Zobrazit přihlášovací formulář
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Rafaello - dia

Rafaello - dia

Potřebné ingredience

2 neplněné dortové oplatky
125 g ztuženého tuku
100 g sladidla Vitar Sweet (modrý)
100 g sušeného mléka
50 ml vody
100 g mandlí
str. kokos na obalení

Postup přípravy

Dortové oplatky rozdrtíme válečkem a nasypeme do mísy. Přidáme rozehřátý tuk, sladidlo, sušené mléko a vodu. Ze vzniklé hmoty tvarujeme kuličky, do nichž vkládáme olopané mandle.…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Hvězdičky pro diabetiky

Hvězdičky pro diabetiky

Potřebné ingredience

250 g hladké mouky,
2 žloutky,
60 g hroznového cukru,
1 vanilkový lusk,
špetka soli,
125 g másla,
150 g poloměkkých sušených švestek,
50 g meruňkové dia marmelády,
mouka na vál,
pečící papír

Postup přípravy

Hladkou mouku jeden žloutek, hroznový cukr, sůl a dřeň z vanilkového lusku promícháme, přidáme kousky změklého másla a vypracujeme hladké těsto. Pak ho vložíme do chladničky a…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Boží milosti

Boží milosti

Potřebné ingredience

250 g polohrubé mouky,
50 g moučkového cukru,
sůl,
50 g tuku,
2 žloutky,
1 vejce,
citronová kůra,
šťáva z 1/2 citronu,
2 lžíce rumu,
tuk na smažení,
cukr na sypání,
vanilka.

Postup přípravy

Na vál prosijeme mouku, cukr, sůl, rozdrobíme tuk, přidáme žloutky a celé vejce, citronovou kůru i šťávu, rum a zpracujeme těsto řidší než na nudle, které propracováváme tak…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Ořechová štola

Ořechová štola

Potřebné ingredience

Na těsto:
50 g sultánek,50 g rozinek,
170 ml rumu,
500 g polohrubé mouky,
1 prášek do pečiva,
125 g hnědého cukru,
175 g másla,
250 g tvarohu,
200 g jemně nasekaných ořechů,
2 vejce,
1 PL oleje,
2 vanilkové cukry,
1/2 citrónu,
špetka soli,špetka kardamonu;
Na náplň:
200 g mletých lískových oříšků,
150 g cukru,
1 bílek,
6 - 8 PL mléka,
3 - 5 kapek mandlové esence;
Na zdobení:
20 g sekaných lískových oříšků,
50 g másla,
moučkový cukr;

Postup přípravy

Sultánky a rozinky přebereme a propláchneme chladnou vodou. Necháme je okapat a dáme do misky. Přelijeme je 150 ml rumu a necháme alespoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) máčet.

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Vánoční makovec

Vánoční makovec

Potřebné ingredience

3 makovce po 6 plátcích
400 g hladké nebo polohrubé mouky,
100 g mletých mandlí,
špetka soli,
1 lžička mleté skořice,
110 g cukru,
50 g droždí,
400 ml vlažného mléka,
2 vejce,
5 kapek hořkomandlové esence,
1 lžíce rumu,
275 g másla,
200 g mletého máku,
50 g moučkového cukru

Postup přípravy

1. Smícháme mouku, mandle, sůl, skořici a 50 g cukru. Uděláme důlek. Droždí a 30 g cukru roz­pustíme ve 230 ml mléka. Nalijeme je do důlku a necháme vzejít kvásek (asi 20 minut).…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Vánoční štola

Vánoční štola

Potřebné ingredience

polohrubá mouka 1 kg
sůl 1 lžička
citronová kůra
droždí 10 dkg
cukr 20 dkg
máslo (tuk) 40 dkg
mléko 4 dl
mandle 15 dkg
rozinky 10 – 15 dkg
citronát (kandované ovoce) 20 dkg
rum 4 lžíce (dávám více)
vanilkový cukr nebo vanilka
tuk na plech (nepoužívám, peču na papíře nebo silikonové podložce)
mouka na vál
máslo na potření 3 dkg (zpravidla je potřeba více)
moučkový cukr s vanilkou

Postup přípravy

změklý, ne tekutý), řidší než na vánočku, vypracujeme, až jsou bubliny. Přidáme ovoce, propracujeme, necháme 2 hodiny kynout, propracujeme, necháme 30 minut kynout. Rozdělíme na…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Vánočka mojí babičky

Vánočka mojí babičky

Potřebné ingredience

750 g polohrubé mouky,
150 g jemného moučkového cukru,
150 g másla,
3 žloutky,
40 g droždí,
7 g soli,
asi 3/8 l mléka,
trochu citronové kůry,
20 g rozinek,
40 g mandlí.

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme kvásek, na teplém místě necháme vzejít.

Do mísy dáme mouku, doprostřed dáme cukr, citronovou kůru, žloutky, přidáme kvásek, rozpuštěný vlahý tuk a…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Stará dobrá vánočka

Stará dobrá vánočka

Potřebné ingredience

500 g hladké mouky,
100 g moučkového cukru,
200 g másla,
3 g soli,
100 g plátků mandlí,
100 g rozinek,
1 PL strouhané citronové kůry,
5 žloutků,
1/2 KL perníkového koření,
1/4 KL muškátového oříšku,
1/2 hrnku teplého mléka,
1 sáček sušeného droždí.

Postup přípravy

Mouku, cukr, sůl a koření prosejeme a promícháme se sušeným droždím. Přidáme citronovou kůru, rozpuštěné máslo, teplé, spíše horké mléko. Nebojme se toho, babičky to nedělaly…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Vánočka i pro levé ruce

Vánočka i pro levé ruce

Potřebné ingredience

500 g polohrubé mouky,
125 g moučkového cukru (část lze nahradit vanilkovým cukrem),
100 g másla,
3 - 4 g sádla,
1 vejce,
1 vejce na potření těsta,
1 žloutek,
32 g droždí,
250 ml mléka,
špetka soli,
citronová kůra,
malá hrst rozinek namočených v rumu,
nasekané mandle.

Postup přípravy

Tohle je recept na ideální kynuté těsto, protože ať jsem je dělala z jakékoli mouky (= s jakýmkoli obsahem lepku), tak jsem je nikdy nemusela "dosypávat" moukou nebo "dolívat"…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Babiččina vánočka

Babiččina vánočka

Potřebné ingredience

kg. polohrubé mouky
200 gr. másla
250 gr. pískového cujru
84 gr. kvasnic (tj. 2 kostky)
5 žloutků
1 vejce
140 gr. sekaných mandlí
140 gr. rozinek
špetka soli
citronová kůra z jednoho citronu,
mléko dle potřeby

Postup přípravy

V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo vykynuté droždí ( v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a kvasnice) , cukr, pět žloutků …

Zobrazit více...

Kategorie