Tunel s mascarpone krémem a jahodami
Potřebné ingredience
Korpus: 3 vejce, 80 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky, 1 PL oleje. Krém: 250 g mascarpone, 250 ml smetany ke šlehání 33%, 2 vrchovaté PL cukru moučka, několik PL mixovaných jahod, 3 želatinové plátky, 1 lžička citronové šťávy. Dále: 4 – 6 jahod, 70 g bílé čokolády, malý kousek 100% tuku, zdobení.
Postup přípravy
Celá vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny, stěrkou vmícháme olej a prosátou mouku. Těsto natřeme na plech 30 x 40 cm s pečícím papírem a v troubě předehřáté na 180°C upečeme (10…
Výborný tvarohový koláček
Potřebné ingredience
Těsto: 200 g hladké mouky, 4 g prášku do pečiva, 2 PL kakaa, 80 g cukru moučka, 125 g másla, 1 žloutek, 1 PL mléka. Náplň: 500 g měkkého tvarohu v alobalu, 2 žloutky, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 PL citronové šťávy, 1 vanilkový pudinkový prášek, 30 g rozpuštěného másla, 3 bílky, 50 g cukru moučka.
Postup přípravy
Z uvedených surovin vypracujeme na vále těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v ledničce 30 minut odpočívat.
Zatím vyšleháme z bílků sníh a zašleháme do něho…
Koláč s arašídovým máslem
Potřebné ingredience
Korpus: 150 g hladké mouky, 2 PL kakaa, 45 g třtinového cukru, 100 g Hery. Náplň: 400 g žervé, 195 g jemného arašídového másla, 100 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 125 g smetany ke šlehání. Dále: 125 g smetany ke šlehání, 200 g zakysané smetany, 2 PL cukru moučka.
Postup přípravy
Z uvedených surovin vypracujeme na vále těsto, které natlačíme do vymazané dortové formy průměr 24 cm a vytvarujeme i okraje. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C 15 minut. Korpus…
Sypaný makový závin
Potřebné ingredience
Těsto: 300 ml mléka, 80 ml oleje, 60 g cukru krupice, 500 g polohrubé mouky, lžička soli, 30 g droždí, (bez vejce). Náplň: 200 g mletého máku, 200 g cukru moučka. Dále: kousek másla.
Postup přípravy
Těsto zaděláme v pekárně nebo ručně.
Vykynuté těsto rozpůlíme, každý díl rozválíme na tenký plát, posypeme směsí máku s cukrem, pokapeme studenou vodou a máslem, srolujeme a…
Kroucený koláč
Potřebné ingredience
Těsto: 350 g hladké mouky, 100 g másla, 25 g droždí, sůl, 170 ml mléka, 2 žloutky, 1 PL cukru krupice. Náplň: 500 g tvarohu, 1 vejce, cukr dle chuti. Sníh: 4 bílky, 140 g cukru krupice. Dále: švestková povidla, vlašské ořechy.
Postup přípravy
Těsto vypracujeme v pekárně obvyklým způsobem.
Vykynuté těsto rozdělíme na 3 stejné díly. Každý díl roztáhneme na obdélník, potřeme povidly, posypeme sekanými ořechy a…
Kynutý koláč s tvarohovou pěnou
Potřebné ingredience
Těsto: 200 ml mléka, 50 ml oleje, 1 žloutek, 50 g cukru krupice, 400 g polohrubé mouky, 21 g droždí, sůl, citronová kůra. Náplň: 500 g měkkého tvarohu v alobalu, 150 g cukru krupice, 150 g kysané smetany, 2 žloutky, 5 bílků, 1 vanilkový pudinkový prášek. Dále. 1 třešňový kompot, mandlové plátky, skořice a moučkový cukr na posypání.
Postup přípravy
Těsto zaděláme v pekárně nebo ručně (já dělala v pekárně). Vykynuté těsto roztáhneme na tukem pomazaný plech 30 x 40 cm a poklademe vypeckovanými třešněmi. Opět chvíli necháme…
Jahodové řezy se šlehačkou
Potřebné ingredience
Korpus: 4 vejce, 200 g cukru krupice, 230 g polohrubé mouky, 20 g kakaa, ½ prášku do pečiva, 100 ml studené vody, 100 ml oleje. Náplň: 500 g jahod, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 PL citronové šťávy, cukru dle chuti. Krém: 250 g tvarohu ve vaničce, 380 g zakysané smetany, 250 ml smetany ke šlehání, 6 PL cukru, 2 PL citronové šťávy, 6 želatinových plátků. Dále: dětské piškoty, několik čerstvých jahod, čokoládové zdobení.
Postup přípravy
Z bílků a malé části cukru ušleháme pevný sníh. Žloutky s cukrem a vodou vyšleháme od pěny, vléváme olej, v několika dávkách přidáme směs prosáté mouky s kakaem a práškem do…
Křehký tvarohový koláč
Potřebné ingredience
Těsto: 220 g hladké mouky, 50 g cukru moučka, 170 g másla, 2 žloutky, 1 PL mléka, špetka prášku do pečiva. Náplň: 500 g měkkého tvarohu v alobalu, 100 g třtinového cukru, 2 vejce, citronová kůra.
Postup přípravy
Z uvedených surovin na vále vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do potravinové fólie a uložíme na 30 minut do ledničky. 2/3 těsta rozválíme a přeneseme do dortové formy…
Sušenky s kokosovým sněhem
Potřebné ingredience
Těsto: 125 g másla, 50 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 PL zakysané smetany, ½ lžičky citronové kůry, 150 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1 PL kakaa. Náplň: 1 bílek, 50 g cukru moučka, 60 g strouhaného kokosu. Dále: čokoládová poleva.
Postup přípravy
Máslo z ledničky nakrájíme na kousky a s cukrem vyšleháme do pěny, zašleháme zakysanou smetanu, citronovou kůru, vmícháme směs mouky, kakaa a prášku do pečiva. Vyklopíme na vál a…
Ořechové krémové řezy
Potřebné ingredience
Těsto: 270 g hladké mouky, 140 g másla nebo Hery, 100 g cukru moučka, 1 vejce, špetka soli, ½ prášku do pečiva, 2 PL mléka. Náplň: 5 vajec, 140 g cukru moučka, 100 g čokolády na vaření, 100 g vlašských ořechů. Krém: 300 ml mléka, 30 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 200 g másla, 1vanilkový cukr.
Postup přípravy
Z uvedených surovin vypracujeme na vále těsto, které zabalíme do potravinové fólie a uložíme na 30 minut do ledničky. Pak těsto rozpůlíme, jednu část rozválíme na pečící papír,…