Kossuth kifli
Potřebné ingredience
Těsto: 3 vejce, 150 g cukru krupice, 100 g másla, 150 g polohrubé mouky, špetka soli, šťáva z ½ citronu, citronová kůra, špetka prášku do pečiva. Dále: 1 hrst mandlových lupínků nebo sekaných ořechů, cukr moučka na posypání.
Postup přípravy
Na internetu jsou různé recepty na tyto maďarské půlměsíčky a já jsem vyzkoušela jeden z nich. Moučník se dobře dělal a všem nám moc chutnal, tak se podělím o recept.
Z…
Tvarohový kokosáček
Potřebné ingredience
Těsto: 100 g hrubé mouky, 100 g cukru moučka, 100 g strouhaného kokosu, 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva, 1 vejce, 50 g másla. Náplň: 500 g měkkého tvarohu v alobalu, 70 g cukru moučka, 2 žloutky, 50 ml mléka. Dále: 1 vrchovatá lžíce marmelády, 2 hrsti strouhaného kokosu, 2 bílky, 50 g cukru moučka.
Postup přípravy
Z uvedených surovin vypracujeme na vále těsto, které namačkáme do vymazané koláčové formy průměr 28 cm a vytvoříme asi 2 cm okraje. Suroviny na náplň smícháme a urovnáme na těsto.…
Dvojbarevné tvarohové řezy
Potřebné ingredience
Tmavé těsto: 300 g hladké mouky, 160 g cukru moučka, 170 g hery, 3 PL kakaa, 2-3 PL zakysané smetany, 1 lžička prášku do pečiva. Světlé těsto: 150 g hladké mouky, 80 g cukru moučka, 80 g hery, 1 PL zakysané smetany, ½ lžičky prášku do pečiva. Náplň: 500 g tučného tvarohu v alobalu, 1 kelímek zakysané smetany (a ještě zbytek, co nešel do těsta), cukr moučka dle chuti, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudinkový prášek, 2 vejce. Dále: povidla nebo marmeláda, 200 g bílé čokolády, kousek 100% tuku, zdobení.
Postup přípravy
Další z tvarohových receptů, který jsem našla na internetu a vyzkoušela.
Na vále vypracujeme postupně obě těsta, tmavé těsto rozpůlíme a všechny 3 bochánky zabalené v…
Košíčky z listového těsta
Potřebné ingredience
Listové těsto, tvarohová náplň, hroznové víno.
Postup přípravy
Na internetu jsem objevila jeden zajímavý obrázek a ten mě vedl k vyzkoušení těchto košíčků. Náplň jsem zvolila tvarohovou, v originále je nejspíš kečup a oliva.
Těsto…
Tvarohové koláčky ke kafíčku
Potřebné ingredience
Těsto: 200 g měkkého tvarohu v alobalu, 100 g másla, 150 g hladké mouky. Dále: třtinový cukr.
Postup přípravy
Tak jsem zase jednou hledala inspiraci na internetu a zaujal mě tento jednoduchý recept, který jsem hned musela vyzkoušet.
V míse utřeme na kousky pokrájené změklé máslo s…
Jemné čokoládové řezy s banánem
Potřebné ingredience
Korpus: 4 vejce, 200 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 5 PL horké vody, 5 PL oleje. Krémy: 500 g tvarohu ve vaničce, 200 g zakysané smetany, cukr moučka dle chuti, 100 g mléčné čokolády, 1 PL kakaa, 500 ml smetany ke šlehání, 6 želatinových plátků. Dále: 3-4 banány, čokoládové zdobení.
Postup přípravy
Z bílků a malé části cukru vyšleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem a vodou vyšleháme do pěny, postupně přiléváme olej, zašleháme i prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.…
Margaretky
Potřebné ingredience
Těsto linecké: 300 g hladké mouky, 200 g Hery, 100 g cukru moučka, 2 žloutky. Těsto třené: 200 g Hery, 60 g cukru moučka, 2 žloutky, špetka soli, citronová kůra, 250 g hladké mouky. Dále: pikantní marmeláda.
Postup přípravy
Z uvedených surovin na vále vypracujeme linecké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme půl hodiny odpočívat v ledničce. Těsto rozválíme, vykrajujeme kolečka průměru…
Pudinkový makovec s citronovou polevou
Potřebné ingredience
Těsto: 110 g mletého máku, 150 g polohrubé mouky, 150 g cukru krupice, ½ prášku do pečiva, 1 vejce, 1 PL rumu, 250 ml mléka. Pudink: 250 ml mléka, 1 PL cukru krupice, ½ sáčku vanilkového pudinkového prášku. Citronová poleva: 180 g cukru moučka, 2-3 PL citronové šťávy, asi 1-2 PL vařící vody. Dále: 1 hrst rozinek, čokoládové zdobení.
Postup přípravy
Uvaříme pudink a necháme jej vychladnout. Opláchneme rozinky. Dortovou formu průměr 26 cm (nebo třeba i menší) vyložíme pečícím papírem. V míse zamícháme suroviny na těsto,…
Mřížkový koláč z ořechového těsta
Potřebné ingredience
Těsto: 450 g polohrubé mouky, 200 g cukr moučka, 120 g strouhaných ořechů, 250 g hery, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 2 vejce. Náplň: 500 g měkkého tvarohu v alobalu, 250 g tvarohu ve vaničce, 200 g zakysané smetany, 1 vejce, 100 g cukru moučka, ½ lžičky vanilkové esence.
Postup přípravy
Z uvedených surovin na vále vypracujeme těsto. Suroviny na náplň krátce prošleháme. Na vymazaný plech 30x40 cm rozválíme trochu víc než polovinu těsta, natřeme tvarohovou náplň a…
Borůvkové řezy s mascarpone krémem
Potřebné ingredience
Korpus: 4 vejce, 160 g cukru moučka, 160 g polohrubé mouky, 3 PL oleje. Krém: 250 g mascarpone, 250 ml smetany ke šlehání, 2 PL cukru moučka, asi 4 PL borůvek z kompotu. Poleva: 1 čiré dortové želé, 100 ml borůvkové šťávy, 150 ml vody.
Postup přípravy
Ještě jeden borůvkový zákusek.
Celá vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny, opatrně vmícháme olej a prosátou mouku. Těsto natřeme na vyšší plech 30x40 cm s pečícím papírem…