Zobrazit přihlášovací formulář
OMÁČKY
Pravá svíčková omáčka - recept od profesionála

Pravá svíčková omáčka - recept od profesionála

Potřebné ingredience

1 kg hovězího zadního * zmražená slanina nakrájená na klínky (na špikování) * 3 mrkve * 1 celer * 1 petržel * 2-3 cibule * 2 lžíce plnotučné hořčice * 200 g brusinky nebo 100 g marmeláda z nich * 1-2 lžíce octa * tymián * bobkový list * pepř * nové koření * 2 kuličky jalovce * rozmarýn (nemusí být) * 1 citron - okrájený * rostlinný olej * 120 g másla * 2 lžíce krupicový cukr ********** na dokončení: 30% smetana 200 - 250 ml * 2 lžíce mléka * 2 lžíce hladké mouky (lze použít i zakysanou smetanu).

Postup přípravy

Maso prošpikujeme slaninou - nožem uděláme díry "po vláknu" a zmražené kousky do nich nastrkáme.
Mrkev, celer, petržel, cibuli nastrouhat nahrubo a osmahnout na troše…

Zobrazit více...
OMÁČKY
Staročeská rajská omáčka s mrkví

Staročeská rajská omáčka s mrkví

Potřebné ingredience

na vývar: 750 g hovězího zadního masa, 2 větší rozpůlené cibule, 1/2 celeru, 1 petržel, 2 mrkve , bobkový list, celé nové koření a celý pepř, sůl************ (případně místo vývaru jen jednu kostku hovězího bujonu rozpustit ve 3 dcl vody) ************************** Na rajskou - 2 mrkve nastrouhané nahrubo, 1 najemno nakrájená nebo nastrouhaná cibule, 2 bobkové listy, celé nové koření a pepř, hladká mouka, rajčata v konzervě krájená nebo celá, 500 g rajčatové pyré (nikoli rajský protlak!!, s tím to má úplně jinou chuť, dá se koupit např. v plusu, jinak dejte dvě konzervy rajčat), 100 g másla (nebo zlatá haná), špetka mleté skořice, cukr, sůl a pepř, mléko nebo smetana, vývar z masa případně z kostky 0,3 litru

Postup přípravy

Do vroucí vody s cibulí a očištěnou a na větší kusy nakrájenou zeleninu a kořením přihodíme maso. Vaříme dokud není maso měkké, cca 1,5 hodiny.
Maso zatím necháme ve vývaru, …

Zobrazit více...
HOVĚZÍ MASO
Pravý hospodský hovězí guláš

Pravý hospodský hovězí guláš

Potřebné ingredience

750 g hovězí maso - kližka nebo přední (nebo líčka - ty ale nejde moc sehnat) * 300 g cibule (pravidlo kolik masa tolik cibule, ale na objem, nikoli na váhu) * sádlo nebo olej * rajský protlak nebo rajče (nemusí být, spíš jen pro barvu) * mletá sladká paprika 2 lžíce * majoránka 3 lžíce * hladká mouka 2 lžíce * brambora nebo střída ze dvou krajíců chleba na zahuštění * 2-3 stroužky česneku * sůl

Postup přípravy

cibuli nakrájíme nahrubo a osmahneme na sádle nebo oleji - tak dlouho, dokud není opečená skoro dohněda. Udělá v guláši správnou barvu a chuť.
Posypeme 2 lžícemi papriky, …

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Výborné pikantní citronové cukroví

Výborné pikantní citronové cukroví

Potřebné ingredience

280 g hladké mouky * 180 g práškového cukru * 120 g másla nebo hery, stelly * 2 žloutky * 1 velký citron - šťáva i kůra

Postup přípravy

Z přísad zpracujeme těsto. Vykrajujeme tvary, které potíráme vejcem a sypeme strouhanými ořechy. Pečeme na 190 stupňů dorůžova.

Lze slepovat krémem, je to také moc dobré!

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Linecké pravé a linecké levné

Linecké pravé a linecké levné

Potřebné ingredience

na pravé linecké (ke slepování pouze marmeládu a bez zdobení): 400 g hladké mouky (žádná zdravá ani celozrnná, špatně vážou) * 250 g másla (žádné náhražky) * 120 g práškového cukru * citronová kůra * 1 vanilkový cukr * 4 žloutky (vejce velikosti M) na levné linecké (např. na košíčky, ke slepování krémem nebo jako podklad pod kokosky nebo vosí hnízda) : 350 hladké mouky * 150 g másla * 80 g práškového cukru * 2 žloutky * citronová kůra * 1 vanilkový cukr * v případě potřeby ředit mlékem

Postup přípravy

u obou stejný postup - zpracujeme, necháme 2 hodinky v ledničce odpočinout a pak rozválíme mezi potravinářskými fóliemi (aby se nemuselo podsypávat), vykrajujeme tvary, které…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Perníčky - jednoduché, tenké a ihned měkké

Perníčky - jednoduché, tenké a ihned měkké

Potřebné ingredience

400g hladké mouky (možno dát 250 hladké a 120 celozrnné - jsou zdravější:-)) * 140 g moučkového cukru * 50 g pokrmového 100% tuku (nikoli hera nebo máslo, ale lukana nebo omega) * 2 vejce * 5 lžic medu * 1 lžíce sody * 1 lžíce perníkového koření (skořice, badyán, citr. kůra, anýz)

Postup přípravy

Vypracujeme důkladně těsto (nejprve v míse ručním šlehačem s hnětacími háky, potom přesuneme na vál a řádně prohněteme rukama) a necháme odležet. v původním receptu je psáno, že…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Zázvorky - jednoduché a brzo měkké

Zázvorky - jednoduché a brzo měkké

Potřebné ingredience

250g hladké mouky * 150 g práškového cukru * 2 ks vejce * 1-2 lžičky mletého zázvoru * špetka skořice * 1/2 sáčku prášku do pečiva * kůra z jednoho citronu

Postup přípravy

Vše smícháme ručně nebo šlehačem s hnětacími háky, řádně propracujeme a necháme chvíli (20 minut) v chladu odležet.
Vyválíme na plát cca 3 mm vysoký a vykrajujeme tvary. Dáváme…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Skvělé slepované vizovické perníčky

Skvělé slepované vizovické perníčky

Potřebné ingredience

35 dkg hladké mouky * 18 dkg prášk. Cukru * 6 dkg medu (2 - 3 lžíce) * 2 vejce * 1 lžička sody * 1 lžička perníkového koření např. značky AvokádoNa náplň: 15 dkg piškotů * 8 dkg ořechů - obojí nameleme * 3 lžíce marmelády * 2 lžíce medu * 5 lžic rumuNa polevu: 1 čokoláda na vaření a 50 g tuku (omega, lukana)

Postup přípravy

Těsto zpracujeme (chvíli to trvá) a necháme odpočinout. (pozn.: do těsta se opravdu nedává žádný tuk. Pokud se těsto trhá, což se mi letos stalo poprvé, přidáme med).
Pak…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Krémy na dorty

Krémy na dorty

Potřebné ingredience

Pudinkový krém:2 pudinky dle chuti * 0,5 l mléka * cukr * rum * 1 máslo * vanilkový cukr***************Tvarohovo-pudinkový krém (na nepečené dorty):0,5 l mléka * 2 van.pudinky * 6 lžic práškového cukru* 1 tvaroh ve staniolu (pokud dáme ve vaničce, musíme zašlehat 1/2 sáčku dalšího pudinkového prášku)************ Jednoduchý krém z rostlinného tuku:0,5 l mléka * 5 lžic polohrubé mouky * 1 Hera * 1 vanilkový cukr * 15 deka moučkového cukru * trocha rumu * dle potřeby a chuti kokos, strouhané ořechy, kakao, nastrouhaná čokoláda, marmeláda

Postup přípravy

Pudinkový krém:
pudink svaříme s mlékem dle návodu, osladíme dle chuti. Do ještě horkého pudinku vmícháme kousek (asi 2 cm) 100% - omega nebo lukana, který způsobí, že krém…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Rychlé tvarohové koblihy - dvě varianty

Rychlé tvarohové koblihy - dvě varianty

Potřebné ingredience

500 g tvarohu (může být i ve vaničce - pak už nedáváme mléko) * trochu mléka * 2 vejce * 2 lžíce moučkového cukru nebo 1 vanilkový cukr * 1 lžička sušené nebo čerstvé citronové kůry * 35 dkg polohrubé mouky * špetka soli * 1 lžička jedlé sody * můžeme přidat rozinky nebo rum (ten doporučuju:-))

Postup přípravy

Všechny přísady smícháme ručním šlehačem s hnětacími háky nebo promícháme vařečkou.
z těsta lžící namočenou v oleji odkrajujeme koblihy a smažíme dozlatova cca 4 minuty -…

Zobrazit více...

Kategorie