Bezinkový likér
Potřebné ingredience
2 kg opraných bezinek, 1 l vody, 3/4 cukru, 2 vanilkové cukry, vývar z kávy, 1/2 l rumu
Postup přípravy
2 kg opraných bezinek
1 l vody
Společně uvařit 15 minut a přecedit.
Do šťávy dáme 3/4 cukru a vaříme 5 minut. Pak přidáme 2 vanilkové cukry a vaříme 3 minuty. Pak přidáme…
Slané penízky
Potřebné ingredience
30 dkg hrubé mouky, 5 -10 dkg Hery, 1/2 skleničky vlažného mléka, 1/2 kávové lžičky práškového cukru, 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva 1 lžičku soli. Náplň: 5 -10 dkg másla, 10 dkg Nivy, 10 dkg cihly (nastrouhat) dle chuti vlašské ořechy
Postup přípravy
Nejprve vypracujeme těsto, poté jej rozdělíme na tři části. Každou část vyválíme a naplníme připravenou náplní, srolujeme a zabalíme např. do alobalu, či fólie. Takto připavné…
Slané pečivo
Potřebné ingredience
50 dkg hladké mouky 50 dkg tvrdého sýra (nastrouhat) 40 dkg Hery 1 prášek do pečiva 1 kyselá šlehačka (může být i sladká) sůl. Velké množství ks. Je vhodné na větší oslavy. Tvary si můžete tvořit dle vlastní fantazie
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, necháme zaležet v lednici. Poté vyválíme, vykrájíme např. tyčky, potřeme vajíčkem. Navrch dáváme ozdobu dle fantazie. (sladkou mletou papriku, kmín, ořechy,…
Vánočka z pekárny
Potřebné ingredience
2 vejce, 250 ml mléka, 100 g cukru krystal, 125 g tuku (dávám heru), špetka soli, 250 g hl. mouky, 400 g polohrubé mouky, sušené droždí - 1,5 lžičky, rozinky, mandle
Postup přípravy
Do pekárny naleji mléko, do něj přidám vejce, tuk, cukr, přidám mouku, ve které mám smíchané droždí, dále pak sůl. Dám na pekárně volbu těsta. Po chvíli (signálu) přidám rozinky.…
Kapr na černo (ryby na černo)
Potřebné ingredience
kapr, 3 kuličky nového koření, 3 bobkové listy, 3 hřebíčky, máslo, 2 x balíček švestek, mrkev, celer, petržel, 2 x balíček mandlí, rozinky dle chuti,1x balíček fíků, 1x balíček datlí, vlašské ořechy dle oka, 1 x balíček lískových ořechů, sůl, cukr, pokrájený citron na čtvrtky ( i s kůrou), možnost dodat švestková povidla, 2-3 perníky na strouhání,
Postup přípravy
Na másle orestujeme zeleninu, zalijeme vodou a vaříme. Přidáme všechny ingredience včetně koření. Vaříme cca 1 hodinu. Zahustíme perníkem a zase dostatečně povaříme (cca 1 hodinu)…
Kapustové závitky s mletým masem
Potřebné ingredience
Kapustové listy, 100 g rýže (dávám jeden pytlík), cca 400 g mletého masa, 1 vejce, 2 cibule, 2 stroužky česneku, majoránka, plátky anglické slaniny, 1 až 2 lžíce oleje, cca 200 ml kečupu, cca 200 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř
Postup přípravy
Nejprve běžným způsobem uvaříme rýži (dělám ji na divoko). Mezitím si uvařím v osolené vodě umyté kapustové listy - cca 2-3 minuty od doby varu (tak aby byly listy měkké a vhodné…
Pečený čaj
Potřebné ingredience
1 kg černého rybízu, 1 kg jiného ovoce, 1/2 lžičky skořice, 2 roztlučené hřebíčky, 1 citron bez kůry na kostky, 1/2 kg cukru, 1/8 rumu
Postup přípravy
Vše smícháme, dáme na 180 stupňů péct cca 45 minut a pak naplníme do předem vyhřátých sklenic. Po naplnění otočíme uzavřené sklenice dnem vzhůru.
Je možné použít i zmrzlé…
Litý perník - rychlé, snadné, velmi dobré
Potřebné ingredience
prášek do pečiva, 1x prášek do perníku, polohrubou mouku, mléko, čokoládu na vaření, cukr krupici, 2 vejce, olej
Postup přípravy
Na sucho smícháme:
1 litr polohrubé mouky
1/2 litru cukru krupice
1/2 prášku do pečiva
1 prášek do perníku
Zašleháme:
1/2 litru studeného mléka
2…
Rybízový koláč - dobrá rychlovka
Potřebné ingredience
1 a 1/4 hrnku polohrubé mouky, 1 a 1/2 hrnku cukr krupice, 5 lžic mléka, 3 lžíce horké vody, 2 lžíce tuku, 2 lžičky prdopeče, 3 vejce, vanilkový cukr, špetka soli, rybíz, rybízovou marmeládu, tuk na vymazání plechu
Postup přípravy
Žloutky utřeme se třemi lžícemi horké vody do pěny, přidáme hrnek krupicového cukru , vanilkového cukru, vlažné mléko, tuk a polohrubou mouku smíchanou s prdopečem. Těsto…
Špenátová roláda - jednoduché, výborné
Potřebné ingredience
vepřové, kuřecí nebo krůtí maso ( dle chutě ), špenátové listy - nejlépe se mi hodí "Bonduel", sůl, pepř, česnek, vajíčko, niť,
Postup přípravy
Z masa si připravíme roládu. ( já buď vykostím kuře, nebo koupím kotletu a tu pořádně rozklepu ). Maso osolím opepřím a nechám chvíli "odpočinout". Připravím si špenátové…