Pečená krůta s kaštanovou nádivkou
Potřebné ingredience
Menší krůta-měla jsem krůtu 2300 g,sůl,10 dkg másla,špejle Kaštanová nádivka: 20 dkg kaštanů,5 vajec,sůl,muškátový oříšek,6 rohlíků,4 dl mléka,5 dkg slaniny,12 dkg másla
Postup přípravy
Krůtu si očistíme ,celou i ve vnitř osolíme do pekáče dáme na dno špejle(aby se nám při pečení nepřichytla prsa, dno pokapeme trochou oleje,položíme celou krůtu.Poklademe kousky…
Ovocný salát se šlehačkou - báječné lehké mlsání
Potřebné ingredience
1 velká plechovka broskví,1 velká plechovka ananasu-dílkový,2 dobrá jablka,1 banán,citronová šťáva,šlehačka ,čokoládový posyp
Postup přípravy
Do mísy si nakrájíme banán na kolečka,jablka na kostičky-pokapeme citronem,pak přidáme broskve-bez šťávy-tu vypijeme ,vlijeme ananasový kompot-celý i se šťávou-dáme do lednice…
Vánoční závin
Potřebné ingredience
30 dkg hl.mouky,12 dkg Hery,150g bílého jogurtu,1 lžička pr.do pečiva,špetku soli,vejce na potření Náplň:4 velká jablka,3 lžíce kokosu,skořice,cukr,rozinky,mandlové nudličky
Postup přípravy
Vše na těsto smícháme dohromady,rozdělíme na poloviny,každou rozválíme na obdelník-kousek těsta si dáme stranou na vykrojení ozdoby. Každý vyválený plát posypeme kokosem na to…
Moravské kysané zelí...k husičce
Potřebné ingredience
Kyselé zelí (nejlepší je Bolehošťské-se značkou česká klasa-je správně kysané)1/2 kg, 1 cibule na kostičky, 15 dkg uzeného špeku na kostičky, sůl, trochu sádla, kmín-drcený, 2 větší brambory-nastrouhat jako na bramborák-jemné struhadlo, hladká mouka-2 lžíce, vodu z uvařené brambory(na kostky)
Postup přípravy
Zelí do hrnce, přilejeme vodu, aby bylo trošku ponořené, posolíme, přidáme trochu kmínu a vaříme nejlépe v papiňáku cca 1/2 hodiny, Do hrnce či vyššího pekáče dáme sádlo, špek,…
DOMÁCÍ MAJONÉZA
Potřebné ingredience
1 vejce, sůl, pepř, lžíce hořčice, 1/2 lžičky octu nebo citr.šťávy, jedlý olej
Postup přípravy
Celé vejce dáme do mixéru, k němu sůl, pepř, hořčice, 1/2 lžičky octa, mixér pustíme a opatrně vléváme olej...a to tak dlouho, až se hmota přestává točit a zhoustne a olej se už…
Arabský sýr labne- skvělá chuťovka třeba na Silvestra
Potřebné ingredience
2 litry hustého živého jogurtu (třeba Choceňský), 80ml panenského olivového oleje, 4 stroužky drceného česneku, 1 citron, vymačkaná šťáva a ostrouhaná kůra, asi 2 lžíce koření tzatziky, mořská sůl, olivový olej na zalití
Postup přípravy
Jogurt, olej, česnek, šťávu i kůru smícháme, pak postupně podle chuti přidáme sůl a tzatziky. Dobře promícháme. Mísu vyložíme čistou utěrkou, vlijeme ochucený jogurt, cípy…
STRECHA Z BEBE SUSENEK
Potřebné ingredience
1 balicek svetlich susenek, 1balicek tmavych susenek, 15dkg cukru, 20dkg masla, 50 dkg tvarohu,rum 2 banany
Postup přípravy
Vyslehame maslo s cukrem a tvarohem na alobal naskladame susenky jako sachovnice 3 rady po 7 kusech potreme pulkou kremem a zakrijeme znovu susenkama na svetlou tmavou a opacne…
Likér MALIBU
Potřebné ingredience
3/4 l vody,10-20 dkg cukr moučka,1 vanilkový cukr,2lžíce medu,1/2l Hanácké vodky
Postup přípravy
Vše přivedeme do varu a necháme vychladnout.Pak smícháme s vodkou a s kokosovou příchutí(trestí nebo-li esencí).Ať chutná.
CO Z KAPREM PO VÁNOCÍCH +++
Potřebné ingredience
LÁK: 500 ml vody ,400 ml octa,asi 100 g cibule,7o g cukru,1 dkg soli,pepř celý 10 kuliček,bobkový list 4 ks....Zbylého naporcovaného a obaleného kapra já měla 60 dkg.VHODNÉ NA SILVESTRA
Postup přípravy
Obaleného a zchladlého kapra naskládáme do skleniček.Potom si uděláme lák.necháme vychladit lák a zalejeme kapra.Necháme uležet 2-5 dní.My máme kapra odkostěného už před smažením.
BRAMBOROVÝ SALÁT Z BÍLÝM JOGURTEM +++
Potřebné ingredience
Vařené brambory ( podle potřeby, ) vejce 4 -6 ks,( vařené ) okurky sterilované , zelenina do bramborového salátu, bílý jogurt, sůl, pepř.
Postup přípravy
Nejprve uvaříme brambory ve slupce. Dáme vařit 4 -6 vajíček. Potom pokrájíme salám, okurky na malé kousky.Oloupeme vařené brambory,přes lis na brambory uděláme delší nudličky…