TVAROHOVO-JABLKOVÝ KOLÁČ-VARENI.CZ
Potřebné ingredience
Polohrubá mouka 250 g, Hera 160 g, Moučkový cukr 120 g, Žloutek 1 ks, Prášek do pečiva 1 balíček, Tvarohová nádivka Tvaroh 250 g, Vejce 1 ks, Vanilkový cukr 1 balíček , Cukr 3 lžíce, Jablková nádivka Jablka 400 g, Cukr 3 lžíce, Škrobová moučka 1 lžička, Skořice 1 lžička ,
Postup přípravy
Z mouky, kypřícího prášku, hery, cukru a žloutku připravíme těsto. Menší polovinu dáme do mrazáku a větší polovinu rozložíme do dortové formy, kterou jsme předem vymazali tukem.…
KARBANÁTKY Z KUSKUSU
Potřebné ingredience
kuskus, 100g šunky, 100g Eidamu, 3 vejce, sůl, cibule
Postup přípravy
kuskus uvaříš v osolené vodě ( v uvařeném stavu jsem ho měla cca 2 a půl hrnku), necháš vychladnout. nakrájíš šunku a cibuli, opečeš na pánvičce, horké přidáš do kuskusu, posypeš…
Karbanátky s hlívou ústřičnou
Potřebné ingredience
500g mletého vepřového masa (měla jsem jen kotletu, maso melu doma), 300g hlívy ústřičné, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžičky červené papriky, 1/2 lžičky kmínu, 1/4 lžičky chilli koření, sůl.
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme na kostičky a na přepuštěném másle (oleji, másle - čemu kdo dá přednost) necháme zesklovatět, přidáme nakrájenou hlívu, kmín, zasypeme červenou paprikou a lehce…
Vláčná mrkvovo-jablečná bábovka -dortík-podle Kamily
Potřebné ingredience
•350g mouky (200g celozrnné špaldové či pšeničné celozrnné a 150g polohrubé) •100g na jemno nastrouhané mrkve •150g na hrubo nastrouhaných jablek i se šťávou •50g mandlových plátků (mohou být i mleté) •1 BIO kypřící prášek do pečiva •100ml studené vody •120ml rostlinného oleje •2 vejce •150 -200g přírodního cukru (část lze nahradit obilným sladem či sirupem, případně stevií atd.) •2 hrsti rozinek •100ml horké vody + rum nebo citronovou šťávu na namočení rozinek •1 vanilkový cukr
Postup přípravy
1.V první řadě si namočte rozinky. Dají se namočit do studené tekutiny, trvá jim ale déle, než nabobtnají. Jelikož se většinou rozhodnu z minuty na minutu, že něco upeču, zalévám…
Rohlíky nekynuté
Potřebné ingredience
Potřebujeme: 1/2 kg hladké mouky 2 lžičky cukru krupice 150 ml oleje (dala jsem asi tři lžíce sádla) 1 vejce 2 lžičky soli 2-3 dl mléka (dle potřeby) kostka droždí 1 vejce na potření
Postup přípravy
Z kvasnic, vlažného mléka a trochy hladké mouky uděláme kvásek, který necháme v teple vykvasit.
Všechny ingredience včetně kvásku smícháme a vypracujeme těsto.
Z těsta…
Kuře s bramborami a jogurtovým dresinkem
Potřebné ingredience
Kuřecí prsa – 70 g, Čínské zelí– 120 g, Olivový olej – 5 ml, Pelyněk estragon, čerstvý – trochu, Sůl – trochu, Mražená zelenina –60 g, Pepř, černý – trochu, Jogurt 1% tuku – 100 ml, Brambory – 200 g, Med – 10 g
Postup přípravy
Se sníženým obsahem tuku: 336 kcal, 6 g tuky, 25 g bílkoviny, 42 g sacharidy, 6 g vláknina
Předehřejeme troubu na 180°C.
Kuře vložíme do mělké pečicí nádoby,…
Masová směs s bramboráčky nebo hranolky-podle Andrejky
Potřebné ingredience
1 kg vepřového masa (např. plec), 1 cibuli, 1 červenou papriku, 1 žlutou papriku, 1 chilli papričku, 1 plechovku rajčat (400 g), 200 g žampionů, 1 ma,u cuketu, 2 jarní cibulky, sůl, čerstvě mletý pepř, trochu čínské sójové omáčky, tuk – sádlo nebo olej
Postup přípravy
Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené maso na malé kostičky a orestujeme. Přidáme ostatní suroviny (zeleninu nakrájíme),žampiony a chvilku podusíme.
Kváskový Tartine Bread
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 20 g aktivního kvásku, 100 g pšeničné celozrnné mouky, 100 ml vody; * DÁLE DO TĚSTA: 450 g vody, 50 g pšeničné celozrnné mouky, 450 g pšeničné chlebové mouky, 200 g pšeničné hladké mouky, 20 g soli, 40 ml vody, (drcený kmín - nemusí být)
Postup přípravy
To je momentálně můj nejoblíbenější chléb.
1. den (12 - 16 hodin předem) rozkvasit kvásek.
Všechny suroviny na rozkvas smísit, přikrýt a nechat kvasit.
2. den.
Muffiny
Potřebné ingredience
75g masla (Hery) 100g cukr krupice 1 vejce Vanilkový cukr 129 ml mléka 190g hl mouky 1 a půl lžičky prášku do pečiva 1/2 lžičky soli
Postup přípravy
Máslo cukr a vejce vyslehat, pomale přidávat mouku s práškem do pečiva, mléko, vanilkový cukr a sůl. Hotové těsto po lžičkách dávat do košíčků vložit čtvereček čokolády a zase…
Kváskový chléb celožitný-mnohozrnný
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 140 g žitné chlebové mouky, 160 g vlažné vody, 2 lžice aktivního žitného kvásku; * DÁLE DO TĚSTA: 400 ml vlažné vody, 2 lžičky soli, 2 lžičky Sladěnky (nebo medu), 1 lžička drceného kmínu, 300 g směsi semínek (slunečnice, dýně, chia, len, seznam .....), 200 g směsi vloček (ovesné, žitné, ječné, pohankové, špaldové .....), 100 g celozrnné žitné mouky
Postup přípravy
1. den si připravit rozkvas - smíchat kvásek + vodu + mouku a nechat kvasit cca 12 hodin.
2. den - chléb dokončit.
Dát do mísy všechny suroviny na těsto + rozkvas.