Calzone se špenátem a sýry
Potřebné ingredience
Těsto-50dkg hl.mouky,1 lžička soli,1,5 g droždí,asi 250ml vlažné vody,1 lžíce olivového oleje.Náplň:mražený listový špenát,sůl,pepř,solamyl,tavený sýr,šunka,sýr eidam,česnek.Na potření :olivový olej,kari kečup
Postup přípravy
vypracujeme hladké těsto jako na pizzu a necháme vykynout.Mezitím v kastrůlku rozpustíme špenát,ochutíme solí,pepřem a česnekem a zahustíme solamylem,aby nám netekl z těsta a…
MEDOVÉ PERNÍČKY Z CELOZRNÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
Potřebné ingredience
Suroviny: 380 g celozrnné špaldové mouky, 130 g moučkového cukru, 3 lžíce medu, 1 lžička sody, 60 g rozpuštěného másla, 2 vejce, lžíce mletého koření: hřebíček, skořice, badyán, muškátový oříšek (nebo hotového perníkového koření), lžíce holandského kakaa, asi 50 ml mléka
Postup přípravy
Postup: Smíchejte mouku, sodu, cukr, koření a kakao. V jiné nádobě vyšlehejte máslo s medem a vejci. Propracujte obě části dohromady, pokud nebude těsto dostatečně vláčné,…
LINECKÉ ZE ŠPALDOVÉ MOUKY
Potřebné ingredience
Suroviny: 250 g špaldové mouky, 125 g změklého másla, 125 g moučkového cukru, 1 vejce, lžička strouhané citrónové kůry, lžička vanilkového extraktu, marmeláda na slepování
Postup přípravy
Postup: Mouku smíchejte s citrónovou kůrou. Máslo utřete s cukrem a postupně vmíchejte vejce a vanilkový extrakt. Do máslové směsi zapracujte mouku – vznikne vám hladké těsto.…
ŠPALDOVÉ VANILKOVÉ ROHLÍČKY
Potřebné ingredience
Suroviny: 175 g másla, 50 g moučkového cukru, 215 g hladké špaldové mouky, 75 g mletých vlašských ořechů, špetka soli Směs na obalení: 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr
Postup přípravy
Postup: Do mísy nasypte mouku, cukr, ořechy a přidejte špetku soli. Přidejte na plátky nakrájené máslo a rukama nebo pomocí robotu vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do…
LENČINO KYNUTÉ TĚSTO
Potřebné ingredience
1 kg polohrubé mouky, 1 kostka kvasnic, 2 vejce, 10 dkg cukru, 2 dcl oleje, půl lžičky soli, asi půl litru mléka
Postup přípravy
vypracuje klasické kynuté těsto - jde na sladko i slano (buchty, Martinské rohlíčky, pizza ..)
Moje první zeleninová čína
Potřebné ingredience
Kuřecí prso (pro 2 stačí jen jedno pro 4 osoby alespoň 2 prsíčka)1/2 červená paprika1/2 zelená paprika 2 menší cibulky nebo 1 větší 2 stroužky česneku. Perfektní je přidat čínské zelí (které jsem neměla nakrajené ,olej solamyl (škrob) sojová omáčka (sladká a normální)nějaké pálidlo (pikantní omáčka z papriček)sůl, cukr, rýže
Postup přípravy
V první řadě si do malého kávového šálku dáme vrchovatou lžičku škrobu, který zalijeme vodou a zakápneme sojovou omáčkou. rnNakrájíme kuřecí prsíčko na malé kostičky. rnPapriky…
Medovníčky
Potřebné ingredience
Těsto: 120 g změklého másla, 100 g medu, 140 g cukru moučka, 2 vejce, 500 g hladké mouky, 2 zarovnané lžičky jedlé sody. Krém: 1 Salko karamel, 250 g másla. Dále: 2 hrsti vlašských ořechů, švestková povidla, bílá poleva Carla.
Postup přípravy
Vyšleháme změklé máslo s tekutým medem a cukrem, po jednom zašleháme vejce. Na vál odvážíme mouku se sodou, nalijeme vyšlehanou směs a vypracujeme hladké těsto, které zabalené v…
Domácí gnocchi s květákem a sušenými rajčaty
Potřebné ingredience
gnocchi pro 2-3 osoby: 500 g brambor ,180 g hladké mouky, 1 vejce, 1 lžičku soli, hladkou mouku na podsypání 1/2 uvařeného květáku, rajčata v oleji, 1 česnek, 1 malá cibule, čerstvá bazalka, pepř, kari, chilli, smetana na vaření, parmezán
Postup přípravy
Neoloupané brambory uvaříme v osolené vodě. Scedíme, oloupeme a vychladlé prolisujeme mačkadlem na brambory. Přisypeme hladkou mouku smíchanou se solí a vypracujeme hladké, mírně…
Vajíčková pomazánka
Potřebné ingredience
4 vejce, kousek másla, 80 g žervé, + lžíce pomazánkového másla, sůl, pepř, plnotučná hořčice, pažitka(jarní cibulka)
Postup přípravy
Na kousku másla připravíme míchaná vejce,osolíme, opepříme a za tepla vmícháme žervé a pomazánkové máslo. Necháme vystydnout, přidáme hořčici a nakrájenou pažitku nebo jarní…
Slaný (vanilkový) karamel
Potřebné ingredience
POTŘEBUJEME 100 g krystal cukru (může být i třtinový), 40 g másla (rozpuštěného a teplého), 60 ml smetany ke šlehání (alespoň 30 %, zahřáté), 1 lžička opravdu kvalitní soli (mořské, himalájské, košer apod.), lžička vanilkového extraktu
Postup přípravy
Tak na tom záleží úplně nejvíc. Chvíli mi to trvalo, než jsem to dovedla do fáze, kdy se mi podařil opravdu karamel úžasné chuti. Takže:
Cukr dáme do rendlíku (už tady to…