Zobrazit přihlášovací formulář
DOMÁCÍ MEDICÍNA
KDYŽ BOLÍ V KRKU (Knedlík v krku) PRO DOSPĚLÉ!

KDYŽ BOLÍ V KRKU (Knedlík v krku) PRO DOSPĚLÉ!

Potřebné ingredience

1 Prazdroj 12°, 1 malou Alpu (francovku), 9 lžic medu

Postup přípravy

Uvedené ingredience nechat přejít varem. Vychladlé přelít do nějaké uzavíratelné lahve a každé ráno si dát frťánka :-)

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
Kysané (sudové) zelí

Kysané (sudové) zelí

Potřebné ingredience

1 kg zelí, 2 dkg soli (1 vrchovatá polévková lžíce)

Postup přípravy

1 kg očištěného zelí nastrouháme a pridáme do něj 2 dkg soli (1 vrchovatá polévková lžíce). Vše promícháme a necháme 1 hodinu stát. Pak napěchujeme do sklenic - necháme ve…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
LŽÍCOVÁ RYCHLÁ BUCHTA

LŽÍCOVÁ RYCHLÁ BUCHTA

Potřebné ingredience

16 Polévk.lžic polohrubé mouky, 7 PL cukru moučka, 5 PL oleje, 2 celá vejce, 1 prášek do pečiva, 1 sklenka mléka, ovoce + drobenka

Postup přípravy

Uvedené množství je na menší plech nebo na koláčovou kulatou formu. Všechny suroviny smícháme a vylejeme do vysypaného plechu nebo formy, poklademe ovocem a posypeme drobenkou.…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
ZELENÁ HOŘČICE (ze zelených rajčat)

ZELENÁ HOŘČICE (ze zelených rajčat)

Potřebné ingredience

1 kg zelených rajčat, 6 ks zelených paprik, 1/2 kg hlávkového zelí, 2 velké cibule, 1 větší celer, 2 lžičky soli, 180 g cukru, 1/4 litru octa. Můžeme pro větší pikantnost a ostrost přidat pálivé zelené feferony dle chuti.

Postup přípravy

Veškerou zeleninu pomeleme na masovém strojku a přidáme k tomu 2 lžičky soli, 180 g cukru a dusíme 20 minut pod pokličkou. Poté přilijeme 1/4 litru octa a dusíme ještě dalších 5…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
RAJČATOVÉ CHUTNEY (čatní) ZE ZELENÝCH RAJČAT

RAJČATOVÉ CHUTNEY (čatní) ZE ZELENÝCH RAJČAT

Potřebné ingredience

1 kg zelených rajčat, 25 dkg cibule, 25 dkg jablek, 20 dkg cukru, 1 lžička soli, 1 lžička mletého nového koření, 1 lžička zázvoru, 2 dcl octa, troška chilli koření (nemusí být).

Postup přípravy

Rajčata, cibuli a jablka nakrájíme na drobné kostičky a dusíme alespoň 30 minut. Poté přidáme ostatní ingredience a opět dusíme a mícháme do zhoustnutí a vařící dáváme do sklenek,…

Zobrazit více...
DOMÁCÍ MEDICÍNA
Lék při nachlazení a kašli - z citronů,česneku,cibule a medu

Lék při nachlazení a kašli - z citronů,česneku,cibule…

Potřebné ingredience

4 větší citrony, 15 stroužků česneku, 1 větší cibule, 1 litr převařené vody, med na doslazení

Postup přípravy

Recept mám od známé. Jak mám napsáno, tak opisuji :-)
Citrony oloupeme a nakrájíme na kousky, přidáme oloupané stroužky česneku, nakrájenou oloupanou cibuli. Rozmixujeme a…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
LIKVIDÁTOR :-)

LIKVIDÁTOR :-)

Potřebné ingredience

40 dkg polohrubé mouky, 15-20 dkg cukru, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 dcl oleje, 1 litr jakéhokoliv kompotu i se šťávou, který potřebujeme zlikvidovat, nebo můžeme dát nastrouhaná jablka (v tom případě k jablkům přidáme krapet vlažného mléka)

Postup přípravy

Vše zamíchat a vylít na vymaštěný a vysypaný plech. Po upečení pocukrovat. Dobrou chuť!

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
JABLKOVÝ KOLÁČ

JABLKOVÝ KOLÁČ

Potřebné ingredience

35 dkg polohrubé mouky, 35 dkg nastrouhaných nebo na malé kostičky pokrájených a oloupaných jablek, 25 dkg cukru, 10 dkg rozpuštěného tuku (oleje), 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva Poleva: 15 dkg cukru, 5 dkg másla, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, 4 lžíce horké vody

Postup přípravy

Vše v míse smícháme a vylijeme na plech a upečeme. Po upečení a vychladnutí polijeme polevou, ta se krásně vpije do buchty. Buchta je krásně vláčná díky jablíčkům, žádná dusivka :…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
ŠKVARKOVÉ PLACKY BEZ  KYNUTÍ

ŠKVARKOVÉ PLACKY BEZ KYNUTÍ

Potřebné ingredience

Mám od kamarádky, tak se poděluji :-) V originále zní: 1 kg hladké mouky, 1/4 litru oleje, 2 vejce, 2 kypřící prášky, sůl, necelý litr mléka (horkého), 1/2 kostky droždí na kvásek, 1/4 kg nasekaných škvarků (nebo uzeného, co kdo rád), 1/2 kg pokrájeného kysaného zelí (nemusí být) Z tohoto množství ingrediencí je placek hodně, pro dvě osoby stačí poloviční dávka.

Postup přípravy

Uděláme si kvásek- do trochy teplého mléka rozdrobíme půlku droždí, dáme tak lžičku cukru a maličko zaprášíme moukou a necháme vzejít. Poté smícháme kvásek se všemi uvedenými…

Zobrazit více...
SALÁTY, ZÁLIVKY
ZDRAVÝ SALÁT Z KYSANÉHO ZELÍ

ZDRAVÝ SALÁT Z KYSANÉHO ZELÍ

Potřebné ingredience

2 sáčky kysaného zelí, 10 dkg kabanosu nebo měkkého salámu (junior, gothaj....), 2 kapie (pro barevnost), 2 cibule, 2 zelené (nebo jiné) papriky, majolka + bílý jogurt

Postup přípravy

Kysané zelí dáme do cedníku a propláchneme, kdyby jsme to neudělali, salát by byl moc kyselý ,-). Nakrájíme na kostičky kabanos nebo salám, dále nakrájíme kapie, cibuli, papriky a…

Zobrazit více...

Kategorie