Vánoční pochoutka z kapra
Potřebné ingredience
Po Štědrém večeru často zbudou obalené a osmažené porce kapra. Co s nimi? Proměňte je na silvestrovskou pochoutku. Nejdříve si připravte nálev: 0,75 l vody, 2 ks nového koření, 2 ks celého pepře, 1 ks hřebíčku, 1 bobkový list, 1/2 lžičky hořčičného semínka, 3 dkg soli, 3 dkg cukru, 11 tablet cukerinu a 1/4 l octa. Navíc krájenou petržel, cibuli a mrkev.
Postup přípravy
Zeleninou nešetřte a proložte jí vrstvy osmažených řízků z kapra. Když to máte ve sklenici pěkně srovnáno, zalijte svařeným a vyhlazeným nálevem, aby i porce navrchu byly pěkně…
Krkovička na zelenině
Potřebné ingredience
6 plátků krkovice, 1-2 cibule, 2 mrkve, 2 petržele, celer, hořčice, 2-3 kyselé okurky, hladká mouka, citronová šťáva, sádlo nebo olej
Postup přípravy
Plátky krkovičky nařízneme, naklepeme, osolíme, lehce opepříme, potřeme hořčicí a posypeme hladkou moukou. Na pánvi zprudka na sádle nebo oleji opečeme a vyjmeme. Do výpeku…
Květáková polévka s koprem
Potřebné ingredience
1 středně velký květák, 1 mrkev, 250 ml smetany, 2-3 natvrdo uvařená vejce, máslo, hladká mouka, kopr, ocet
Postup přípravy
Květák nakrájíme na kousky, mrkev nastrouháme nahrubo. Oboje osmahneme na másle. Přidáme hladkou mouku, kterou prosmažíme. Zalijeme vodou a vaříme, dokud květák nezměkne. Přidáme…
Placky s mletým masem
Potřebné ingredience
25 dkg mletého masa, 1 tvaroh, 25 dkg uvařených brambor, 10 dkg hrubé mouky, 1 vejce, sůl
Postup přípravy
Maso si nejprve orestujeme na pánvi na oleji a necháme vystydnout. Uvařené brambory nastrouháme a smícháme s tvarohem, moukou a vejcem. Osolíme a přidáme orestované maso. Tvoříme…
Ledový salát s kuřecím masem
Potřebné ingredience
2 kuřecí prsa, 1-2 mrkve, 1 ledový salát, 1 plechovka kukuřice, 1 francouzský nebo italský dresing ( kupuji Hellmans )
Postup přípravy
Prsa orestovat, nechat vychladnout a pak nakrájet na kousky.
Ledový salát nakrájet, přidat na hrubo nastrouhanou mrkev, kukuřici, kousky kuřecího masa a promíchat s dresingem.…
Debrecínská pečeně
Potřebné ingredience
750 g vepřové kýty (v celku), 60 g slaniny, sůl, sladká mletá paprika, máslo, cibule, 100 ml kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky
Postup přípravy
Z poloviny slaniny nakrájíme tenké hranolky a maso jimi prošpikujeme. Na povrchu ho osolíme a posypeme paprikou. V kastrolu rozpálíme máslo, zpěníme na něm drobně nakrájenou…
Moser koláč
Potřebné ingredience
Těsto: 16 dkg polohrubé mouky, 7 dkg moučkového cukru, 7 dkg másla, 1 vejce, 1 prdopeč. Náplň: 2 vanilkové pudinky, ½ l mléka, 20 dkg krupicového cukru, 3 kelímky zakysané smetany, dále pak ovoce, želatina
Postup přípravy
Vytvořit těsto a dát na chvíli do ledničky. V mléce uvařit pudink, ke konci varu přidat cukr, povařit a nechat vystydnout. Do studeného vmícháme 3 kysané smetany ( měla jsem teď…
Žampionová polévky + nočky
Potřebné ingredience
6-7 větších žampionů, 1 cibule, šlehačka, hladká mouka, sůl. Na nočky 1 vejce a krupička, sůl
Postup přípravy
Žampiony si na struhadle nastrouháme nahrubo. Na másle osmažíme cibuli, přidáme nastrouhané žampiony, chvilku osmažíme, osolíme a zalijeme vodou.Vaříme asi 15 minut. Pak přidáme…
Pórková "malovaná" polévka
Potřebné ingredience
Brambory, pórek, ½ kostky masoxu, hladká mouka, sádlo, mléko
Postup přípravy
Na sádle ( pro tyto účely je lepší než olej ) necháme zesklovatět na půl kolečka nakrájený pórek, zalijeme malým množstvím vody, přidáme sůl, na malé kostičky nakrájené brambory…
Sýrové smaženky
Potřebné ingredience
1 kg brambor, hladká mouka, 3 vejce, 100 g sýra na strouhání, sůl.
Postup přípravy
Ve slupce uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme. Do brambor nastrouháme sýr, přidáme vejce, podle potřeby mouku. Osolíme a zpracujeme tužší těsto.…