Moravský frgál
Potřebné ingredience
TĚSTO: 250g polohrubé mouky, 62 g másla, 1 žloutek, sůl, 37g cukru, 1/8 l mléka, 17g droždí, citronová kůra NÁPLNĚ: 1) TVAROHOVÁ - 2 vaničky plnotučného tvarohu, moučkový cukr, 1 vanilkový cukr, ušlehaný bílek (můžeme dát i rozinky namočené v rumu) 2) POVIDLOVÁ - povidla (dobrá jsou ze špendlíků, ptž jsou nakyslá) , skořice, rum, mletý hřebíček DROBENKA - polohrubá mouka, máslo, cukr
Postup přípravy
Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravím kvásek. Utřu máslo, zbylý cukr a žloutky. Přidám k tomu vykynutý kvásek a ostatní suroviny a nechám vykynout cca 1,5 hodiny.…
Fazolky se slaninou a vejcem
Potřebné ingredience
1 sáčem zmražených fazolek, uzený bok či libovější slanina, celer, 2 vejce, mletý kmín, pepř, sůl
Postup přípravy
Fazolky dáme na 5 minut do vařící vody. Poté zcedíme. Na pánvi si osmahneme nadrobno nakrájenou slaninu nebo uzený bok a celer a ochutíme mletým kmínem, pepřem a solí. Nakonec…
Zapečené těstoviny s kapustou a uzeným masem
Potřebné ingredience
balíček těstovin ( 100% semolina ), menší hlávka kapusta, 200 g uzený bok či anglická slanina,1 cibule, 150 g nivy, 4 vejce, 1 zakysaná smetana, sůl, olej, pepř, mletý kmín,
Postup přípravy
Nejprve si uvaříme těstoviny dle návodu. Kapustu pokrájíme, odstraníme tvrdé košťály a dáme na cca 20 minut vařit ve vodě do změknutí. Uzený bok si nakrájíme na malé kostičky a na…
DVOUBAREVNÁ BUCHTA
Potřebné ingredience
Na tmavé těsto potřebujeme: 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 2 vejce, 1 hrnek cukru, 1 prášek do pečiva, 2 hrnky hladké mouky, 3 polévkové lžíce kakaa na vaření Na tvarohové těsto: 2 nízkotučné tvarohy ve vaničce, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový puding - prášek, 1/2 hrnku moučkového cukru, 2 vejce, 1 hrnek mléka
Postup přípravy
Do vymazaného a moukou vysypanénou plechu s vyšším okrajem nalijte větší polovinu kakaového těsta, na něj nalijte tvarohové těsto (je řidší)
Navrch nalijte zbytek kakaové…
Jáhlová kaše s jahodami
Potřebné ingredience
Jáhly, vanilkový cukr, máslo, ořechy, rozinky, mrkev, mléko, jahody
Postup přípravy
Jáhly několikrát spaříme vařící vodou. Pak dáme 2,5 x více mléka jak bylo suchých jáhel, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, velkou lžící másla . Na velmi mírném ohni vaříme až…
Jahodové tiramisu
Potřebné ingredience
Těsto na piškotový korpus: 250 ml hl. mouky, 200 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prdopeč, 4 vejce, 150 ml oleje, 100 ml teplé vody, \r\n\r\nKrém: 1 zakysaná smetana, 2 pomazánková másla, 2 polotučné tvarohy, 1 vejce, cukr dle chuti, rozmačkané jahody. 2 pudinky vanilkové, 500 ml vody s mlékem.\r\n\r\npiškoty, silná černá káva, jahody, kakao na vaření, skořice
Postup přípravy
Nejdříve si ušleháme sníh z bílků. Potom žloutky s cukrem, vodou a olejem, trochu rumu a nakonec přimícháváme na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Pečeme v nízkém…
Zelný salát
Potřebné ingredience
500g kysaného zelí, mrkev, porek, ředkvička
Postup přípravy
Z kyselého zelí slijeme vodu. Mrkev nastrouháme, porek nakrájíme. Mrkev s porkem osmahneme na olivovém oleji na pánvičce, přidáme zelí. Ochutíme solí a pepřem. Přikrájíme nadrobno…
Rizoto s vepřovým masem a žampiony
Potřebné ingredience
Jasmínová rýže, žampiony, vepřové maso, porek, chilli paprička, parmezán, olivy, vegeta, pepř, kari koření, olej
Postup přípravy
Jasmínovou rýži uvaříme dle návodu. Na pánvi osmahneme cibulku do zlatova, přidáme nakrájené vepřové maso na malé kousky, přidáme vegetu, pepř a opečeme a nakonec přidáme nadrobno…
Jogurtový dezert
Potřebné ingredience
bílý jogurt 400 ml, ovesné vločky nebo musli, jahody, rebarbora, třtinový cukr, máta na ozdobu
Postup přípravy
Nejdříve si opražíme na suché pánvi musli nebo ovesné vločky do krupava. Rebarboru okrájíme a nakrájíme na plátky, v mikrovlnné troubě nebo normální troubě pečeme do měkka,…
Králík se špenátem
Potřebné ingredience
1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 mrkve, konzerva 2 menší petržele, 4 králičí stehna, sůl, mletý černý pepř, 2 lžíce oleje, 1 lžíce hořčice, 200 ml suchého bílého vína, 2 bobkové listy, svazek čerstvého tymiánu\r\nŠpenát: 1 menší cibule, 2-3 stroužky česneku, 400 g mražených špenátových listů, 1 lžíce oleje
Postup přípravy
1. Všechnu čerstvou zeleninu očistíme.\r\n2. Králičí stehna očistíme a špičkou ostrého nože do nich uděláme zářezy, do nichž pak zasuneme klínky mrkve a plátky česneku. Maso…