Rafaello - dia
Potřebné ingredience
2 neplněné dortové oplatky
125 g ztuženého tuku
100 g sladidla Vitar Sweet (modrý)
100 g sušeného mléka
50 ml vody
100 g mandlí
str. kokos na obalení
Postup přípravy
Dortové oplatky rozdrtíme válečkem a nasypeme do mísy. Přidáme rozehřátý tuk, sladidlo, sušené mléko a vodu. Ze vzniklé hmoty tvarujeme kuličky, do nichž vkládáme olopané mandle.…
Hvězdičky pro diabetiky
Potřebné ingredience
250 g hladké mouky,
2 žloutky,
60 g hroznového cukru,
1 vanilkový lusk,
špetka soli,
125 g másla,
150 g poloměkkých sušených švestek,
50 g meruňkové dia marmelády,
mouka na vál,
pečící papír
Postup přípravy
Hladkou mouku jeden žloutek, hroznový cukr, sůl a dřeň z vanilkového lusku promícháme, přidáme kousky změklého másla a vypracujeme hladké těsto. Pak ho vložíme do chladničky a…
Boží milosti
Potřebné ingredience
250 g polohrubé mouky,
50 g moučkového cukru,
sůl,
50 g tuku,
2 žloutky,
1 vejce,
citronová kůra,
šťáva z 1/2 citronu,
2 lžíce rumu,
tuk na smažení,
cukr na sypání,
vanilka.
Postup přípravy
Na vál prosijeme mouku, cukr, sůl, rozdrobíme tuk, přidáme žloutky a celé vejce, citronovou kůru i šťávu, rum a zpracujeme těsto řidší než na nudle, které propracováváme tak…
Ořechová štola
Potřebné ingredience
Na těsto:
50 g sultánek,50 g rozinek,
170 ml rumu,
500 g polohrubé mouky,
1 prášek do pečiva,
125 g hnědého cukru,
175 g másla,
250 g tvarohu,
200 g jemně nasekaných ořechů,
2 vejce,
1 PL oleje,
2 vanilkové cukry,
1/2 citrónu,
špetka soli,špetka kardamonu;
Na náplň:
200 g mletých lískových oříšků,
150 g cukru,
1 bílek,
6 - 8 PL mléka,
3 - 5 kapek mandlové esence;
Na zdobení:
20 g sekaných lískových oříšků,
50 g másla,
moučkový cukr;
Postup přípravy
Sultánky a rozinky přebereme a propláchneme chladnou vodou. Necháme je okapat a dáme do misky. Přelijeme je 150 ml rumu a necháme alespoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) máčet.
Vánoční makovec
Potřebné ingredience
3 makovce po 6 plátcích
400 g hladké nebo polohrubé mouky,
100 g mletých mandlí,
špetka soli,
1 lžička mleté skořice,
110 g cukru,
50 g droždí,
400 ml vlažného mléka,
2 vejce,
5 kapek hořkomandlové esence,
1 lžíce rumu,
275 g másla,
200 g mletého máku,
50 g moučkového cukru
Postup přípravy
1. Smícháme mouku, mandle, sůl, skořici a 50 g cukru. Uděláme důlek. Droždí a 30 g cukru rozpustíme ve 230 ml mléka. Nalijeme je do důlku a necháme vzejít kvásek (asi 20 minut).…
Vánoční štola
Potřebné ingredience
polohrubá mouka 1 kg
sůl 1 lžička
citronová kůra
droždí 10 dkg
cukr 20 dkg
máslo (tuk) 40 dkg
mléko 4 dl
mandle 15 dkg
rozinky 10 – 15 dkg
citronát (kandované ovoce) 20 dkg
rum 4 lžíce (dávám více)
vanilkový cukr nebo vanilka
tuk na plech (nepoužívám, peču na papíře nebo silikonové podložce)
mouka na vál
máslo na potření 3 dkg (zpravidla je potřeba více)
moučkový cukr s vanilkou
Postup přípravy
změklý, ne tekutý), řidší než na vánočku, vypracujeme, až jsou bubliny. Přidáme ovoce, propracujeme, necháme 2 hodiny kynout, propracujeme, necháme 30 minut kynout. Rozdělíme na…
Vánočka mojí babičky
Potřebné ingredience
750 g polohrubé mouky,
150 g jemného moučkového cukru,
150 g másla,
3 žloutky,
40 g droždí,
7 g soli,
asi 3/8 l mléka,
trochu citronové kůry,
20 g rozinek,
40 g mandlí.
Postup přípravy
Nejdříve si připravíme kvásek, na teplém místě necháme vzejít.
Do mísy dáme mouku, doprostřed dáme cukr, citronovou kůru, žloutky, přidáme kvásek, rozpuštěný vlahý tuk a…
Stará dobrá vánočka
Potřebné ingredience
500 g hladké mouky,
100 g moučkového cukru,
200 g másla,
3 g soli,
100 g plátků mandlí,
100 g rozinek,
1 PL strouhané citronové kůry,
5 žloutků,
1/2 KL perníkového koření,
1/4 KL muškátového oříšku,
1/2 hrnku teplého mléka,
1 sáček sušeného droždí.
Postup přípravy
Mouku, cukr, sůl a koření prosejeme a promícháme se sušeným droždím. Přidáme citronovou kůru, rozpuštěné máslo, teplé, spíše horké mléko. Nebojme se toho, babičky to nedělaly…
Vánočka i pro levé ruce
Potřebné ingredience
500 g polohrubé mouky,
125 g moučkového cukru (část lze nahradit vanilkovým cukrem),
100 g másla,
3 - 4 g sádla,
1 vejce,
1 vejce na potření těsta,
1 žloutek,
32 g droždí,
250 ml mléka,
špetka soli,
citronová kůra,
malá hrst rozinek namočených v rumu,
nasekané mandle.
Postup přípravy
Tohle je recept na ideální kynuté těsto, protože ať jsem je dělala z jakékoli mouky (= s jakýmkoli obsahem lepku), tak jsem je nikdy nemusela "dosypávat" moukou nebo "dolívat"…
Babiččina vánočka
Potřebné ingredience
kg. polohrubé mouky
200 gr. másla
250 gr. pískového cujru
84 gr. kvasnic (tj. 2 kostky)
5 žloutků
1 vejce
140 gr. sekaných mandlí
140 gr. rozinek
špetka soli
citronová kůra z jednoho citronu,
mléko dle potřeby
Postup přípravy
V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo vykynuté droždí ( v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a kvasnice) , cukr, pět žloutků …