Rybí haše
Potřebné ingredience
1kg ryb, 1 vejce, sůl, pepř, česnek, 3 ½ dl mléka, 50g strouhanky.
Postup přípravy
Vykostěné rybí maso usekáme, přidáme sůl, koření, vejce, mléko a strouhanky tolik, aby haše nebyla příliš hustá. Na pekáči rozpustíme tuk, haši na něj rozetřeme a pečeme ve…
Haše se zeleninou a s vejci
Potřebné ingredience
400g vařeného nebo pečeného masa (vepřového, hovězího, králičího, skopového...),
50g másla,
40g cibule,
4 červené sterilované papriky,
3 lžíce sterilovaného hrášku,
sůl, trochu mletého pepře, petrželka nebo pažitka,
3 vejce.
Postup přípravy
V kastrolu na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme umleté maso, osolíme, opepříme a krátce podusíme. Přidáme nadrobno rozsekané papriky, hrášek, přilijeme rozkvedlaná…
Masová haše
Potřebné ingredience
500 g vepřového masa (vařeného, nejlepší je plecko)
5 vajec
5 housek nebo rohlíků
2 lžíce posekané petrželky
trochu soli a pepře dle chuti
6 stroužků drceného česneku
2 lžíce majoránky
Postup přípravy
Housky nebo rohlíky si nakrájíme na kostičky a namočíme do vlažné vody. Necháme nabobtnat, vymačkáme. Osolíme, opepříme, přidáme drcený česnek a majoránku, maso (buď nakrájené na…
Povidlové taštičky
Potřebné ingredience
350 g hrubé mouky, 1 vejce, asi 100 ml vody, 1 čajová lžička oleje, švestková povidla na plnění, strouhanka a cukr na posypání, rozehřáté máslo na polití.
Postup přípravy
Z prosáté mouky a vody s rozšlehaným vejcem i olejem vypracujeme hladké těsto, které necháme krátce odpočinout. Potom z něho vyválíme asi 3 mm silný plát a rádýlkem pokrájíme na…
Hovězí plátky
Potřebné ingredience
Hovězí maso asi 600 g,
2 střední cibule,
sádlo nebo olej na opečení,
hladká mouka,
sůl,
pepř,
sladká paprika,
mletý kmín,
3 kuličky nového koření,
5 hřebíčků,
plnotučná hořčice,
masox nebo hovězí bujon
asi 3/4 l horké vody
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme na jemno.
Hovězí maso nakrájíme na plátky,naklepeme,osolíme,opepříme a obalíme v hladké mouce.
Na rozpáleném sádle opečeme z obou stran a vyndáme z hrnce.…
Pudinkový dezetr
Potřebné ingredience
250 g měkkého tvarohu
1/2 l mléka
cukr podle chuti
1 čokoládový pudinkový prášek ( možno zvolit i jinou příchuť)
piškoty
Postup přípravy
Uvaříme pudink a necháme vychladnout za občasného míchání.
Do studeného pudinku zašleháme tvroh a dáme vychladnout.
Do misky naskládáme piškoty a vychlazený dezert,posypeme…
Tvarohový dezert
Potřebné ingredience
250 g měkkého tvarohu
1 šlehačka ke šlehání
cukr
1 šlehaná šlehačka
ovoce dle chuti,zmrzlina,piškoty,pudink prostě co vás napadne
Na posypání kakao,mleté oříšky,ovoce,kokos...fantazie dle chuti...
Postup přípravy
Vychlazený tvaroh ušleháme se šlehačkou a cukrem a dáme znovu vychladit do lednice
do misky si přichystáme : ovoce,piškoty,zmrzlinu,pudink- to co máte rádi.
Na to nandáme…
Péřové ovocné knedlíky
Potřebné ingredience
500 g hrubé mouky,
1 ČL pískového cukru,
20 g droždí,
1 vejce,
asi 250 ml mléka,
1/4 ČL soli,
čerstvé, kompotované nebo mražené ovoce na plnění,
nastrouhaný tvrdý tvaroh na posypání,nebo měkký tvaroh našlehaný se šlehačkou
cukr na posypání
rozehřáté máslo
Tvaroh
šlehačka ke šlehání
cukr podle chuti
Postup přípravy
Do prosáté mouky uděláme doprostřed důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme několika lžícemi vlažného mléka, zlehka v důlku promícháme a necháme vzejít kvásek.…
Makovník
Potřebné ingredience
3 hrnky polohr. mouky
1-2 hrnky cukru krupice (jak kdo má rád)
1 hrnek mletého máku
1 prdopeč ( prášek do pečiva )
1 hrnek oleje
2 vejce
1 hrnek mléka
Postup přípravy
Všechny suroviny vyšleháme pěkně do hladka,nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný vyšší plech,můžeme použít i srnčí hřbet( pokud uděláme z poloviční dávky).....
pečeme do…
Na kašel
Potřebné ingredience
1dcl medu
1dcl citronové šťávy
1dcl slivovice
Postup přípravy
rozmícháme med s citronovou šťávou a dolijeme slivovicí...
uchováváme v chladu,nejlépe v ledničce
užíváme 3 x denně dvě lžičky ... po dobu pokud kašel nepřestane....