Rychlá buchta s karamelovou drobenkou
Potřebné ingredience
Na těsto: 1 hrnek polohr.mouky, 1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 1/3 hrnku oleje, 1vejce, 1 prášek do pečiva nebo trochu sody (můžno přidat i trošku rumu)Broskvový, švestkový nebo meruňkový kompot, příp.čerstvé ovoce (jahody, maliny, švestky,rybíz...).Na drobenku: hladká mouka, cukr krupice, máslo, jedna karamelová sušenka (sušenku musíme najemno rozdrtit!)
Postup přípravy
Všechny inkredience na těsto smícháme. Vylijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku nebo formy. Dáme pokrájené ovoce a zasypeme drobenkou. Šoupneme do trouby na cca 30-40min při…
Žemlovka
Potřebné ingredience
Na malý pekáček: cca 4-5 rohlíků (nebo 180g toustového chleba či veky), 250g tvarohu, 2vejce, 300ml mléka, 3lžíce cukru, špetka soli, 150g cukru, vanilkový cukr, kompotované ovoce (broskve, meruňky), trochu másla.
Postup přípravy
Rohlíky nakrájíme. Slijeme kompot (šťávu nevylijeme!). Do mléka zašleháme 1 vejce a 3lžíce cukru a špetku soli. Touto směsí přelijeme nakrájené rohlíky. Mezi tím si vyšleháme…
Filetka s krustou
Potřebné ingredience
rybí filety (kostky) nebo panganius
hladká mouka
sůl, sladká paprika
strouhanka
sýr - najemno postrouhaný
troška oleje
pečící papír
Postup přípravy
Rybu osolíme, posypeme sl.paprikou. jemně obalíme v hladké mouce. V misce smícháme strouhanmku se sýrem, zhruba 1:1.
Rybu dáme na pekáček, na pečící papír, a posypeme směsí ze…
Tvarohová výtečná pracná buchta
Potřebné ingredience
Na těsto:
250g hladké mouky
125g cukr (moučka nebo krupice)
1 ks vejce
150g Hery nebo másla
1 lžíce kakaa
1 špetka soli
1 ks prášku do pečiva
Na náplň:
3 ks vejce
500g měkkého tvarohu
100g cukru (moučka nebo krupice)
1 ks vanilkový cukr
1 ks mandlového pudinku (obměna: můžeš dát i např. karamelový, banánový, smetanový, vanilkový + 2lžíce citrónové šťávy, citrónový)
Na drobenku:
75g moučka cukr
75g másla
150g hladké mouky
1 lžička kakaa (můžeš dát i víc)
1 špetka soli
Postup přípravy
prohněteš rukama a zabalíš do fólie a necháš min. 30 minut odležet v ledničce.
Dortovou formu nebo střední pekáček (koláč je docela vysoký) vymaž tukem (třeba sádlem) a vysyp…
Cuketová buchta jako perník
Potřebné ingredience
Nejprve rozmícháme jen 3ks vajec s 250g cukru krupice; pak přidáme 2dcl oleje; 350g polohrubé mouky; ½ lžičky jedlé sody, ½ lžičky soli, 1-2 lžičky mleté skořice, 1ks prášek do pečiva, 1ks vanilkového cukru, 2-4 lžíce kakaa (dle uvážení), 1dcl rumu nebo vody; nakonec do těsta přimícháme 400g nastrouhané cukety nahrubo ( vč.dobře omyté slupky, ale bez jader).
Postup přípravy
Nalijeme do vymazané a vysypané formy, pečeme zhruba při 150°C. Špejlí zkusíme jestli se těsto lepí, pokud ne, je hotovo.
Cuketová bábovka
Potřebné ingredience
500g nahrubo nastrouhané cukety (včetně dobře omyté slupky), 400g polohrubé mouky, 250g cukru krupice, 2ks vajec, 200ml oleje, 2-3 lžičky skořice, 1ks prášek do pečiva, mléko dle potřeby (kdyby bylo těsto moc hutné – já jsem ho zatím nemusela použít); 100g nahrubo nasekaných ořechů nebo mandlí (musí být) a 2 lžíce rumu; můžeme přidat i hrst hrozinek (kdo má rád)
Postup přípravy
Vše smícháme a důkladně propracujeme. Je-li těsto tuhé, přilijeme trochu mléka.
Nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme v předehřáté troubě při 160°C cca 40min.
Cuketová nádivka
Potřebné ingredience
500-800g cukety nahrubo nastrouhané vč. dobře omyté slupky; 2 střední cibule nadrobno nakrájené; 300g slaniny nakrájené na kostky; 150g tvrdého sýra nahrubo nastrouhaného (požívám goudu nebo ementál); 200g hrubé mouky; 6 lžic oleje; 1 prášek do pečiva; 4 vajíčka – žloutky a bílky zvlášť; sůl a pepř.
Postup přípravy
Vyhřát troubu na 180°C, vymazat a vysypat formu např. o rozměrech 20x30cm (já dávám do největšího pekáče). Cukety smícháme se všemi ingrediencemi kromě bílků. Podle chuti osolíme…