Vosí hnízda /úly/
Potřebné ingredience
TĚSTO: 5 dkg másla 5 dkg moučkového cukru 2PL rumu 2 PL kakaa /nejlepší je Holandské/ 16 dkg piškotů- rozemletých trochu svařeného mléka celé piškoty na přiklopení Náplň: 15 dkg másla 15 dkg moučkového cukru trochu rumu
Postup přípravy
Postup je jednoduchý: Změklé máslo smíchat s kakaem, rozemletými piškoty a cukrem. Přidat rum. A pokud je těsto hustější, tak povolit svař. mlékem- stačí 2 PL. Náplň- změklé máslo…
+++Jednoduchý perník s polevou++
Potřebné ingredience
2 vejce 1/2 čaj.lžičky sody 1 van. cukr 1/2 čaj.lž. mleté skořice 200 g cukr krupice 2 PL marmelády 1 PL medu 2 PL kakaa 1 dcl oleje 1/2 L mléka 40 dkg hladké mouky 1 PDP do perníku půlka nastrohaného jablka nebo jedno celé malé POLEVA: 25 dkg cukr moučka 6 lžic rumu 10 dkg másla půl lžíce kakaa
Postup přípravy
Tento recept jsem kdysi vyšťourala zde na MMb /nevím však od koho/. S oblibou peču- je rychlý a hlavně velmi dobrý- je to takový ten "mokrý" typ- žádná suchotina! Vše kromě mouky,…
Jemná vločková polévka
Potřebné ingredience
Vločky nejlépe v bio kvalitě Olivový olej Vejce- výborná a zdravější jsou křepelčí Mléko Na dochucení Solčanka, sůl, petr. nať
Postup přípravy
1. V kastrolku lehce rozehřejeme olej
2. Přisypeme vločky- cca 5 lžící-chvilinku orestujeme
3. Zalijeme vařící vodou, do které dáme nastrouhanou koř. zeleninu
4. Často…
Rybí filé na žampionech s brambory a zel. oblohou
Potřebné ingredience
Rybí filé Žampiony čerstvé Olivový olej Sůl, citr. šťáva, petr. nať Příloha: Vařené brambory Zeleninová obloha
Postup přípravy
1. Omyté kousky filé osušíme, osolíme a zlehka opékáme na olivovém olejï
2. Po chvilce přidat na plátky nakrájené žampiony, přikrýt pánev poklicí a dusit cca 10 min
3.…
Drůbeží polévka se sýrovým kapáním
Potřebné ingredience
Kuřecí nebo krůtí maso na polévku /kostra/, kořenová zelenina, cibule, pórek, bujón na dochucení /já používám z DM- viz. foto- je bez glut. atd. nebo Solčanku- kupuji ve zdr. výživě/, nové koření- 2 kuličky, 1x vejce, 1 PL strouhaného tvrdého sýra, 1 PL pol. mouky, petr. nať.
Postup přípravy
Opláchnuté maso vložíme do studené vody. Přidáme nov. koření a přivedeme k varu. Poté stáhneme na nižší teplotu a necháme vývar tzv. táhnout. Osvědčil se papiňák. Asi po 15 min.…
Jednoduché Lívance
Potřebné ingredience
1/2 kostky droždí, 1 PL cukru, 300 g polohr. mouky, 1/2 litru mléka, 1 vejce, špetka soli. Olej na potřeníé pánve. Skořicový cukr, Lipánek, marmeláda.. na zdobení
Postup přípravy
Droždí rozmícháme s cukrem a naředíme troškem vlažného mléka a necháme vykynout kvásek. Mouku vsypeme do mísy. Přidáme vyk. kvásek. Zbytek mléka ohřejeme- aby bylo vlažné. A…
Oblíbené tvarohové knedlíčky
Potřebné ingredience
250 g měkkého tvarohu, 1 nastrouhané oloupané jablko, 150 g polohrubé mouky, 1 vejce, špetka soli, krupice na zahuštění. Rozpuštěné máslo na přelití hotových knedlíčků. Nastrouhané dětské piškoty, případně i močkový cukr na posyp.
Postup přípravy
Velice jednoduché a chutné jídlo. Vhodné pro malé děti, ale i těhotné a kojící mamky. Kupodivu chutná i mužům:-) Tvaroh, jablko, pol. mouku, vejce, sůl= smícháme v míse na těsto.…