ŘEZY S KOKOSOVÝMI PILINAMI
Potřebné ingredience
300 g polohr. mouky, 180 g cukru, 250 g hery, 50 g kakaa, 1 kysaná smetana, 3 vejce, 1 prášek do pečiva
krém: 2 uvařené vanilkové pudinky, 200 g kysané smetany, 1 tvaroh (měkký). Vše promícháme.
piliny: 100 g kokosu, 100 g másla, 50-100 g moučkového cukru
Vše upražíme dorůžova.
Postup přípravy
POSTUP:
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které pečeme asi 30 min. Vychladlé těsto potřeme krémem a posypeme vychladlými pilinami, které trochu přitlačíme. Necháme…
MAKOVEC S KRÉMEM
Potřebné ingredience
2 dcl celého máku, 4 dcl hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 6 vajec,
6 lžic studené vody, 3 dcl cukru
krém: 1vanilkový pudink s 1 vanil cukr. uvaříme v 500 ml mléka. Po vychladnutí pudink ušleháme s 250 g másla a cukru dle chuti.
ořechové sypání: 120 g strouhaných vlašských ořechů, 2 lžíce cukru,
1 lžíce másla. Vše opražíme na pánvi a necháme schladnout.
Postup přípravy
POSTUP:
Vše na těsto smícháme a vlijeme na vymazaný a polohr.moukou vysypaný plech a upečeme. Studený koláč potřeme karamelovou náplní a polijeme rozpuštěnou čokoládou.
KARAMELOVÉ ŘEZY
Potřebné ingredience
3 vejce, 2 hrnky(250 ml) polohr.mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek vlažné vody, 1/2 hr. oleje, 3 lžíce kakaa (i víc), 1 prášek do pečiva
náplň: 1 kondenzované mléko (salko), 250 g másla
Salko si nejlépe den předem uvaříme ve vodě aby mléko vevnitř zkaramelizovalo. Vaříme 2 hodiny. Dlouho chladne a proto vaříme den předem. Studené už uvařené salko rozmixujeme s máslem.
Postup přípravy
POSTUP:
Vše na těsto smícháme a vlijeme na vymazaný a polohr.moukou vysypaný plech a upečeme. Studený koláč potřeme karamelovou náplní a polijeme rozpuštěnou čokoládou.
ŠALAMOUN
Potřebné ingredience
1 hrnek vody, 2 hrnky cukru, 1 hera, 2 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva, 2 hrnky polohr. mouky, 4 vejce, rum, kokos na posypání
vše odměřujeme na čtvrtlitrové hrnky
Postup přípravy
Vodu, cukr, tuk, kakao dáme do hrnce a zahříváme až se směs spojí-NEVAŘÍME! Odebereme 3/4 hrnku směsi a dolijeme ho rumem.
Do zbytku směsi přidáme mouku, prášek do pečiva,…
PRAŽSKÝ KOLÁČ 2
Potřebné ingredience
250g hl. mouky, 250g polohr. mouky, 2 dcl kysané smetany, droždí(30-40g),1-2 dcl mléka, 4lžíce cukru, 1 vejce(+1 vejce na potření),špetka soli
náplň: 1 šlehačka(+1ztužovač šlehačky), 1 tvaroh(ve vaničce, měkký),
1 vanilkový pudink uvařený v 300 ml mléka
Šlehačku ušleháme, osladíme, přidáme ztužovač, tvaroh a vychlazený pudink a promícháme. Osladíme podle vlastní chuti.
Postup přípravy
Necháme vzejít kvásek(mléko,droždí, lžička cukru promíchejte). Mouku smícháme se zbytkem cukru, přidáme kvásek, smetanu, vejce a sůl a propracujeme těsto, necháme kynout min 1hod.…
PRAŽSKÝ KOLÁČ 1
Potřebné ingredience
250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 1 droždí, 1 vejce + 1 na potření, 4 lžíce cukru, 1-2 dcl mléka, 2 dcl kysané smetany, špetka soli
náplň: 1 šlehačka, 1 ztužovač do šl., 1 tvaroh, 1 vanilkový pudink uvařený v 300 ml mléka, cukr dle chuti
drobenka: polohr. mouka, hera, cukr, skořice
Postup přípravy
Z mléka, droždí a 1 lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Ten pak přidáme do mísy kde jsme smíchali obě mouky. Vmícháme zbylý cukr, smetanu, vejce, sůl a mléko. Zpracujeme těsto a…
TVAROHOVÝ BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK
Potřebné ingredience
200 g polohr. mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g hery, 170 g moučkového cukru, 4 vejce, 250 g měkkého tvarohu, 100 g rozinek, 100 g vlašských ořechů, 2 lžíce rumu
Postup přípravy
Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Přidáme tvaroh, rozinky a rozkrájené vlašské ořechy a promícháme. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a pevně ušlehaný sníh z…
JABLKOVÝ KOLÁČ S VANILKOVÝM KRÉMEM
Potřebné ingredience
250 g polohr. mouky, 150 g másla, 100 g cukru, 1 vejce, špetka soli
náplň: 1 kg jablek, 2 vanil.pudinky, 750 ml jablečného džusu, 200 g cukru, 400 ml smetany (33%), 1 lžička citron. kúry, citronová šťáva
Postup přípravy
POSTUP:
Ze surovin zpracujeme těsto a dáme na 1 hodinu do ledničky. Jablka oloupeme nakrájíme, nastrouháme a pokapeme citronem. Pudinky smícháme s trochou džusu a šlehačkou.…
PIŠKOT S PUDINKOVÝM KRÉMEM A ŠLEHAČKOU
Potřebné ingredience
200 g polohr. mouky, 4 vejce, 200 g cukru, 4 lžíce horké vody,
1 šlehačka v prášku, strouhaná čokoláda
krém:
1/2 l mléka, 2 jahodové pudinky, 4 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 1 tvaroh, 250 g hery
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink. Do vychladlého zašleháme vanil. cukr, tvaroh a heru.
Postup přípravy
POSTUP:
Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Plech vymažeme a vysypeme moukou. Upečený piškot potřeme krémem a na…
Netradiční makovec
Potřebné ingredience
100 g mletého máku, 100 g polohr. mouky, 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva, 150 g ovesných vloček, 300 g syrové jemně nastrouhané mrkve, 6 lžic pomerančové šťávy, 130 g cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g oleje,
4 vejce
100 g mletého máku, 100 g polohr. mouky, 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva, 150 g ovesných vloček, 300 g syrové jemně nastrouhané mrkve, 6 lžic pomerančové šťávy, 130 g cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g oleje,
4 vejce
Postup přípravy
POSTUP:
Ovesné vločky, mrkev, pomerančovou šťávu, mák a mouku smíchanou s práškem do pečiva promícháme a přidáme cukr a vanil. cukr ušlehaný s olejem a vejci. Nalijeme do…