Zobrazit přihlášovací formulář
SLADKÁ JÍDLA
Lívance s borůvkovou omáčkou

Lívance s borůvkovou omáčkou

Potřebné ingredience

na těsto: 1/2 kostky droždí NOLI (20 g )
375 g hladké mouky
625 ml mléka
20 g cukru
1 vejce
špetku soli, sádlo nebo olej na pečení

Postup přípravy

Boruvková omáčka:
100 g borůvek
1 lžíce cukru
1 lžíce citrónové šťávy
půl lžičky škrobové moučky bramborové
hrozny na ozdobu
strouhaný tvaroh

Ve vlažném…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Kynutý závin s jablky a mrkví

Kynutý závin s jablky a mrkví

Potřebné ingredience

1 kostku droždí NOLI 42 g

400 g špaldové mouky

200 g hladké mouky

150 ml sezamového oleje

270 ml ovesného, popř. sojového mléka

1 kávovou lžičku mořské soli

3 žloutky
lněné a sezamové semínka (dle chuti)

na náplň:
najemno strouhané jablka a mrkev
rozinky na doslazení (popř. med, slad nebo třtinový cukr)

Postup přípravy

Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku 0,5 cm.…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Honzovy buchty

Honzovy buchty

Potřebné ingredience

1 kostku droždí NOLI 42 g

600 g hladké mouky


100 g cukru krupice

250 ml vlažného mléka

3 žloutky

1 dl oleje

1 vanilkový cukr

1 kávovou lžičku soli (7 g)

Postup přípravy

Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku 1 cm. Pomocí…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Drožďová polévka s pórkem

Drožďová polévka s pórkem

Potřebné ingredience

1 kostku droždí NOLI 42 g
1 pórek
1 menší cibuli
1 a 1/2 litru zeleninového bujónu
1 lžíci másla
1 lžíci hladké mouky
sůl
pepř

Doba přípravy: 25 minut

Postup přípravy

1. Na másle zpěníme cibuli, přidáme droždí, osmahneme dozlatova a zalijeme bujónem.
2. Zahustíme světlou jíškou z másla a mouky a provaříme asi 15 minut.
3. Pórek…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Sýrová pochoutka

Sýrová pochoutka

Potřebné ingredience

Balkansky syr, Hermelin, Eidam, Cesnek, Olivy - at zelene nebo cerne, olivovy olej, bazalka, tymian

Postup přípravy

balkan, hermos a eidam se nakrajej na kosticky prida se docela dost cesneku (taky na kosticky, ale trochu mensi :o), potom olivy no a potom se prida bazalka, tymian zaleje se to…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Nakládaný Romadůr

Nakládaný Romadůr

Potřebné ingredience

Nakládaný Romadur 1 Romadur, 1 cibule, bobkový list, nové koření a celý pepř, česnek, olej

Postup přípravy

Nakládaný Romadur 1 Romadur, 1 cibule, bobkový list, nové koření a celý pepř, česnek, olej Cibuli nakrájíme na kolečka, sýr na kostičky, česnek prolisujeme - zamícháme v misce. Na…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Nakládaný balkánský sýr

Nakládaný balkánský sýr

Potřebné ingredience

200 g balkánského sýra, 150 g olivového oleje, 1 chilli paprička, 1 lžička saturejky, 1/4 lžičky oregana (dobromysli), 2 lžíce jablečného octa, 1/2 lžičky soli

Postup přípravy

Sýr nakrájíme na kostičky asi 1 cm velké a dáme je do sklenice. Ve 100 ml vody svaříme koření s octem a solí, přidáme olej, promícháme a dáme trochu zchladit. Vlažnou směsí…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Nakládaná niva

Nakládaná niva

Potřebné ingredience

Niva /nejlepší je niva v krabičce ta se dá rozříznou na třikrát
česnek - nešetřit /dvě hlavičky
olej
chillí, pepř celý, sůl
cibule /nešetřit
sklenice

Postup přípravy

Koupím Nivu rozříznu ji na půl jde i na třetiny, aby nebyla moc silná. Pak si připravím česnek/hodně/ rozmačkám a to napatlám na tu Nivu z obou stran. Pak vezmu čilí koření a…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Nakládaný hermelín se "špekáčkama"

Nakládaný hermelín se "špekáčkama"

Potřebné ingredience

Hermelín
špekáčky
DEKO (kořeněná směs k nakládání zeleniny)
cibule (hodně)
česnek
ocet
bobkový list
nové koření
celý pepř
nakládaná kapie i s nálevem
Harisa (sterilizovaná pikantní zeleninová směs)
feferonka (já jsem použil sterilizovanou)
olej

Postup přípravy

Připravil jsem si nálev - přiměřeně vody ve které jsem rozvařil (cca 5 minut) přiměřené množství DEKA (tak, aby to bylo jedlé - možná trošku slanější - ostatní suroviny sůl trošku…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Beanův nakládaný hermelín

Beanův nakládaný hermelín

Potřebné ingredience

Hermelíny – nejlépe se zeleným pepřem
Česnek – podle chuti
Paprika sladká, pálivá, příp. chilli
Feferonky kulaté
Pepř celý – může být černý,bílý, červený, zelený – je to spíš pro oko
Jalovec, tymián, rozmarýn – lze nahradit provensálským kořením
Černé olivy
Cibule
Bobkový list
Olivový olej – může být i rostlinný
Sterilovaná červená kapie

Postup přípravy

Česnek rozmačkáme a smícháme s červenou a pálivou paprikou. Poměr záleží na vaší drsnosti, já dávám 5/1. Hermelíny rozkrájíme a hmotou vymažeme. Vložíme kolečko cibule a půlky…

Zobrazit více...

Kategorie