Rostlinné mléko - ovesné, rýžové, mandlové atd.
Potřebné ingredience
100g ovesné vločky (nebo jasmínová rýže nebo mandle), voda, 2 lžičky cukru(nebo sirupu např. javorového), špetka soli
Postup přípravy
propláchnout, nechat ve vodě odmočit - rýži 24 hodin, vločky stačí přes noc, vodu vylít, přidat cukr a sůl, nalít asi hrnek čisté vody, rozmixovat, scedit přes pláténko (jemné…
Makový šnek se švestkami
Potřebné ingredience
Těsto: 200 g brambor, špetka soli, 300 g hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 60 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 100 g polotučného tvarohu ve vaničce, 80 ml oleje, 80 ml mléka. Náplň: 200 g mletého máku, 100 g cukru krupice, 150 tvarohu ve vaničce, 100 ml mléka, 1 žloutek. Dále: 300 g švestek, 1 bílek, hrst mandlových lupínků.
Postup přípravy
Od 1. září se na mě v kalendáři na stěně usmívá nádherný makový šnek. Tak jsem nakoupila švestky, mák i tvaroh a pustila jsem se do pečení. Tohle jsem prostě musela vyzkoušet.…
Šlehačko-kokosová bábovka
Potřebné ingredience
•4 vejce •250 g moučkového cukru •250 g polohrubé mouky (část mouky můžeme nahradit kokosem nebo mákem, já dávám 150 g mouky a 100g kokosu) •1 smetana ke šlehání (používám kelímek 215 g) •1 prášek do pečiva
Postup přípravy
Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme smetanu, mouku, kokos, prášek do pečiva a nakonec sníh z bílků.
Vlijeme do vymazané a vysypané formy a upečeme.
Výsledná bábovka…
Šlehačková bublanina se švestkami
Potřebné ingredience
3 celá vejce, 1/4 litru hnědého cukru, 1/4 litru neušlehané šlehačky, 1/2 litru polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra (není nutná), kilo švestek, pečící papír nebo tuk a hrubá mouka na formu
Postup přípravy
Celá vejce ušleháme s cukrem, přidáme šlehačku a mouku s práškem, kůrou a umícháme dohladka. Těsto vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy (nebo vyložené pečícím papírem) a…
Hrušková šťáva (sirup) a pyré
Potřebné ingredience
mísa hrušek(asi kilo), vody tolik aby byly ponořené, asi půl hrnku cukru (i méně - dle množství hrušek - sypala jsem od oka)
Postup přípravy
Hrušky očistit, vykrojit jádřince, já jsem okrájela i slupku, vařit 20 minut s cukrem, umixovat (v mixeru nebo ponorným - ponorným to šlo hůř, tak je lepší si je nakrájet na menší…
Malinový sirup
Potřebné ingredience
hrnek malin, hrst malinového listí, asi litr vody a hrnek cukru krystal, stačí i menší hrnek, můžete přidat lžíci medu pokud máte rádi med a ubrat cukru.
Postup přípravy
Vařit 20 minut, scedit, horké nalkít do flašky.
Celkem je to 2-3 flašky.
Podrobný postup viz. meruňkový sirup.
Špekáčky v paprice
Potřebné ingredience
2 špekáčky,2 bílé papriky, kremžská hořčice, 4 plátky sýra ,kečup, rajče, olej
Postup přípravy
Papriky podélně rozkrojíme na půlky, vyndáme semeník. Špekáčky rozkrojíme na polovinu, tu každou potřeme hořčicí a vložíme do papriky. Na ně položíme plátek sýra, pokapeme kečupem…
Kynuté švestkové knedlíky-klasika
Potřebné ingredience
300g hrubé mouky,2 dl vlažného mléka,1 vejce,1 lžíci oleje, špetku soli,1 lžíci cukru,20g droždí švestky mletý mák, moučkový cukr, zakysaná smetana
Postup přípravy
Droždí rozmícháme s vlažným mlékem ,lžící cukru a trochu mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy si prosejeme mouku ,přidáme vejce ,lžíci oleje, trochu soli a vykynutý kvásek…
Hrníčkový makovec
Potřebné ingredience
Vejce 1 ks Cukr 1/2 hrnku Mák mletý 1 hrnek Polohrubá mouka 1 hrnek Mléko 1 hrnek Vanilkový cukr Prášek do pečiva 1 ks
Postup přípravy
Vše smícháme v míse a pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu 30min. na 120 stupňů.
Je velmi jednoduchý a výborný.
Vrstvené řezy z jablek a máku
Potřebné ingredience
Cca 1kg jablek, 150g mletého máku, 400g cukru, 5 vajec 200ml oleje 200ml vody, 350 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, čokoláda na ozdobu
Postup přípravy
Další z jablečných receptů. Tentokrát pro ty, kteří mají rádi mák.
Jablka nastrouháme na hrubo. Štávu slijeme, ale moc nevymačkáváme. Smícháme s 100g cukru.
V jiné…