Domácí perník
Potřebné ingredience
400 g polohrubé mouky 250 g cukru krupice 250 g tuku 2 lžíce kakaového prášku 2 kávové lžičky jedlé sody 15 hřebíčků trochu skořice citronová kůra 2 lžíce marmelády 2 dl mléka 2 vejce
Postup přípravy
Rozpuštěný tuk necháme trochu zchladnout. Mléko si trochu zahřejeme - není vhodné použít přímo mléko z ledničky. Hřebíčky si roztlučeme v hmoždíři nebo umeleme na strojku. Pokud…
Salámový aspik
Potřebné ingredience
500 g dietního salámu 1 sklenička Kunovjanky (nakládaná zelenina) 1 malá konzerva sterilovaného hrášku 2 vajíčka uvařená natvrdo 3 sladkokyselé okurky 2 sáčky želatiny na salámový aspik na 400 ml vody ocet cukr
Postup přípravy
Salám nakrájíme na kostičky, přidáme sterilovanou zeleninu - Kunovjanku, vejce i okurky pokrájené na kousky a hrášek a dáme do mísy. Do odměrky nalijeme vodu, ale pod míru tak,…
Sýrová roláda
Potřebné ingredience
250g nakrájeného eidamu 40% na tenké plátky 1 pomazánkové máslo trochu cibule 1 malá okurka 1 vejce uvařené na tvrdo 200 g turistického nebo šunkového salámu troška soli špetka pepře (podle chuti)
Postup přípravy
Na alobal rozprostřeme plátky sýra tak, aby se překrývaly. Poklademe plátky salámu. V misce si utřeme pomazánkové máslo s nastrouhanou nebo na velmi jemno pokrájenou cibulí, na…
Směs na topinky
Potřebné ingredience
1 kg rajčat 1 kg paprik 1 kg cubule 6,5 dkg soli 6,5 dkg cukru 2 dl oleje 1 dl octa 3 celé hlavičky česneku 4-5 feferonek pepř podle chuti
Postup přípravy
Papriky, rajčata, cibuli a očištěné feferonky nakrájíme na malé kousky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Všechno dáme do většího hrnce a vaříme až je směs hodně vyvařená. Občas…
Listové kapsičky
Potřebné ingredience
Listové těsto měkký salám tvrdý sýr rajčata žampiony (sterilované) papriky cibule kečup rajčatová chilli omáčka podravka (sůl)
Postup přípravy
Z jednoho listového těsta (400 g) udělám dvě kapsy. Rozpůlené lístkové těsto rozválím na čtverec, který potřu chilli omáčkou, položím plátky salámu, kousky sýru a zeleninovou směs…
Domácí hamburger-)
Potřebné ingredience
500 g mletého masa 250 ml vody 250 g strouhanky 1 lžíce kečupu 1 lžíce plnotučné hořčice 1 stroužky česneku 1 vejce 1 lžička tymiánu 1 lžička oregana podravka sůl chilli koření (pepř) plátkový sýr olej
Postup přípravy
Do mísy dáme mleté maso, vodu, vajíčko, kečup, hořčici, prolisovaný česnek, tymián, oregano a čilli. Vše společně promícháme a dáme asi na 1 hodinu odležet. Po hodině ochutíme dle…
Pikantní okurky -hodí se jako pohoštění
Potřebné ingredience
1-2 salátové okurky 100 g nivy 250 g tvarohu 100 ml mléka 100 g šunky kousek červené papriky na ozdobu lístky bazalky na ozdobu
Postup přípravy
Z tvarohu, nastrouhané nivy a mléka si ušleháme co nejhladší hmotu. Kdo má rád, může přidat také lžíci majolky. Salátové okurky dobře omyjeme, slupku ponecháme a nakrájíme je na…
Zelňáčky
Potřebné ingredience
1/2 Kg kysaného zelí 1/2 kg syrových brambor 200 g klobásy 2 celá vejce hladká mouka dle potřeby česnek grilovací koření sůl mletý pepř olej na smažení (sádlo)
Postup přípravy
Kysané zelí necháme odkapat, pokrájíme na menší kousky. Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme se zelím, přidáme vejce, na kousky pokrájenou klobásku,…
Plněné bramboráčky
Potřebné ingredience
4 velké brambory 1 vejce trošku polohrubé mouky na zahuštění těsta 1 větší cibule 5 stroužků česneku pepř majoránka olej Náplň: 150 g nahrubo nastrouhané cihly 2 lžíce nakládaných kapií 100 g měkkého salámu
Postup přípravy
Brambory nastrouháme najemno, přidáme vejce, sůl, pepř a majoránku, nastrouhanou cibuli a rozetřený česnek. Zahustíme moukou. Na pánvi rozehřejeme olej, lžící naneseme těsto a…
Sýrové kolečka (k pivu ,vínu
Potřebné ingredience
Těsto: 330 g polohrubé mouky 125 g másla 1 rovná lžička soli ½ lžičky cukru ½ prášku do pečiva 1 vejce 100 ml mléka Sýrová náplň: 100 g másla 150 g tvrdého sýra 150 g nivy Na posypání: 1 vejce 100 g nasekaných vlašských ořechů
Postup přípravy
Do polohrubé mouky promícháme prášek do pečiva. Přidáme sůl, cukr, vejce, mléko a na kousky nasekané máslo. Vše rukama zpracujeme a vytvoříme hladké těsto. Rozdělíme ho na dva…