Domácí čokoláda
Potřebné ingredience
60g kakaového másla, 30g nepraženého kakaového prášku, asi 10g přírodního sladidla
Postup přípravy
Ve vodní lázni nebo nad parou rozehřejeme kakaové máslo, odstavíme ze zdroje tepla a vmícháme kakao se sladidlem, metličkou chvíli prošleháváme, aby vznikla hladká hmota. Misku…
Kokosové suky
Potřebné ingredience
1 salko, asi 300 g mletého kokosu, 150 g sušeného mléka, 2 lžíce moučkového cukru, kokos na obalení, červené potravinářské barvivo, kakao
Postup přípravy
V misce promícháme sušené mléko s kokosem a moučkovým cukrem. Přilijeme Salko a rukama vše propracujeme na vláčnou hmotu. Hmotu rozdělíme na tři části. Jedna část zůstane bílá, k…
Bramboroví smajlíci :-)
Potřebné ingredience
vařené brambory, hr. mouka, vejce, sůl.
Postup přípravy
Ze všech surovin si vypracujeme těsto, které je více méně stejné jako na bramborové knedlíky. Vyválíme si z něj plát asi 3mm široký a vykrajujeme kolečka, která poklademe na tukem…
Jogurtový koláč s jablky
Potřebné ingredience
Na těsto: půl hrnku rozpuštěného másla, 3/4 hrnku třtinového cukru, 2 vejce, 2 hrnky pol. mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 1 bílý jogurt. Na jablečný posyp: dvě větší oloupaná jablka, 1/4 hrnku třtin. cukru, 3 lžíce rozpuštěného másla
Postup přípravy
Z cukru a másla vyšlehejte krém, přidejte vejce a směs důkladně prohněťte.
Mouku smíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli, vše spojte dohromady a nakonec vmíchejte bílý…
LINECKÝ KOLÁČ plněný tvarohem a čokoládou
Potřebné ingredience
Ingredience na těsto: 300 g hladké mouky, 110 g jemného krystalového cukru, 150 g másla, ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva, 2 bílky, malá špetka soli, citronová kůra. Ingredience do náplně: 300 g baleného tvarohu, 200 g zakysané smetany, 1/3 sáčku pudinkového prášku, 2-3 PL cukru, 100 g hrubě nasekané hořké čokolády, 2 žloutky (nemusí být) 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžička rumu.
Postup přípravy
Postup práce:
Suroviny zpracujeme na hladké těsto, které rozdělíme na dva bochánky-každý zabalíme a na 1 hodinu vložíme do ledničky.
Mezi tím připravíme náplň:
moučník z ovesných vloček s ovocem a tvarohem
Potřebné ingredience
Náplň: 400 g ovoce, 250 g tvarohu, Těsto: 4 vejce ,300 g ovesných vloček, 50 g medu,2 lžičky kypřícího prášku, 2 bílé jogurty,brusinky
Postup přípravy
Postup přípravy
Nejdříve rozmixujeme ovesné vločky na prášek. Následně vezmeme vejce a oddělíme je od bílků. Z bílků našleháme jemný sníh, žloutky smícháme s jogurty,…
ZAPEČENÉ BRAMBORY S KUŘECÍM MASEM-děkuji Markétě
Potřebné ingredience
•600g kuřecí prsa •g olivový olej •250-300g žampiony •200g paprika •sůl, pepř, kmín •800g brambory* smetana *vajíčka-4Ks
Postup přípravy
Postup přípravy:
Oškrabané brambory nakrájíme na tenká kolečka a poklademe na dno zapékací mísy, kterou jsme si vymazali olivovým olejem, brambory posypeme kmínem a osolíme…
Hala bala - linecké müsli řezy
Potřebné ingredience
Na linecké těsto: 200 g hladké mouky, 100 g másla nebo Hery, 60 g cukru moučka, 1/2 prášku do pečiva, 1 žloutek, asi 2 lžíce mléka (podle potřeby). Na potření rybízová marmeláda. Horní náplň Hala bala: 1 bílek, med podle chuti, sypké suroviny (kokos, sekané ořechy, slunečnicová, chia, dýňová, lněná semínka, asi 2 hrsti ovesných vloček, brusinky, rozinky, kandované ovoce, kukuřičné lupínky,.... Na ozdobu čokoládová poleva: rozpuštěná čokoláda s trochou ztuženého tuku nebo másla.
Postup přípravy
Připravíme si linecké těsto smícháním všech surovin, jde použít domácí pekárnu. Těsto rozválíme na pečícím papíru, upravíme do obdélníku (tohle množství nepokryje celý velký plech…
Dýňová bábovka
Potřebné ingredience
300g polohrubé mouky, 200g cukru, 300g dýňové dužiny, 150g másla, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, špetka soli
Postup přípravy
Máslo rozehřejeme (do těsta vléváme chladné, ale ne zatuhlé) a dýňovou dužninu nakrájíme na jemné kousky, nebo nastrouháme (na jemno).
Vejce, cukr, vanilkový cukr a špetku…
DRŠŤKY PO ŘÍMSKU-italský recept
Potřebné ingredience
Ingredience: 500 g předvařených hovězích drštěk, 1 konzerva loupaných, krájených rajčat /asi 400 g), 1 deci bílého suchého vína, 3 PL strouhaného pamezánu (nebo tvrdý ovčí sýr Pecorino Romano), 1 velká karotka, nebo dvě menší, 1 cibule, 1-2 stonky řapíkatého celeru i s listy, 2-3 hřebíčky (nemusí být), pár lístečků bazalky a máty, extra olivový olej, sůl.
Postup přípravy
Postup práce:
Předvařené dršťky omyjeme v octové vodě a pod tekoucí vodou opláchneme a necháme odkapat.
Do větší mísy vložíme zeleninu nakrájenou na kostečky, dršťky…