Pravá svíčková omáčka - recept od profesionála
Potřebné ingredience
1 kg hovězího zadního * zmražená slanina nakrájená na klínky (na špikování) * 3 mrkve * 1 celer * 1 petržel * 2-3 cibule * 2 lžíce plnotučné hořčice * 200 g brusinky nebo 100 g marmeláda z nich * 1-2 lžíce octa * tymián * bobkový list * pepř * nové koření * 2 kuličky jalovce * rozmarýn (nemusí být) * 1 citron - okrájený * rostlinný olej * 120 g másla * 2 lžíce krupicový cukr ********** na dokončení: 30% smetana 200 - 250 ml * 2 lžíce mléka * 2 lžíce hladké mouky (lze použít i zakysanou smetanu).
Postup přípravy
Maso prošpikujeme slaninou - nožem uděláme díry "po vláknu" a zmražené kousky do nich nastrkáme.
Mrkev, celer, petržel, cibuli nastrouhat nahrubo a osmahnout na troše…
Staročeská rajská omáčka s mrkví
Potřebné ingredience
na vývar: 750 g hovězího zadního masa, 2 větší rozpůlené cibule, 1/2 celeru, 1 petržel, 2 mrkve , bobkový list, celé nové koření a celý pepř, sůl************ (případně místo vývaru jen jednu kostku hovězího bujonu rozpustit ve 3 dcl vody) ************************** Na rajskou - 2 mrkve nastrouhané nahrubo, 1 najemno nakrájená nebo nastrouhaná cibule, 2 bobkové listy, celé nové koření a pepř, hladká mouka, rajčata v konzervě krájená nebo celá, 500 g rajčatové pyré (nikoli rajský protlak!!, s tím to má úplně jinou chuť, dá se koupit např. v plusu, jinak dejte dvě konzervy rajčat), 100 g másla (nebo zlatá haná), špetka mleté skořice, cukr, sůl a pepř, mléko nebo smetana, vývar z masa případně z kostky 0,3 litru
Postup přípravy
Do vroucí vody s cibulí a očištěnou a na větší kusy nakrájenou zeleninu a kořením přihodíme maso. Vaříme dokud není maso měkké, cca 1,5 hodiny.
Maso zatím necháme ve vývaru, …
Pravý hospodský hovězí guláš
Potřebné ingredience
750 g hovězí maso - kližka nebo přední (nebo líčka - ty ale nejde moc sehnat) * 300 g cibule (pravidlo kolik masa tolik cibule, ale na objem, nikoli na váhu) * sádlo nebo olej * rajský protlak nebo rajče (nemusí být, spíš jen pro barvu) * mletá sladká paprika 2 lžíce * majoránka 3 lžíce * hladká mouka 2 lžíce * brambora nebo střída ze dvou krajíců chleba na zahuštění * 2-3 stroužky česneku * sůl
Postup přípravy
cibuli nakrájíme nahrubo a osmahneme na sádle nebo oleji - tak dlouho, dokud není opečená skoro dohněda. Udělá v guláši správnou barvu a chuť.
Posypeme 2 lžícemi papriky, …
Výborné pikantní citronové cukroví
Potřebné ingredience
280 g hladké mouky * 180 g práškového cukru * 120 g másla nebo hery, stelly * 2 žloutky * 1 velký citron - šťáva i kůra
Postup přípravy
Z přísad zpracujeme těsto. Vykrajujeme tvary, které potíráme vejcem a sypeme strouhanými ořechy. Pečeme na 190 stupňů dorůžova.
Lze slepovat krémem, je to také moc dobré!
Linecké pravé a linecké levné
Potřebné ingredience
na pravé linecké (ke slepování pouze marmeládu a bez zdobení): 400 g hladké mouky (žádná zdravá ani celozrnná, špatně vážou) * 250 g másla (žádné náhražky) * 120 g práškového cukru * citronová kůra * 1 vanilkový cukr * 4 žloutky (vejce velikosti M) na levné linecké (např. na košíčky, ke slepování krémem nebo jako podklad pod kokosky nebo vosí hnízda) : 350 hladké mouky * 150 g másla * 80 g práškového cukru * 2 žloutky * citronová kůra * 1 vanilkový cukr * v případě potřeby ředit mlékem
Postup přípravy
u obou stejný postup - zpracujeme, necháme 2 hodinky v ledničce odpočinout a pak rozválíme mezi potravinářskými fóliemi (aby se nemuselo podsypávat), vykrajujeme tvary, které…
Perníčky - jednoduché, tenké a ihned měkké
Potřebné ingredience
400g hladké mouky (možno dát 250 hladké a 120 celozrnné - jsou zdravější:-)) * 140 g moučkového cukru * 50 g pokrmového 100% tuku (nikoli hera nebo máslo, ale lukana nebo omega) * 2 vejce * 5 lžic medu * 1 lžíce sody * 1 lžíce perníkového koření (skořice, badyán, citr. kůra, anýz)
Postup přípravy
Vypracujeme důkladně těsto (nejprve v míse ručním šlehačem s hnětacími háky, potom přesuneme na vál a řádně prohněteme rukama) a necháme odležet. v původním receptu je psáno, že…
Zázvorky - jednoduché a brzo měkké
Potřebné ingredience
250g hladké mouky * 150 g práškového cukru * 2 ks vejce * 1-2 lžičky mletého zázvoru * špetka skořice * 1/2 sáčku prášku do pečiva * kůra z jednoho citronu
Postup přípravy
Vše smícháme ručně nebo šlehačem s hnětacími háky, řádně propracujeme a necháme chvíli (20 minut) v chladu odležet.
Vyválíme na plát cca 3 mm vysoký a vykrajujeme tvary. Dáváme…
Skvělé slepované vizovické perníčky
Potřebné ingredience
35 dkg hladké mouky * 18 dkg prášk. Cukru * 6 dkg medu (2 - 3 lžíce) * 2 vejce * 1 lžička sody * 1 lžička perníkového koření např. značky AvokádoNa náplň: 15 dkg piškotů * 8 dkg ořechů - obojí nameleme * 3 lžíce marmelády * 2 lžíce medu * 5 lžic rumuNa polevu: 1 čokoláda na vaření a 50 g tuku (omega, lukana)
Postup přípravy
Těsto zpracujeme (chvíli to trvá) a necháme odpočinout. (pozn.: do těsta se opravdu nedává žádný tuk. Pokud se těsto trhá, což se mi letos stalo poprvé, přidáme med).
Pak…
Krémy na dorty
Potřebné ingredience
Pudinkový krém:2 pudinky dle chuti * 0,5 l mléka * cukr * rum * 1 máslo * vanilkový cukr***************Tvarohovo-pudinkový krém (na nepečené dorty):0,5 l mléka * 2 van.pudinky * 6 lžic práškového cukru* 1 tvaroh ve staniolu (pokud dáme ve vaničce, musíme zašlehat 1/2 sáčku dalšího pudinkového prášku)************ Jednoduchý krém z rostlinného tuku:0,5 l mléka * 5 lžic polohrubé mouky * 1 Hera * 1 vanilkový cukr * 15 deka moučkového cukru * trocha rumu * dle potřeby a chuti kokos, strouhané ořechy, kakao, nastrouhaná čokoláda, marmeláda
Postup přípravy
Pudinkový krém:
pudink svaříme s mlékem dle návodu, osladíme dle chuti. Do ještě horkého pudinku vmícháme kousek (asi 2 cm) 100% - omega nebo lukana, který způsobí, že krém…
Rychlé tvarohové koblihy - dvě varianty
Potřebné ingredience
500 g tvarohu (může být i ve vaničce - pak už nedáváme mléko) * trochu mléka * 2 vejce * 2 lžíce moučkového cukru nebo 1 vanilkový cukr * 1 lžička sušené nebo čerstvé citronové kůry * 35 dkg polohrubé mouky * špetka soli * 1 lžička jedlé sody * můžeme přidat rozinky nebo rum (ten doporučuju:-))
Postup přípravy
Všechny přísady smícháme ručním šlehačem s hnětacími háky nebo promícháme vařečkou.
z těsta lžící namočenou v oleji odkrajujeme koblihy a smažíme dozlatova cca 4 minuty -…