Třináctá komnata
Potřebné ingredience
2 balíčky olomouckých tvarůžků,
¼kg očištěných a pokrájených nejedovatých hub,
2 ks menší cibule,
4 stroužky česneku,
½ nakládané kapie
drcený kmín, mletý pepř, vegeta, lžíce másla od kravičky.
1dcl světlého piva
Postup přípravy
Na másle vysmažte jednu posekanou cibuli, přidejte houby a okořeňte vegetou. Vyduste vodu a směs nechejte vychladnout.
Tvarůžky pokrájejte na kostičky, smíchejte s na plátky…
Syrečkový šok v pivním těstíčku
Potřebné ingredience
300 g olomouckých syrečků (kulatých),
česnek rozkrájený na půlky
Na těstíčko:
2 dl černého piva,
hladká mouka,
2 vejce,
špetka mleté papriky a kurkumy
Postup přípravy
Do každého syrečku vložíme 3 půlky česneku, obalíme ho v těstíčku z piva, hladké mouky, vajec a koření. Musí být hustší konzistence, aby se sýr dobře obalil a nevytekl. Usmažíme…
Domácí sýr
Potřebné ingredience
50 dkg tvarohu v kostce,
sůl,
kmín,
10 dkg másla,
1 lžička mleté papriky- dle chuti sladká nebo pálivá,
1 žloutek- nemusí být
Postup přípravy
Tvaroh osolíme, okmínujeme, dáme do porcelánové mísy a ubrouskem přikryté dáme uležet při pokojové teplotě asi 4 dny. Každý den jím zamícháme. Poté sýr umeleme na masovém strojku.…
Nakládaný hermelín 3
Potřebné ingredience
3 ks hermelínu (3x 12 dkg)
3 feferonky
5 bobkových.listů
2 cibule
2 pokrájené červené kapie (i naložené)
6 stroužků česneku
2 lžičky grilovacího koření
2 lžičky koření na divočinu
1 lžíce citrónové šťávy
olej na zalití
Postup přípravy
Hermelín pokrájej na kousky, velikostí a tvarem vyhovující tvým představám. V praxi je vyzkoušena jako nejvhodnější varianta : kolečko hermelínu přepůlit po příčné i podélné…
Nakládaný hermelín 2
Potřebné ingredience
3 ks hermelínu (3x 12 dkg)
3 feferonky
5 bobkových.listů
1 lžička sladké papriky
1 lžička tymiánu
1 lžička rozmarýnu
6 stroužků česneku
olej na zalití
Postup přípravy
Hermelín rozkrojte tak,aby vznikla 2 kolečka,která ještě rozkrojíte na dvě poloviny,česnek na plátky.
Do sklenice rovnejte vždy vrstvu hermelínu,posypte česnekem,kořením.…
Nakládaný hermelín 1
Potřebné ingredience
3 ks hermelínu (3x 12 dkg)
3 feferonky
5 bobkových.listů
2 cibule
6 stroužků česneku
olej na zalití
kuličky nového koření
kuličky pepře
Postup přípravy
Krále sýrů přeřízneme po kratší ose na dva kotouče poloviční síly té původní,nebo rozkrájíme na kostky, nám lahodícího tvaru. Narovnáme do sklenice (sklenic), prokládáme kolečky…
NAKLÁDANÝ SÝR HERMELÍN
Potřebné ingredience
4 hermelíny, 300 ml olivového oleje (můžete použít i směr 200 rostlinného a 100 olivového), 1 cibuli, nejméně 4 stroužky česneku, 4 sterilované feferonky, 4 bobkové listy, 1 lžičku pasty z chilli papriček (nebo jiná pálivá záležitost, záleží na vaší chuti), kuličky barevného pepře.
Postup přípravy
Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka. Asi polovinu kuliček pepře rozdrťte (nebo použijte koupený drcený pepř). Hermelíny podélně…
Norská pomazánka
Potřebné ingredience
1balíček krabích tyčinek
*2kostky rybího file
*1malá tatarka
*1 bílý jogurt nebo zakysaná smetana
*sůl, *pepř, *citronová šťáva
Postup přípravy
Opepřené a osolené file krátce podusíme. Krabí tyčky zmražené nastrouháme, vmícháme tatarku, jogurt a vychladlé, vidličkou rozmělněné, file. Podle chuti osolíme, opepříme a…
Kapr zapečený v sýrové omáčce
Potřebné ingredience
4 porce kapra, citron, 200 g žampionů, 1 lžíce másla, tuk na smažení, sůl
Omáčka: 1/4 l sladké smetany, 2 vejce, 150 g strouhaného sýra
Postup přípravy
Nakrájené žampiony podusíme na lžíci másla doměkka. Mírně je osolíme. Porce masa dle možností vykostíme, pokapeme citronem, osolíme, omoučíme, smažíme na oleji dozlatova. Vejce…
Sýrové kuličky
Potřebné ingredience
100 g nivy, 100 g tučného tvarohu, 1 lžíce brandy, 50 g jader vlašských ořechů, špetka soli, strouhaný sýr na obalení, petrželová nať, jádra vlašských ořechů na ozdobu
Postup přípravy
Nivu nastrouháme a spolu s tvarohem prolisujeme. Přidáme brandy, jemně nakrájená jádra vlašských ořechů, osolíme a dobře promícháme. Ze vzniklé hmoty tvoříme kuličky, které…