MANDARINKOVÝ KRÉM – VÝTEČNÝ OVOCNÝ DEZERT
Potřebné ingredience
Suroviny:150-160 g cukru krystalu, 60-70 g škrobové moučky, 2 žloutky, 6 dobře omytých mandarinek, 1/2 l vody na vyluhování kůry, kakaový linecký korpus.
Postup přípravy
Mandarinkový krém je velmi občerstvující ovocný dezert, který se ještě navíc hodí k naplnění upečených lineckých koláčů, košíčků včetně plátů a korpusů z listového těsta.
Křehký jablečný koláč z pohankové mouky-chutná jako…
Potřebné ingredience
260 g pohankové mouky, 125g másla,1 lžíce cukru,2 lžíce medu,2 lžičky mleté skořice, špetka soli,1 vejce,3 velká jablka, trochu nahrubo nasekaných ořechů
Postup přípravy
Z mouky, másla , cukru, 1 lžíce medu, vejce a lžičky skořice si vypracujeme hladké těsto. To si pak zabalíme do folie a dáme na půl hodiny do lednice odpočinout.
Mezi tím si…
Křehké špenátové omeletky
Potřebné ingredience
1 balíček mraženého špenátu,2 vejce,1 cibule ,asi 3 stroužky česneku ,sůl, pepř,2- 3 lžíce hladké mouky,1/2 lžičky prášku do pečiva, tuk na smažení omeletek, zakysaná krémová smetana
Postup přípravy
Na trochu oleje osmahneme nakrájenou cibuli nadrobno, přidáme částečně rozmrazený špenát a podusíme ,necháme trochu prochladnout .Pak do něj vmícháme žloutky-bílky dáme stranou.…
Čočková polévka
Potřebné ingredience
250 g čočky,1 cibule,80 g anglické plátkové slaniny,olej,2 lžíce hladké mouky, česnek ,majoránka, mletý kmín, pepř, 2 lžíce polévkového koření,petrželka
Postup přípravy
Čočku propláchneme pod tekoucí vodou .Zalijeme ji studenou vodou a necháme 2 hodin namočenou.
Po dvou hodinách ji vaříme do měkka.
Cibuli nakrájíme nadrobno ,zrovna tak…
Nedělní chlebíček
Potřebné ingredience
4 vejce, 150 g změklého másla, 120 g moučkového cukru, 250 g tvarohu, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 100 g oříšků (vlašské ořechy, mandle.....), čokoláda na vaření (asi 4 čtverečky), 50 g rozinek, 50 g sušeného ovoce (višně, meruňky, brusinky, fíky..... ), rum
Postup přípravy
Rozinky namočit do rumu, ořechy, ovoce a čokoládu pokrájet na menší kousky.
Oddělit bílky od žloutků.
Z bílků vyšlehat pevný sníh.
Žloutky vyšlehat s máslem a…
Nepečený dort s jogurtem a malinovým pyré
Potřebné ingredience
Korpus: 1 Esíčka (220 g), 100 g másla. Bílý krém: 500 g selského jogurtu Hollandia, 250 g měkkého tvarohu (v alobalu), 100 g cukru moučka, 5 želatinových plátků. Ovocná vrstva: 900 g jablečno-malinového pyré, 20 g mleté želatiny Dr. Oetker.
Postup přípravy
Sušenky rozdrtíme nebo nastrouháme, smícháme s rozpuštěným máslem a natlačíme na dno dortové formy průměr 24 cm s pečícím papírem. Necháme půl hodiny v ledničce ztuhnout. Jogurt s…
Kokosový koláč bez cukru
Potřebné ingredience
250g špaldové mouky, 60g hladké kukuřičné mouky, 3 lžičky PP, sůl, 400g kokosového mléka (domácího; u kupovaného s tukovou vrstvou), 250g rýžového sirupu, kokos na posypání
Postup přípravy
Promícháme mokré ingredience se suchými, nalije do pekáčku vyloženého pečícím papírem, posypeme kokosem a pečeme na 180°C asi 30 - 45 min. Koláč je málo sladký, kdo chce sladší,…
Cizrnová pomazánka
Potřebné ingredience
cizrna, olivový olej (do pomazánky o na povrch), česnek, vývar z cizrny, tahini (sezamová pasta), sůl, pepř
Postup přípravy
Cizrnu přes noc namočíme, poté uvaříme hodně doměkka. Slijeme, necháme trochu vývaru na doředění. Cizrnu s ostatními ingrediencemi rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou pastu,…
Jáhlové noky
Potřebné ingredience
jáhly, rýžová mouka, hladká pšeničná mouka (lze nahradit moukou bezlepkovou), sůl Příloha dle chuti - šlehaný tvaroh, ovoce, skořice,... Hodí se i jako příloha k masu.
Postup přípravy
Jáhly uvaříme asi ve dvojnásobku mírně slané vody (tekutina se vsákne/odpaří), mírně rozmixujeme. Necháme vychladnout (může být i přes noc, ale to směs dost zhoustne a druhý den…
Banánovo-kokosový koláč
Potřebné ingredience
2 zralé banány, 1 lžíce chia semínek, 1 vejce (nemusí být), 60g kokosu, 55g pohankové mouky, 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje, 1/2 lžičky PP, ev.skořice
Postup přípravy
Rozmačkané banány smícháme s vejcem a olejem, přidáme zbylé ingredience a promícháme. Pečeme na 180°C asi 20-30min. Lze použít i jako korpus pro dort.