Tvarohové řezy s čokoládou
Potřebné ingredience
Korpus: 5 vajec, 60 g cukru moučka, 70 g polohrubé mouky, 1 PL kakaa. Krém: 100 g másla, 100 g Nutelly. Náplň: 250 g tvarohu ve vaničce, 200 g zakysané smetany, 3 PL cukru moučka, 1 lžička citronové šťávy, 250 ml smetany ke šlehání, 1 želatinový ztužovač Dr. Oetker, 100 ml vody. Poleva: 150 g hořké čokolády, 100 ml smetany ke šlehání.
Postup přípravy
Celá vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny, vmícháme prosátou mouku a kakao. Těsto natřeme na vymazaný a vysypaný vyšší plech 30x40 cm a v troubě předehřáté na 190°C upečeme (asi…
Tvarohové strouhané řezy
Potřebné ingredience
Těsto: 40 dkg hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, 1 Hera, 3 lžíce mléka, 7 dkg moučkového cukru; Náplň: 3 tvarohy (kostky), 4 vejce, 200 g moučkového cukru, 1 lžíce Solamylu, 1/2 l mléka, 1 vanilkový puding; Poleva: 4,5 dkg moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 1/2 lžíce Solamylu, 1 lžíce mléka, 5 dkg Hery.
Postup přípravy
Těsto rozdělíme na 2 díly a dáme asi na 2 hodiny do mrazáku.
Pak jeden díl rozstrouháme na vymazaný pekáč, na to dáme tvarohovou nádivku, nastrouháme druhý díl těsta a upečeme…
Dva saláty z červené řepy
Potřebné ingredience
Předvařená červená řepa (lidl, penny, albert) a dále viz postup
Postup přípravy
Smíchat nakrájenou červenou řepu, lžíci medu, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 3 lžičky balsamica, pepř, ledový salát, mrkev, kozí sýr (nebo mozzarellu), vlašské…
Velikonoční mazanec, bochánek
Potřebné ingredience
500 g polohrubé mouky,100 g moučkového cukru a stejné množství másla, lžíce sádla, 2 žloutky, špetka soli, 40 g droždí (nejlepší je vážené z pekárny), 3/16 litru mléka, půlku sáčku vanilkového cukru, nastrouhaná citronová kůra a 30 gramů nadrobno nakrájených mandlí do těsta a 20 g na ozdobení, 50 g v rumu namočených rozinek, rozšlehané vajíčko na pomazání
Postup přípravy
Do misky dám kvasnice, posypu lžičkou moučkového cukru, kvasnice se rozpustí, přiliju trochu vlahého mléka a lžíci mouky a udělám kvásek. Mezitím rozpustím máslo a sádlo, nesmí…
Drobenkový koláč s tvarohem a malinami/borůvkami
Potřebné ingredience
Drobenka: 250 g polohrubé mouky 100 g másla 100 g cukru 1 vejce 1/2 prášku do pečiva Tvarohová vrstva: 250 g tvarohu - nejlépe z vaničky ale můžete i v pozlátku, akorát se hůř roztírá na koláč, 1 vejce 1 vanilkový cukr cukr (podle chuti a podle sladkosti ovoce) Ovoce jaké máte rádi, já dělala malinový a s borůvkami
Postup přípravy
Smícháme všechny přísady a uděláme drobenku. Odebereme 2/3 a natlačíme do vymazané, vysypané koláčové formy. Můžete dát i na papír na pečení. Stačí tenčí vrstva. Na ni vylijeme či…
Tarhoňa se slaninou, žampiony a sušenými rajčaty
Potřebné ingredience
200 g tarhoni (v suchém stavu ´u nás množství pro 4-5 lidí), slanina (je možné přidat i různé zbytky masa), žampiony, sušená rajčata, cibule, olej na orestování tarhoni, 2 lžíce oleje na orestování slaniny a žampionů (pokud máte rajčata v oleji, dejte ten), lžička sladké papriky, špetka uzené papriky, sůl, bílý pepř, bylinky na ozdobení (lahůdková cibulka, petržel, bazalka...)
Postup přípravy
Tarhoňu restovat na 2 lžících oleje, až se začne barvit do růžova.
Jakmile začne chytat růžovou barvu, přidat papriku + uzenou papriku, rychle zamíchat a hned přilít horkou…
Kváskový olivový chléb
Potřebné ingredience
100 g pšeničného kvásku, 1⁄2 lžičky cukru, 2 lžičky soli (8 g), 1 lžička sušeného oregana, 40 g olivového oleje, 200 g vody, 380 g pšeničné chlebové mouky, olivový olej na potření chleba
Postup přípravy
(Tento recept je z Kváskové kuchařky Jany Berkové.)
Ze všech surovin vypracovat těsto a nechat ho vykynout (cca 1-2 hodiny).
Po vykynutí těsto rozděli na dvě…
Kváskový škvarkový chléb
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 20 g žitného kvásku, 100 g žitné chlebové mouky, 100 g vody; * DÁLE DO TĚSTA: 240 g vody, 300 g pšeničné chlebové mouky, 100 g hladké pšeničné mouky, 2 lžičky soli, drcený kmín, 2 hrsti škvarků
Postup přípravy
(Tento chléb je z kuchařky Ruce v mouce od Ivy Trhoňové.)
Den předem rozkvasit kvásek:
- smíchat kvásek + vodu + mouku, přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při…
Kváskový pšenično-žitný chléb
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 2 lžíce žitného kvásku, 140 g celozrnné žitné mouky, 160 ml vody; * DÁLE DO TĚSTA: 600 g pšeničné chlebové mouky, 330 ml syrovátky, 1 lžíce drceného kmínu, 3 lžičky soli (tzn. cca 12 g)
Postup přípravy
Den předem rozkvasit kvásek:
- smíchat kvásek + vlažnou vodu + mouku, přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při pokojové teplotě
2. den - dokončení
K rozkvasu přidat …
Ořechové válečky
Potřebné ingredience
200g másla, 250g hladké mouky, 90g moučkového cukru, 110g mletých ořechů
Postup přípravy
Vypracujeme křehké těsto, necháme v lednici odležet. Uválíme váleček, nakrájíme na kousky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10min.