Boloňská omáčka - na těstoviny
Potřebné ingredience
500 g mletého hovězího masa, olej, 1 cibule, pepř, oregáno, 1 rajčatový protlak - hustý, 1 velká mrkev, kousek celeru, parmezán nebo eidam, 3 str.česneku
Postup přípravy
Nakrájím si mrkev a celer na minikostičky (odhadem 0,5 x 0.5 cm - je to drbačka, ale výsledek stojí za to)opepřím, osolím, přidám oregáno a protlak. Překryju pokličkou a dusím tak…
Mramorová bábovka
Potřebné ingredience
250 ml mléka, 175 ml oleje, 2 vejce, 150 g cukru, 400 g polohrubé mouky, 1 prodopeč, 1 vanilkový cukr a kakao
Postup přípravy
Ušlehám vejce s cukrem a van.cukrem, pak přileju olej, pak přisypávám mouku smíchanou s prdopečem nastřídačku s mlékem. Po ušlehání oddělím 1/3 těsta bokem a tu obarvím asi 2…
C u k e ť a č k a - i pro odpůrce cukety :o)
Potřebné ingredience
1/2 mladé zelené cukety, 1/2 cibule, máslo nebo sádlo, kostka slepičího bujonu, pepř, sůl, majoránka, 1 stroužek česneku,1 brambora, 1 trojúhelníček tav.sýra nebo trocha smetany, dětská krupička
Postup přípravy
Na másle (sádle) zpěním cibuli a nechám zezlátnout, pak přidám na slzičky nastrouhanou půlku cukety a chvíli opékám, pak přisypu asi 1 vršitou polév.lžíci krupičky a opražím.…
*** B a R e V n É a Ž r A v É KOTLETY - podle mě…
Potřebné ingredience
6 ks kotlet, 1 velká cibule, 1/2 mladé zelené cukety, 1/2 červené (tahle tam být musí) papriky, 1/2 bílé papriky, asi 1 kg nových brambor, olivový olej, pepř, sůl a 1 ochucená zakysaná smetana mlékáren Kunín - česnek a bylinky (bomba záležitost) - lze nahradit neochucenou s přídavkem čerstvého česneku a nějakých bylinek, 2 vejce (dávala jsem 2 bílky, protože mi zbyly po pečení ), 10 dkg sýra na strouhání.
Postup přípravy
nové brambory jen umyju houbičkou a neloupu, nakrájím na 1 cm kolečka a dám předvařit do osolené vařící vody na asi 5 minut varu, pak je sliju a pokračuji.
Omyju maso a…
Hrk hrk koláč
Potřebné ingredience
už je myslím hodně známý, tak nebudu opakovat, jen pro inspiraci. Ale do krému jsem použila mandarinky a broskve. písmeno Š - pro kamarádku Šárku k svátku :o)
Kuřecí prsa zapečená s brambory
Potřebné ingredience
Kuřecí prsíčka, sůl, pepř, šlehačka 250 ml, 1 kg brambor, 5 dkg anglické slaniny na plátky, 10 dkg uzeného eidamu, 1 cibule, sádlo na vymazání plechu, strouhanka na vysypání plechu
Postup přípravy
Prsíčka opláchnu a nařežu příčně aby mi vznikly pěkné mini plátečky, osolím, opepřím. Brambory oloupu (nové neloupu), nakrájím na 0.7 cm plátky a dám předvařit do vroucí vody asi…
*+* Pečený plněný lilek *+* - bulharská specialita
Potřebné ingredience
Pro dva lidi - 1 pěkný lilek (širší baňatý, at se tam dost vleze), 1 cibule, 5 stroučků česneku, sůl, pepř, oregano, sladká paprika, mleté maso mix asi 300 g, 2 rohlíky, mléko, olej, 1 vejce, mozarella
Postup přípravy
Lilek omýt, rozkrojit, vydlabat semínkovou část s tou měkkou dužninou a posolit, obrátit a nechat oslzet tak 15 minut. Mezi tím si osmažím na oleji cibuli, dám bokem. Namočíme se…
Kynuté knedlíky - jahodoví blbouni :o)
Potřebné ingredience
500 g polohrubé mouky, kvásek z půlky kvasnic, špetka soli, dvě lžíce cukru, 200 ml mléka,1 vajíčko, jahody
Postup přípravy
Udělám kvásek - dám na dno hrnku (1cm vysoko) mléko ohřeju v mikrovlnce na vlažnou teplotu, do toho rozdrobím kvasnice, špetku soli, lžičku cukru a asi 2 lžíce mouky, umíchám do…
Rajčatový chlebík s kapiovou pomazánkou
Potřebné ingredience
140 ml vlažné vody, 140 ml rajského protlaku, 200 g hladké mouky, 200 g celozrnné mouky, kvásek z 1 kostky kvasnic, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce oleje, oregáno, 2 stroužky česneku, jedno oloupané rajče nasekané na malé kousíčky Pomazánka - 1 tvaroh, 1 tavený sýr, 1 lž.majonézy, půl skleničky (výživa) steril.kapie, 2 stroučky česneku, sůl, pepř, 2 lžíce povoleného másla, podle potřeby troška mléka na rozředění (u tvarohu v krabičce netřeba, já měla ve folii)
Postup přípravy
vložit do pekárny - mokré pak suché, nahoru česnek a rajče a program QUICK - rychlý - 1h 40 min.
Pangas "nalehko"
Potřebné ingredience
1 cuketa, 1 mrkev, rozmražené filety pangase, sůl, pepř, sladká paprika, 2 lžíce másla, česnek, kopr, trošku oleje
Postup přípravy
pangase si opláchneme, osolíme, opepříme a lehce opaprikujeme. Rozpálíme si na pánvi lžíci másla a přikápneme maličko oleje, aby se máslo nepřepalovalo. Vložíme pangase a upečeme…