VEPŘOVÉ PLÁTKY v MARINÁDĚ
Potřebné ingredience
6 plátků vepřové krkovice
Suroviny na marinádu: 3 vejce, 1 1/2 lžičky soli, 1 1/2 lžíce magi, 1 1/2 lžíce woršestru, 1 1/2 lžíce hořčice-plnotučné, 1 1/2 lžíce solamylu a 6 stroužků česneku rozdrtit
Postup přípravy
Suroviny na marinádu všechny promícháme a vyšleháme. Potom marinádou protáhneme plátky masa a naskládáme do misky. Necháme uležet 24 hod. Potom je opékáme na pánvi. Maso je…
ZAPÉKANÁ RÝŽE s rajčaty
Potřebné ingredience
Rýže, sůl, pepř, česnek, pórek,kysaná smetana, 6 - 8 větších rajčat, 6-8 vajec, 200g sýra na strouhání.
Postup přípravy
Vymažeme si pekáček a nebo zapékací misku tukem.
Uvaříme si rýži do poloměkka a dáme do mísy. Do ní přidáme sůl, pepř, drcený česnek dle chuti, kysanou smetanu , na kolečka…
KOPROVÁ OMÁČKA se svítkem
Potřebné ingredience
Omáčka: 1/2 l mléka, hladká mouka, ocet, cukr , kopr, sůl a máslo, 1/2 šlehačky
Svítek: 1/4 l mléka, 3 vrchovaté lžíce hl. mouky, 2 vejce, sůl a tuk na vymazání plechu
Postup přípravy
Postup na omáčku: Mléko zahustíme hladkou moukou na hustotu, jako bychom dělali kvásek na zahuštění a dáme vařit. Přidáme šlehačku. Když se nám omáčka vaří, přidáme převařený ocet…
BRAMBOROVÉ HALUŠKY
Potřebné ingredience
75 dkg syrových brambor, 1 vejce, 1 lžička soli, 30 dkg hladké mouky
Postup přípravy
Syrové brambory nastrouháme. Nesléváme z nich vodu. Přidáme vejce, sůl, a hladkou mouku. Vše promícháme. získáme tužší těsto. V horké vodě namočíme prkénko, dáme na něj část těsta…
BOSÁKY - knedle k pečenému masu!!
Potřebné ingredience
80 dkg syrových brambor, 12 dkg krupice, 8 dkg hr.mouky, 1 vejce, sůl a 2 lžíce mléka
Postup přípravy
Syrové brambory na jemno nastrouháme. Pokropíme mlékem. Osolíme, přidáme vejce, krupici a mouku. Těsto proděláme a rukou namočenou ve studené vodě děláme knedlíky , tvarem jako…
SMAŽENÉ KOSTKY FILLE
Potřebné ingredience
500g fille, olej na smažení.
Těstíčko: 2 vejce hl. mouka, 7 stroužků česneku, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1/2 lžičky soli.
Postup přípravy
Fillé nakrájíme na větší kostky a obalíme v hustším těstíčku, které jsme dochutili kořením a česnekem(lisovaným). Potom osmažíme v oleji.
Příloha: hranolky, brambory a…
ZAPEČENÁ VEJCE NA ZELENINĚ
Potřebné ingredience
1/2 kg fazolek (zelené v plechu)4 rajčata, 1 cibule, 4 stroužky česneku, olej, sůl, pepř, petrželka, 6 vajec, 1 zelená paprika.
Postup přípravy
Fazolky podusíme chvíli na pánvi. Dáme si je vzlášť a na té samé pánvičce zpěníme cibulku, česnek, petrželku a pepř. Přidáme rajské na kousky a zelenou papriku. Dusíme asi 5 minut…
KUŘECÍ BAŠTA
Potřebné ingredience
4 kuřecí stehna, hl.mouka,1/4 l šlehačky nebo smetany, olej, citron
Těstíčko: 3 vejce, hl. mouka, nastrouhaný tvrdý sýr, pepř a sůl
Postup přípravy
Stehna omyjeme , osušíme a posypeme hl. moukou.Potraviny na těstíčko vyšleháme a stehna v něm obalíme. Obalená stehna osmažíme na oleji zmírna asi 10 minut po obou stranách. Dáme…
Angreštová buchta
Potřebné ingredience
40 dkg hladké mouky, 25 dkg mouč. cukru, 14 dkg másla(rozehřát), 2 vejce(celá), 2 lžíce kakaa, 1 lžíce sody, 1 velká sklenice angreštu nebo 2 malé( dáme i se šťávou do těsta).
Postup přípravy
Všechno smícháme dohromady a vylijeme do vymazaného a vysypaného pekáče(vanička).
Rychlé a dobré.
MOUČNÍK Z PŘESNÍDÁVKY
Potřebné ingredience
30 dkg cukru krystal, 35 dkg polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 2 celá vejce, 10 lžic oleje, necelý 1/4 l mléka, 2 jakékoliv dětské přesnídávky, 1 prášek do pečiva,
Postup přípravy
Vše smícháme dohromady a nalijeme na vymazaný a vysypaný pekáč( vanička).
Pečeme asi 40 minut při 180 C.
Rychlé a dobré!