Staročeský chléb z pravého domácího kvásku
Potřebné ingredience
350ml vlažné vody (nejlépe pokojové teploty) + 7-10g soli + 750g jaké mouky chcete (kdo jak má rád např. základní recept - 250g celozrnné pšeničné a 500g hladké pšeničné mouky) + 1-2lzičky kmínu + 300g kvásku, můžete přidat nějaká semínka dle chuti.
Postup přípravy
Suroviny promícháme v hnětacím stroji, poté dáme do velké oválné pečící formy (používám velkou skleněnou zapékací mísu) vyložené pečícím papírem či podložkou na pečení a dáme na…
Hovězí s mrkví a bramborem
Potřebné ingredience
hovězí maso (cca 500 g vcelku), karotka, bílý pepř, sůl, cukr, 1 lžíce citrónové šťávy, máslo, instantní jíška
Postup přípravy
Hrnec trochu máznout máslem, doprostřed položit maso a kolem nasypat na kolečka pokrájenou mrkev. Maso trochu posolit, opepřit bílým pepřem, na mrkev položit kousek másla, vše…
Králík à la svíčková
Potřebné ingredience
díly z králíka, malá sklenice směsi Halali (320 g), 2-3 čerstvé mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 100 - 150 g sladké smetany, sůl, cukr, citrónová šťáva
Postup přípravy
Králičí díly naložit do lednice na 1-3 dny do zeleninové směsi - Halali + pokrájená čerstvá zelenina.
Pomalit 6 hodin na LOW (3,5l hrnec).
Po vyjmutí masa do hrnce…
Dýňová polévka (s kuřecím vývarem)
Potřebné ingredience
kuřecí díly na polévku, dýně (Hokkaido, muškátová...), několik kuliček pepře, sůl, sladká smetana, na dozdobení a dochucení dýňový olej a zakysaná smetana
Postup přípravy
Nejprve dát do hrnce kuřecí skelet + 2 kuličky pepře + sůl.
(Já dávám skelety vařit do sítka, abych nemusela z polévky lovit kosti, maso a koření, ale není to nutné, je možné…
Plátky krkovice s hříbky
Potřebné ingredience
plátky krkovice (cca 500 g), 2 červené cibule, hříbky (čerstvé nebo mražené), sůl, pepř, drcený kmín
Postup přípravy
Cibuli pokrájet a nasypat na dno hrnce.
Na cibuli rozložit plátky krkovice, okořenit solí, pepřem a kmínem.
Maso zasypat pokrájenými houbami a trošku podlít (max. ½ dcl).…
Nadívané žampiony
Potřebné ingredience
velké hlavičky žampionů (případně portobella), mleté krůtí maso, šalotka, česnek, vejce, petrželka, sůl, pepř, sladká paprika, kousek másla
Postup přípravy
Nejprve připravit nádivku: mleté krůtí maso + vejce + na jemno pokrájená šalotka + prolisovaný česnek + petrželka + sůl, pepř a trocha sladké papriky - vše promíchat.
Ze…
Višňovočokoládový likér
Potřebné ingredience
1 hořká čokoláda,nebo čokoláda na vaření 30% smetana,tatra mléko neslazené 1 salko, griotka
Postup přípravy
Ve smetaně rozpustíme tabulku čokolády, odstavime ze sporáku a obcas promícháme,dokud směs vychladne,aby se nevytvořil škraloup. Poté přilijeme salko, griotku dle chuti a naředíme…
Višňovočokoládový likér
Potřebné ingredience
1 hořká čokoláda,nebo čokoláda na vaření 30% smetana,tatra mléko neslazené 1 salko, griotka
Postup přípravy
Ve smetaně rozpustíme tabulku čokolády, odstavime ze sporáku a obcas promícháme,dokud směs vychladne,aby se nevytvořil škraloup. Poté přilijeme salko, griotku dle chuti a naředíme…
Melounky
Potřebné ingredience
250g měkkého másla, 250g sušeného mléka, 200g cukr moučka, mandlové aroma + 300g mletých piškotů, 300g cukr moučka, 3 bílky, 30g změklého másla
Postup přípravy
NEPEČENÉ MELOUNKY: První nepečené těsta: 250g měkkého másla, 250g sušené mléko, 200g cukr moučka, mandlové aroma. Rozdělíme na dva díly, jeden necháme bílý a druhou část obarvíme…
Pistáciové stromečky
Potřebné ingredience
150g hladká mouka, 120g pistáciového pudinku, 90g cukr moučka, 1 žloutek, 130g Hera
Postup přípravy
Upeču si stromečky: 150g hladké mouky, 120g pistáciového pudinku, 90g cukr moučka, 1 žloutek, 130g Hera. Těsto na slabo vyválím, vykrájím stromečky a upeču. Opatrně a pomalu,…