Kuličky z mletého masa na hlívě-podle slovenské maminky
Potřebné ingredience
500 g mletého masa (měla jsem směs vepřového a hovězího), 1 syrový brambor, sůl, pepř, 1 vejce, 500 g hlívy ústřičné, 1 cibule, ole,j červená mletá paprik, pálivá případně i feferonka, trochu majoránky, 2-3 stroužky česneku, voda..Na zahuštění (kdo chce): trochu polohrubé mouky voda
Postup přípravy
Do mletého mäsa vmiešame soľ, čierne korenie, na jemno nastrúhaný zemiak a vajce. Formujeme guličky o priemere cca 3 cm, ktoré opekáme na oleji.
Na to istom oleji osmažíme…
Těsto na koláče, svatební koláčky...+ náplně
Potřebné ingredience
500 g h. mouky, 500 g pol mouky, lžička soli, 250 g sádla (případně 100% tuku), 250 g másla, 40 g krup cukru, 1 vanl. cukr, citr. kůra, 3 dl mléka, 4 žloutky, 7 dkg droždí Na potření: 2,5 dl rumu, 250 g rozpuštěného másla Na obalení: 500 g m. cukru, 100 g v. cukru
Postup přípravy
Necháme vzejít kvásek. Na vál dáme mouky, do ní zamícháme sůl, v.cukr, uděláme důlek, do něj nastrouháme tuky, kůru, dáme žloutky, na to nalijeme kvásek a vše důkladně ručně…
Pánský pro syna
Potřebné ingredience
Ještě k tomu byly doutníky a ty jsem zapomněla vyfotit.
BORŮVKY VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ
Potřebné ingredience
1/3 sklenička borůvek + 1 lžíce cukru
NESKUTEČNÁ BORŮVKOVÁ MARMELÁDA OD JITKY
Potřebné ingredience
1 litr borůvek a 3 lžíce třtinového cukru
Postup přípravy
Dáme na pánev a asi 10 minut vaříme. Když přejedeme po pánvi vařečkou a zůstane pěšinka, tak je hotovo. Dáme do skleniček, na 5 minut otočíme a je hotovo.
Růžová orchidejka pro učitelku
Potřebné ingredience
světlý korpus, vanilkové mascarpone, čerstvé jahody, smartflex velvet
Žlutá orchidejka pro učitelku
Potřebné ingredience
světlý korpus, vanilkové mascarpone, čerstvé jahody, smartflex velvet
Bublanina
Potřebné ingredience
500 g pol. mouky, 220 g cukru, 1 pr. do peč. (nebo soda), 1 v. cukr, 3 vejce, 200 ml bílého jogurtu, 100 ml acida, 100 ml oleje (i víc) broskve, rebarbora+cukr+lžička skořice Drobenka: 6 lžic hr. mouky, 4 lžíce cukru, 1 lžička skořice, 2 lžíce másla, 1 lžíce sádla Na polití: 100 g cukru, 100 ml rumu, 100 ml smetany
Postup přípravy
Vejce ušleháme s cukrem, přidáme ostatní, nalijeme na plech, poklademe broskvemi na kousky, povařenou, oslazenou rebarborou se skořicí, posypeme drobenkou. Upečeme.
Z cukru…
LÁK NA OKURKY
Potřebné ingredience
2,8 litru vody, 1,2 litru octa, 10 bobkového listu, 10 hřebíčků, 25 kuliček pepře, 25 kuliček nového koření, 16 dkg soli, 60 dkg cukru