Bratislavské rohlíčky a ořechovou nádivkou
Potřebné ingredience
100 g másla, 80 g moučkové cukru, 2 žloutky, 30 g droždí, 500 g polohrubé mouky, 2,5 dl mléka, 1 vejce na potření. Ořechová nádivka: 150 g ořechů, 80 g moučkové cukru, 2 dl mléka, 1 vanilkový cukr, 1 lžička rumu, 2 lžíce strouhanky.
Postup přípravy
Nejprve si necháme vykynout kvásek, který připravíme z droždí, vlažného mléka, cukru a mouky. Máslo a cukr utřeme do pěny, poté přídáme vejce, kvásek, mouku a vlažné mléko.…
Jahodové pudinkové řezy
Potřebné ingredience
těsto: 5 vajec, 200 g hladké mouky, 180 g cukru krupice, 1 lžička prášku do pečiva, 5 lžic oleje pudink: 1 l mléka, 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku, 5 lžic cukru želé: 1 sáček Dort - želé červené, 5 lžic cukru jahody - protože nebyly čerstvé, použila jsem jahody zavařené.
Postup přípravy
Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny, zašleháme olej a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nalijeme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté…
Bylinkové rohlíčky
Potřebné ingredience
500 g hladké mouky, 1 droždí, 200 ml mléka, 1 lžička cukru(na kvásek), 2 lžičky soli, špetka pepře, 5 lžic oleje, 4 lžičky jemně sekaných bylinek( např. bazalka, oregáno, majoránka, petrželka), 1 vejce na potření, kmín nebo hrubá sůl na posypání.
Postup přípravy
Připravíme si kvásek, který necháme 10-15 min stát na teplém místě. Poté ho přilijeme ke zbylé mouce a soli. Přidáme pepř, olej, zbytek mléka, bylinky a vypracujeme hladké tužší…
Ořechový závin trochu jinak
Potřebné ingredience
350 g vařených oloupaných brambor, 180 g polohrubé mouky, 90 g rozpuštěného másla, 30 g cukru, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli, mouka na vál. Náplň: 100 g ořechů, 60 g hořké čokolády,40 g másla, 3 lžíce cukru, 2 lžíce strouhanky, 1 lžička skořice. Na potření: 1/2 vejce, 2 lžíce mléka, 1 lžíce medu.
Postup přípravy
Brambory nastrouháme, přidáme sůl, mouku s práškem do pečiva, cukr a máslo a vypracujeme těsto. Těsto ihned rozválíme na plát silný cca 2 mm. Na pánvi rozehřejeme máslo a zvolna…