Zobrazit přihlášovací formulář
CHUŤOVKY
Nakládaný hermelín - camembert

Nakládaný hermelín - camembert

Potřebné ingredience

CAMEMBERT - 1 KUS 1 ks camembertu 90g (sedlčanský, billa) 1,5 stroužku česneku 1 špetka soli 1/4 g pepře 1/2 lžičky mleté sladké papriky 2 g sušené chilli papričky 1/4 lžičky sušeného tymiánu 1 lžíce oleje Nálev: slunečnicový olej, bobkový list, červená cibule, pepř barevný, chilli paprička

Postup přípravy

Na zavařovačku o objemu 0,7 l tři kusy hernelínu Rozříznout hirizontálně napůl, potřít třetinou směsi. Do sklenice střídavě cibuli a hermelín. Zalít cca 2 dcl oleje. V lednici…

Zobrazit více...
MLETÉ MASO
Pasticcio - řecké lasagne

Pasticcio - řecké lasagne

Potřebné ingredience

500 g mletého masa (vepřové nebo hovězí nebo mix) * 1 velká cibule * 3 stroužky česneku * lžíce protlaku * bobkový list * oregano 1 lžička * mletá paprika 1 lžíce * půl lžičky skořice * rajčata v plechovce * 1 kostka hovězího bujonu * červené víno (nemusí být) ***** 750 ml mléka * máslo 50 g * 4 lžíce mouky * 100 g ementálu (originálně patří gruyere) * sůl, pepř, muškátový oříšek **** 300 g makarony (bucatini, kolínka, penne) * 200 g balkánského sýra nebo fety (stačí i míň) * 2 vejce * lžička tymiánu **** parmazán 40 g

Postup přípravy

na omáčku - opečeme na oleji cibuli, potom česnek, protlak a přidáme maso, opékáme cca 5 minut. potom posypeme paprikou, oreganem a skořicí, přidáme bobkový list. v této chvíli je…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
výborné vláčné brownies s cuketou

výborné vláčné brownies s cuketou

Potřebné ingredience

1 hrnek hladké špaldové mouky * 1 - 2 vejce * 1 lžička sody * 1 lžička skořice * špetka chilli * necelý hrnek hnědého cukru * 1 vanilkový cukr * 4 lžíce holanského kakaa * 1 čokoláda na vaření * 60 g másla * 2 hrnky nahrubo strouhané cukety **** můžou být i vlašské ořechy

Postup přípravy

ušleháme vejce s cukrem, přidáme roztopenou čokoládu a máslo. smícháme s moukou, kakaem, skořicí, sodou a cuketou. pečeme v troubě na 180 stupňů cca 40 minut.

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Piškotový beránek

Piškotový beránek

Potřebné ingredience

4 vejce * 100 g cukru krystal * 1 vanilkový cukr * 1 špetka soli * 4 lžíce oleje (slunečnice) * 4 lžíce horké vody * 200 g polohrubé mouky * citronová kůra * 1 lžička prášku do pečiva

Postup přípravy

ušleháme celá vejce s cukry a solí na nejvyšší rychlost cca 10 minut. na menší rychlost zašleháme olej a vodu a následně mouku s kůrou a práškem do pečiva. šlehám opravdu vše…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Hrníčkový makovec

Hrníčkový makovec

Potřebné ingredience

1 hrnek polohrubé mouky * 3/4 hrnku cukru * 1 hrnek mletého máku * 1 vanilkový cukr * 1 prášek do pečiva * 2 vejce * 1 hrnek mléka * 3/4 hrnku oleje * citronová kůra hrnek o objemu 250 ml

Postup přípravy

smícháme sypké suroviny, zašleháme mléko, olej a vejce.
pečeme ve formě 20x30 cm na 180 stupňů cca 30 minut.
po upečení pocukrovat nebo polít citronovou polevou.

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Francouzský citronový koláč

Francouzský citronový koláč

Potřebné ingredience

těsto: 100g másla * 2 žloutky * 30 g moučkového cukru * 200 g hladké mouky * kůra z jednoho citronu * 2 lžíce studené vody..................... citronová náplň: 50 g másla * sťáva ze dvou citronů * 130g cukru * 1 vanilkový cukr * 3 lžíce solamylu nebo kukuřičného škrobu (maizeny) * 3 žloutky .................. sněhová čepice: 5 bílků * 250 g cukru * 2 lžíce solamylu * špetka soli

Postup přípravy

Recept je trochu náročný na množství použitého nádobí a náčiní, jinak je úplně jednoduchý:-)
Zpracujeme těsto jako linecké a dáme na 15 minut do lednice. Předehřát troubu na…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Zapečená kuřecí prsa

Zapečená kuřecí prsa

Potřebné ingredience

2 kuřecí prsa * 150g tvrdého sýra * 1 vejce * 2 lžíce majonézy * zelené bylinky, sůl, pepř, paprika, pepř, sušený česnek, sušené cibule

Postup přípravy

Prsa rozřízneme na plátky, naklepeme, osolit, opepřit, dát do pekáčku vymazaneho olejem nebo máslem. Posypeme paprikou a sušeným česnekem. Nastrouhaný sýr promícháme s vejcem,…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Květákové kari

Květákové kari

Potřebné ingredience

1 květák * velký batát * cca 150 g mraženého nebo čerstvého hrášku * cibule * 4 stroužky česneku * 1 velká lžíce červené kari pasty * asi 4 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru * 1 lžička římského kmínu * 1 lžička mletého koriandru * 200 ml kokosového mléka * voda, půl kostky kuřecího bujonu (nebo cca 150 ml vývaru) * sůl

Postup přípravy

V pánvi wok (nebo jiné vhodné nádobě) osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme lžíci kari pasty, aby se rozvoněla. potom dáme nakrájený česnek, na kostky nakrájený batát a na plátky…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Lososový tatarák

Lososový tatarák

Potřebné ingredience

100g uzeného lososa, postačí i treska ala losos (plátky), kousek červené cibule nebo šalotka, 150-200g creme fraiche ale postačí i neochucené pomazánkové máslo, citron, kopr čerstvý nebo sušený, kapary nebo sterilovaná okurka (nemusí být)

Postup přípravy

Vše pokrájet nadrobno, pokapat citronem, smíchat s creme fraiche.
Podáváme s opečenými tousty

Zobrazit více...
DĚTSKÉ SPECIALITY
Banánové lívance

Banánové lívance

Potřebné ingredience

4 zralé banány (s hnědými tečkami na slupce) * 130 ml mléka * 2 vejce * 150 g polohrubé mouky * 2 lžíce jemných ovesných vloček (nemusí být) * 1 lžička prášku do pečiva * skořice 1 lžička * cca 50g másla na smažení

Postup přípravy

Banány rozmačkat vidličkou, přidat mléko, vejce, prošlehat, potom ostatní suroviny. Dvě lžíce směsi na každý lívaneček smažit na másle (na oleji to není ono).
Kdo chce, může…

Zobrazit více...

Kategorie