Lívance s borůvkovou omáčkou
Potřebné ingredience
na těsto: 1/2 kostky droždí NOLI (20 g )
375 g hladké mouky
625 ml mléka
20 g cukru
1 vejce
špetku soli, sádlo nebo olej na pečení
Postup přípravy
Boruvková omáčka:
100 g borůvek
1 lžíce cukru
1 lžíce citrónové šťávy
půl lžičky škrobové moučky bramborové
hrozny na ozdobu
strouhaný tvaroh
Ve vlažném…
Kynutý závin s jablky a mrkví
Potřebné ingredience
1 kostku droždí NOLI 42 g
400 g špaldové mouky
200 g hladké mouky
150 ml sezamového oleje
270 ml ovesného, popř. sojového mléka
1 kávovou lžičku mořské soli
3 žloutky
lněné a sezamové semínka (dle chuti)
na náplň:
najemno strouhané jablka a mrkev
rozinky na doslazení (popř. med, slad nebo třtinový cukr)
Postup přípravy
Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku 0,5 cm.…
Honzovy buchty
Potřebné ingredience
1 kostku droždí NOLI 42 g
600 g hladké mouky
100 g cukru krupice
250 ml vlažného mléka
3 žloutky
1 dl oleje
1 vanilkový cukr
1 kávovou lžičku soli (7 g)
Postup přípravy
Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku 1 cm. Pomocí…
Drožďová polévka s pórkem
Potřebné ingredience
1 kostku droždí NOLI 42 g
1 pórek
1 menší cibuli
1 a 1/2 litru zeleninového bujónu
1 lžíci másla
1 lžíci hladké mouky
sůl
pepř
Doba přípravy: 25 minut
Postup přípravy
1. Na másle zpěníme cibuli, přidáme droždí, osmahneme dozlatova a zalijeme bujónem.
2. Zahustíme světlou jíškou z másla a mouky a provaříme asi 15 minut.
3. Pórek…
Sýrová pochoutka
Potřebné ingredience
Balkansky syr, Hermelin, Eidam, Cesnek, Olivy - at zelene nebo cerne, olivovy olej, bazalka, tymian
Postup přípravy
balkan, hermos a eidam se nakrajej na kosticky prida se docela dost cesneku (taky na kosticky, ale trochu mensi :o), potom olivy no a potom se prida bazalka, tymian zaleje se to…
Nakládaný Romadůr
Potřebné ingredience
Nakládaný Romadur 1 Romadur, 1 cibule, bobkový list, nové koření a celý pepř, česnek, olej
Postup přípravy
Nakládaný Romadur 1 Romadur, 1 cibule, bobkový list, nové koření a celý pepř, česnek, olej Cibuli nakrájíme na kolečka, sýr na kostičky, česnek prolisujeme - zamícháme v misce. Na…
Nakládaný balkánský sýr
Potřebné ingredience
200 g balkánského sýra, 150 g olivového oleje, 1 chilli paprička, 1 lžička saturejky, 1/4 lžičky oregana (dobromysli), 2 lžíce jablečného octa, 1/2 lžičky soli
Postup přípravy
Sýr nakrájíme na kostičky asi 1 cm velké a dáme je do sklenice. Ve 100 ml vody svaříme koření s octem a solí, přidáme olej, promícháme a dáme trochu zchladit. Vlažnou směsí…
Nakládaná niva
Potřebné ingredience
Niva /nejlepší je niva v krabičce ta se dá rozříznou na třikrát
česnek - nešetřit /dvě hlavičky
olej
chillí, pepř celý, sůl
cibule /nešetřit
sklenice
Postup přípravy
Koupím Nivu rozříznu ji na půl jde i na třetiny, aby nebyla moc silná. Pak si připravím česnek/hodně/ rozmačkám a to napatlám na tu Nivu z obou stran. Pak vezmu čilí koření a…
Nakládaný hermelín se "špekáčkama"
Potřebné ingredience
Hermelín
špekáčky
DEKO (kořeněná směs k nakládání zeleniny)
cibule (hodně)
česnek
ocet
bobkový list
nové koření
celý pepř
nakládaná kapie i s nálevem
Harisa (sterilizovaná pikantní zeleninová směs)
feferonka (já jsem použil sterilizovanou)
olej
Postup přípravy
Připravil jsem si nálev - přiměřeně vody ve které jsem rozvařil (cca 5 minut) přiměřené množství DEKA (tak, aby to bylo jedlé - možná trošku slanější - ostatní suroviny sůl trošku…
Beanův nakládaný hermelín
Potřebné ingredience
Hermelíny – nejlépe se zeleným pepřem
Česnek – podle chuti
Paprika sladká, pálivá, příp. chilli
Feferonky kulaté
Pepř celý – může být černý,bílý, červený, zelený – je to spíš pro oko
Jalovec, tymián, rozmarýn – lze nahradit provensálským kořením
Černé olivy
Cibule
Bobkový list
Olivový olej – může být i rostlinný
Sterilovaná červená kapie
Postup přípravy
Česnek rozmačkáme a smícháme s červenou a pálivou paprikou. Poměr záleží na vaší drsnosti, já dávám 5/1. Hermelíny rozkrájíme a hmotou vymažeme. Vložíme kolečko cibule a půlky…