, 10 dkg šunky, 6 dkg hladké mouky, 6 dkg másla, petrželka.
Postup přípravy
Příprava receptu
Vepřové maso osolíme, opečeme, podlijeme a dusíme doměkka. Měkké zahustíme nasucho opraženou a ve vodě rozmíchanou moukou a povaříme. Před podáváním…
Rychlá kakaová buchta-DĚKUJI PETOLDY
Potřebné ingredience
Suroviny: těsto: 250g cukr krystal 300g pol. mouka 4PL kakaa 1 prášek do pečiva 1/4L mléka 100g rozpuštěné máslo 2 PL oleje 1 vejce Poleva: 100g rozpuštěného másla 200g cukru moučka 2-3PL studené vody 2PL rumu(nemusí být) 3PL kakaa
Postup přípravy
Postup přípravy receptu
Těsto-vše smíchat dohromady, nalít na větší plech s pečícím papírem a péct 10-15minut na 200stupňů
Poleva- vše smíchat dohromady a natřít na…
boloňská omáčka-DĚKUJI IRENCE
Potřebné ingredience
Jak dlouho? Doba přípravy: 40 minutdo hodiny Počet porcí 4 Ingredience 1 lžíce olivového oleje 4 lžíce másla 2 jemně nasekané cibule několik řapíků celeru, jemně nasekaných 2 středně velké mrkve, drobně nasekané nebo nastrouhané nahrubo 350 g mletého masa (hovězí nebo směs) sůl a čerstvě mletý pepř 250 ml mléka špetka strouhaného muškátového oříšku 250 ml suchého bílého vína 1/2 kg krájených rajčat Valfrutta čerstvě strouhaný parmazán k podávání 400 g těstovin (širší nudle tagliatelle nebo špagety)
Postup přípravy
Příprava jídla
V kastrole na oleji a třech lžících másla osmahněte cibuli. Přidejte celer a mrkev, smažte dvě minuty. Vsypte maso, rozmačkejte je vidličkou, osolte a opepřete.…
Kuře na hlívě s hlívovou nádivkou-děkuji Janince
Potřebné ingredience
Suroviny: 1 větší kuře, máslo, sůl, kmín, hlíva ústřičná. Nádivka: 3 rohlíky, 2 vajíčka, mléko, 100 g drůbežího salámu, hlíva, hrst petrželky, kousek másla, pepř, sůl.
Postup přípravy
Kuře si omyjeme, položíme do většího pekáče na plátky másla, osolíme ze všech stran i vnitřek a pokmínujeme. Nakrájíme hlívu a posypeme s ní dno pekáčku s máslem, přikryjeme a…
Pražský flamendr (guláš)-děkuji Nikole
Potřebné ingredience
Suroviny: 600g vepřové plece 2 cibule lžíce mleté sladké papriky 70g rajského protlaku majoránka 2 stroužky česneku velký brambor trochu oleje voda kostka masoxu sůl a pepř
Postup přípravy
Postup přípravy receptu
V kastrolu opečeme dozlatova nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme maso, sůl, pepř a vše orestujeme. Přidáme protlak, papriku, promícháme, podlijeme vodou,…
Nudle se zelím a slaninou
Potřebné ingredience
Suroviny: 1 středně velká hlávka zelí 200 g anglické slaniny 1 lžíce másla 1 cibule 500 g širokých nudlí 1 kelímek zakysané smetany
Postup přípravy
Postup přípravy receptu
Zelí jemně nakrouháme, posolíme a necháme 10 min vypotit. Na pánvi na másle necháme škvařit slaninu a najemno nakrájenou cibuli. Zelí vymačkáme,…
Sekaná plněná párkem a vejcem
Potřebné ingredience
1 - 2 ks párek 2 stroužky česnek 1 - 2 ks vejce natvrdo kapie 500 g mleté maso podle chuti majoránka vegeta podle potřeby vejce strouhanka
Postup přípravy
Z mletého masa, česneku, vegety, majoránky a vejce zaděláme sekanou. Podle potřeby ji zahustíme strouhankou. Z hmoty vytvarujeme šišku a doprostřed dáme párek .kapii a uvařené…
Vepřové po řecku.děkuji Ottovi
Potřebné ingredience
Suroviny: 1 kg vepřového masa (krkovice, plecko, kýta) 2 lžíce směsi koření na vepřové maso (dovoz Řecko) ((oregano, římský kmín, hřebíček, sušený česnek, sušená cibule) 1 kelímek sladké smetany na vaření 12 % olivový olej, hladká mouka, sůl
Postup přípravy
Postup přípravy receptu
Vepřové maso si nakrájíme na kostky cca 3 x 3 cm. Kostky masa posypeme směsí koření (poměr surovin není znám – tajemství výrobce) osolíme a zalijeme asi…
vločková kaše-děkuji Lence
Potřebné ingredience
1 špetka sůl 60 g máslo na polití 1/2 l mléko 2 - 3 hrnků ovesné vločky 1 balíček vanilkový pudinkový prášek podle chuti skořice podle potřeby kompotované broskve a jahody cukr krupice
Postup přípravy
Ovesné vločky propláchneme studenou vodou. Dáme do hrnce, zalijeme malým množstvím vody a necháme alespoň 20 minut stát. Vločky krásně změknou a jejich vaření pak netrvá tak…