Jednoduchý Vynikající křehký štrůdlík
Potřebné ingredience
500g hl.mouky, 250 g hery, špetka soli , půl lahve piva ( dle potřeby ) vajíčko na potření závinu.
Postup přípravy
Všechny suroviny smícháme dohromady . Dáme do potr.folie a zhruba na hodinku do lednice . Těsto rozválíme naplníme svou oblíbenou náplní já jsem dala jablka ,skořici , cukr…
Uncle Bens /výborné i na topinky/
Potřebné ingredience
1 kg nahrubo nastrouhané cukety,4 střední mrkve,1/2 kg cibule nasekané najemno,1/4 l oleje,1 kg paprik nakrájených na nudličky,1 větší kečup sladký /milujeme Kand/,1 malý ostrý,asi 4 lžíce cukru,dvě lžíce soli,pepř,6 lžic worchester.omáčky a 6 lžic sojovky,1 protlak /kupuji v lídlu ve skle / a 1 pasírovaná rajčata v papírové krbičce /taky Lídl/.....kdo chce konzervovaný nanas nebo dva stroužky česneku na chuť
Postup přípravy
Na oleji osmahneme cibulku,pak přidáme mrkev a pár minutek opečeme,pak papriky a také chvilku opékáme.Přidáme nastrouhanou cuketu,kečupy,protlaky,osolíme,opepříme,přidáme omáčky…
Brokolicové karbanátky podle Bibinky
Potřebné ingredience
1 celá brokolice,150 g měkkého salámu vcelku(nebo mleté maso),1/2 větší cibule,1 lahůdková cibulka,100 g nivy,2 vejce,1 lžička vegety,stonek libečku,strouhanka,pažitka,3 stroužky česneku,1 lžíce provensálského koření,pepř,olej,sůl (málo niva je slaná).
Postup přípravy
Brokolici si povaříme ve slané vodě(ne moc dlouho), vyndáme jí z vody a chvíli necháme vychladnout a nastrouháme(kapky)na struhadle do mísy, dále nastrouháme salám, nebo přidáme…
Banánové lívance
Potřebné ingredience
1 zralý banán, 350g podmáslí, 1 vejce, 120g mouky (celozrnná žitná a špaldová), 1/2 lžičky sody, velká hrst vloček (nemusí být)
Postup přípravy
Banán, podmáslí, vejce a mouku rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme vločky a necháme nějakou dobu stát (ideálně několik hodin, ale není nutné), pak přidáme sodu a dobře…
Veganský cuketový perník
Potřebné ingredience
200g strouhané cukety, 60g agávového sirupu, 60g olivového oleje, 2 lžíce přesnídávky, 1 lžíce lněných semínek, 200g celozrnné mouky (špaldová + žitná), 1 lžička skořice, 1 malá lžíce kakaa,1 lžička prášku do perníku
Postup přípravy
Zvlášť smícháme mokré a suché ingredience, poté postupně přimícháváme suché k mokrým. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180-200°C asi 40min. Na pekáček o velikosti asi 27x20 cm (jako na…
STERILOVANÁ ŘEPA
Potřebné ingredience
1 litr vody, 0,35 litru octa, 2,5 dkg soli, 8 dkg cukru, 1/4 kávové lžičky anýzu, 1/3 kávové lžičky fenyklu
Postup přípravy
Řepu uvařit i se slupkou do poloměkka v troše vody, vychladlou oloupat, nakrájet na kostičky, dát do sklenic, zalít připraveným lákem a sterilovat.
Cuketový mřížkový koláč
Potřebné ingredience
100g másla, 75g špaldové celozrnné mouky, 75g žitné celozrnné mouky, 1 malé vejce, 2 lžíce mléka, 1/2 lžíce třtinového cukru (velmi málo sladká varianta), citrónová kůra, lžička PP. Náplň: 800g cukety, 1 velké jablko, 1 vanilkový pudink, 2 - 3 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce medu, citrónová šťáva, skořice, ev. hřebíček
Postup přípravy
Změklé máslo zpracujeme s ostatními surovinami v těsto a rozdělíme na 2/3 a 1/3. Formu vyložíme pečícím papírem, větší část těsta rozválíme a dáme na dno a okraje. Nalijeme teplou…
KOLÁČE - nekynuté
Potřebné ingredience
250g Hery - 250g Tvarohu - 250g Hladké mouky - Ovocná,tvarohová,povidlová,maková náplň - Vajíčko na potření + polévkovou lžíci rumu
Postup přípravy
zpracuji těsto, vyválím, vykrájím čtverečky, naplním (makovou,tvarohovou,povidlovou náplní), udělám koláček, potřu vajíčkem a dám péct na 160st.
Po upečení potřu rozehřátou…
KANDOVANÁ DÝNĚ
Potřebné ingredience
1kg na kostičky nakrájené dýně,1/2kg cukr /krupice nebo krystal/,1 polévková lžíce kyseliny citronové nebo št´áva ze dvou citronů, polevková lžíce tresti/ jakékoliv/nebo št´áva z kompotu.
Postup přípravy
Dýni nakrájet na kostičky o straně asi 1 cm, nakrájenou dýni zalít vodou s rozpuštěnou kyselinou. Nechat 24 hidin stát. Potom vodu z dýně slít, pak dýni zasypat cukrem a přimíchat…
BABIČČINY SKVĚLÉ - OPÉKANÉ ČESNEKOVÉ BRAMBORY
Potřebné ingredience
Suroviny na jednu porci: 5-6 kusů středních brambor, sůl, 2 stroužky oloupaného česneku, slunečnicový olej, (Je dobré přidat o 1-2 brambory víc, protože musíme počítat s neodolatelným uzobáváním při opékání).
Postup přípravy
Tento snadný způsob úpravy brambor, který úspěšně připravuje v naší rodině babička, je velmi vhodný nejen v podobě přílohy k masu, ale i skvěle chutná jako samostatný pokrm.
…