Zobrazit přihlášovací formulář
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Drůbeží játra ve směsi

Drůbeží játra ve směsi

Potřebné ingredience

500 g jater * olej * sůl, pepř * 1 cibule * 3-4 stroužky česneku * 1/2 malé lahvičky kečupu * šunka nebo anglická (nemusí být)

Postup přípravy

Játra očistíme, nakrájíme na menší kousky, omyjeme ve vodě.
Na oleji osmahneme 5 minut anglickou a cibuli, přidáme játra a posléze česnek, po 3 minutách kečup a necháme cca 5…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Brokolicový nákyp

Brokolicový nákyp

Potřebné ingredience

1 brokolice * 1 svazek jarní cibulky nebo 1 nadrobno nakrájená cibule * 100 g měkkého salámu * 100 g tvrdého sýra * 3 stroužky česneku * pepř * majoránka * muškátový oříšek * 4 vejce * 200 ml mléka * 100 g polohrubé mouky * 1 prášek do pečiva

Postup přípravy

5 minut povaříme brokolici a nasekáme nahrubo, stejně tak cibuli, salám, nastrouháme sýr - osolíme, opepříme, dáme majoránku a prolisovaný česnek a muškátový oříšek. Vejce…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Jablečný závin (štrůdl) z pivního těsta

Jablečný závin (štrůdl) z pivního těsta

Potřebné ingredience

na 4 záviny: 600 g hladké mouky *1 stela (hera, máslo) *1/4 litru světlého piva *trocha soli **************** Náplň: strouhaný perník (nebo strouhanka) * celkem 100 g másla (část nakrájet dovnitř, část rozpustit napotření, může být i rostlinný ztužený tuk) * 1 vanilkový cukr * od kotányi směs koření Jablečný závin (skořice, hřebíček, citronová kůra, zázvor) 4 lžičky * 2-3 nahrubo nastrouhaná jablka na 1 závin (celkem tedy 8 - 12, dle velikosti, radši víc než míň) * trochu cukru * 1 citron (šťáva i kůra) můžou být ještě strouhané ořechy, v rumu namočené sušené meruňky.. fantazii se meze nekladou:-)

Postup přípravy

těsto zpracovat na vále, až vznikne vláčné a tvárné těsto, možná bude třeba přidat mouky.
nechat půlhoďku uležet v ledničce.
Jablka nahrubo nastrouhat, pokapat citronem a…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Čínská pórková polévka

Čínská pórková polévka

Potřebné ingredience

olej * 1 cibule na kolečka nebo půlkolečka * 2 lžíce hrubé mouky * 2 vejce * 25 cm pórku nakrájený na nudličky * 1,5 litru vývar z kostky (slepičí, zeleninový) * sójová omáčka - 3 lžíce

Postup přípravy

na oleji osmažíme cibuli, přidáme hrubou mouku a rozkvedlaná vejce, mícháme, až se vytvoří míchanice, zalijeme vývarem a zamícháme. Přidáme pórek a vaříme cca 10 minut. Dochutíme…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Třená bábovka s kandovanou kůrou - vláčná

Třená bábovka s kandovanou kůrou - vláčná

Potřebné ingredience

250 g hrubé nebo polohrubé mouky * 150 g moučkového cukru * 150 g másla (hera,stela) * 3 vejce * 200 ml vlažného mléka * 1 lžička prášku do pečiva * 1 vanilkový cukr * 2 lžíce kandované pomerančové kůry nebo kandovaného ovoce

Postup přípravy

Máslo se žloutky, půlkou moučkového cukru a vanilkovým cukrem třeme v robotu do pěny (cca 10 minut), na nižší stupeň přilijeme mléko s trochou mouky. Ve zbytku mouky rozmícháme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Sýrová polévka

Sýrová polévka

Potřebné ingredience

olej + máslo * hl. mouka * 2 smetanita nebo jiné velké tavené sýry (např. i šunkový) * voda * vývar z kostky (ne masox) * mléko * brambory * vegeta

Postup přípravy

na másle a oleji osmažíme mouku, přidáme tavené sýry a mícháme, dokud se nerozpustí, zalijeme 3/4 litru vody s vývarem a 3/4 l mléka, přidáme na kostky nakrájené brambory a vaříme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Český boršč

Český boršč

Potřebné ingredience

2 cibule * sádlo * kořenová zelenina * rajský protlak * bílé zelí syrové * kmín * 5 bobkový list * 5 nové koření * maso - 1/2kg vepřové nebo hovězí (může být i mleté - to předem opečeme) * 2 kostky vývaru - např. masox + hovězí kostka * klobása * brambory * červená řepa * česnek * 2 litry vody * zakysaná smetana

Postup přípravy

na sádle zpěnit nadrobno krájenou cibuli, rajský protlak a osmahnout. přidat na kostky krájenou kořenovou zeleninu, na kostky nakrájené (opečené) maso. chvíli smažíme, zalijeme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Zlatá rajská polévka

Zlatá rajská polévka

Potřebné ingredience

2 cm másla * 1 drobně pokrájená cibule * 1 - 2 pokrájené stroužky česneku * 1 velká mrkev pokrájená na kostky nebo nahrubo nastrouhaná * řapíkatý celer nebo kousek normálního celeru nadrobno nastrouhaného, stačí i nať * 1/2 konzervy rajčat nebo 4 čerstvá oloupaná rajčata + lžíce rajského protlaku * 1,5 litru vývaru (zeleninový, drůbeží) * 1 lžíce nevařené rýže * 1/2 lžíce worchesteru * pepř * tymián * tabasko (nemusí být)

Postup přípravy

Na másle zpěníme cibuli a česnek, přidáme mrkev a celer. Podlejeme troškou vody a vaříme cca 5 minut, až mrkev změkne. pak přidáme rajčata, vývar, rýži, protlak, worchester, pepř,…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Savojská bramborová polévka s mrkví

Savojská bramborová polévka s mrkví

Potřebné ingredience

3 velké mrkve nastrouhané najemno * 1 cibule nebo pórek * máslo * 1 lžíce hladké mouky * 3 větší brambory nakrájené na kostky * 1,5 litru vývaru (zeleninový, kuřecí, z kostky, ale ne masox) * sůl, pepř, muškátový oříšek, majoránka

Postup přípravy

na másle osmahneme nadrobno krájenou cibuli nebo pórek, přidáme mrkev, posypeme moukou a pak zalijeme vývarem. do něj přidáme brambory a majoránku a necháme 15-20 minut provařit.…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Drožďová polévka s pórkem a ovesnými vločkami + obměny -brokolicová, květáková, hrášková, žampionová, pórková

Drožďová polévka s pórkem a ovesnými vločkami + obměny…

Potřebné ingredience

20 cm pórku nebo větší cibule * 50 g másla (s olejem to není ono) * 1 kostka droždí * 2 lžíce hladké mouky * 1 litr vývaru zeleninového NEBO litr vody + kořenová zelenina cca 200g nastrouhaná * může být i řapíkatý celer * 4 lžíce ovesných vloček * vegeta nebo solčanka nebo libeček

Postup přípravy

pórek nakrájíme na tenká kolečka (nebo cibuli nadrobno) a osmahneme na másle, zasypeme dvěma lžícemi hladké mouky a rozdrobeným droždím a mícháme, dokud se droždí nerozpustí. Pak…

Zobrazit více...

Kategorie