Bramborové špízy s cibulkou
Potřebné ingredience
na 4 porce: 750g nových brambor (=asi 16 menších), 2 cibule, 8 bobkových listů, 1 lžíce panenského olivového oleje, hrubá mořská sůl na dochucení, špejle nebo grilovací jehly
Postup přípravy
1) předehřejeme si troubu na cca 220 stupňů
2) pečlivě umyté, ale neoloupané brambory zalijeme v hrnci vařící vodou, osolíme a cca 5 až 10 minut povaříme (zálěží na druhu a…
Řezy paní Helenky
Potřebné ingredience
6 vajec, 15 dkg cukru, 6 vrchovatých lžic strouhanky, 20 dkg ořechů, 1 plechovka sladkého SALKA v plechovce, 1 máslo, oplatky (třeba kulaté lázeňské), 1/3 prášku do pečiva, čokoládová poleva
Postup přípravy
1) dát si na 30 minut vařit SALKO do tlakového hrnce (nebo na 2,5 hodiny do normálního hrnce) - po "uvaření" nechat vychladnout
2) na dno plechu (na pečící papír) vystlat…
Ovocný koláč k nedělnímu kafíčku
Potřebné ingredience
na těsto: 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 100 g rozměklé hery, 150 g pískového cukru, 1 celé vejce, 1 vanilkový pudink (jen prášek, nevařit!), 300 ml mléka
ovoce: švestky, meruňky, borůvky, rybíz (čerstvé, nebo z mrazáku)
na drobenku: 60 g másla, 60 g moučkového cukru, 120 g polohrubé mouky (já přidávám balíček skořicového cukru)
Postup přípravy
1) do robotu hodím: vajíčko + cukr + heru (pustím robot)
2) po chvíli přidám vanilkový pudink (a nechám chvíli běžet robot)
3) na střídačku přidávám mouku s práškem do…
Škubánky
Potřebné ingredience
2 kg brambor, sůl, asi 400 g polohrubé mouky
Postup přípravy
Brambory uvaříme v osolené vodě do poloměkka, vodu trochu slijeme, rukojetí od vařečky uděláme asi 7-10 dírek, zasypeme moukou a na mírném ohni necháme asi 10 minut pařit.
Pak…
PLNĚNÉ DATLE (nebo sušené švestky)
Potřebné ingredience
sušené datle či švestky (vypeckovat), mandle (spařit vodou a oloupnout), čokoládová poleva
Postup přípravy
Do každé datle strčíme mandli a stiskneme. Potom ponoříme do polevy a necháme zaschnout. Ve většině bytů je dobré uchovávat je v lednici , nebo v ledové špajzce!
Je možné…
Rohlíčky od tety GABČI
Potřebné ingredience
na těsto: 400g hladké mouky, 1 šlehačka, 1 kostka Perly nebo Hery, trochu solina náplň: tvaroh, vanil. cukr, žloutek, trochu prášku vanilkového pudïnkuna potření: vajíčko
Postup přípravy
1) z uvedených přísad na těsto udělat těsto
2) těsto rozdělit na čtyři kousky
3) z každého kousku vyválet kulatou placku
4) každou placku rozdělit na 8 dílků jako pizzu,…
Kuřecí "barevné" závitky
Potřebné ingredience
pro 2 osoby: 2 kuřecí prsa, 4 plátky šunky, 50 g eidamu, půlka jablíčka, 6 zelených oliv, 50 g nivy, 4 polévkové lžíce kečupu, 3 stroužky česneku, 2 čajové lžičky tatarské omáčky, grilovací koření (nebo nějaké koření na kuře), sůl, tuk na vymazání, rýže
Postup přípravy
Maso naklepeme, posolíme. Každý plátek potřeme tatarskou omáčkou, na ni dáme 2 plátky šunky. Na šunku dáme 3 nakrájené olivy, eidam na kostičky, nivu na kostičky, jablíčko na…
Dort ze zakysané smetany
Potřebné ingredience
3 kelímky zakysané smetany, 1 vanilínový cukr, 1 balíček dětských piškotů, kompotované nebo čerstvé ovoce (my máme nejraději borůvky, jahody, broskve, mailny, ostružiny - dnes jahody a ostružiny)
Preburdin BAŽANT
Potřebné ingredience
bažant, slanina na prošpikování (asi 100-150g), několik zrnek jalovce (12), nového koření (12) a sůl (2 - 3 polévkové lžíce), bobkový list (3 větší), máslo (150-200g), červené víno (100-150ml), příloha - rýže, bramborové pyré
Postup přípravy
Tento recept mi v diskusi "RECEPTY" poradila maminka Iva s nickem PREBURDA.
Dělává ho tak, že bažanta celého, nebo rozčtvrceného (lépe je skutečně celého) prošpikuje lehce…
ŠPENÁTOVÁ PIZZA
Potřebné ingredience
500 g listového těsta, 400 g špenátu (listy nebo protlak), 1 lžíce hladké mouky, 500 ml smetany na vaření, 3 stroužky česneku, 20 g tuku, 150 g nivy, 100 g eidamu (+ tuk na vymazání a mouka na vysypání plechu)
Postup přípravy
1) ve vyšší pánvi si rozpálíme 20 g tuku a dáme na něj zmrazený špenát, stále jím mícháme, až se rozmrazí
2) když se voda ze špenátu odpaří, přidáme do něj 500 ml smetany na…