10 receptů na zpracování rajčat
Potřebné ingredience
Čerstvá rajčata
Postup přípravy
Všechny recepty mám vyzkoušené, získané různě od rodiny, známých i z internetu. Přizpůsobila jsem si je a pravidelně je používám.
Rajský protlak
2kg rajčat, 250g cibule,…
Moje Rote Grütze
Potřebné ingredience
Mražené nebo čerstvé ovoce: 0,5 kg třešní bez pecky, 0,5 kg jahod, 1kg kg směsi ovoce (borůvky, maliny, rybíz, angrešt, ostružiny - každého cca. 200g), 0,5 kg cukru krystal, půl sáčku Agaru (zahušťovadlo ze Zdravé výživy)
Postup přípravy
Rote Grütze známe z Německa, v hotelích se podává k snídani ve velkých mísách. Dá se tam koupit i ve sklenicích. Já jsem si původní německý recept upravila tak, aby příprava byla…
Tiramisu buchta - levnější a tak akorát sladká
Potřebné ingredience
Těsto: 250g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 240g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 150ml oleje, 100ml vařící vody Krém: 4 žloutky, 60g cukru, 2 lžíce rumu nebo 1 lžíce rumového aroma, 2x 250g Mascarpone, 200ml smetana na šlehání, rozpustná káva, kakao na posypání (holandské)
Postup přípravy
Těsto: V menší míse ušleháme bílky se 120g cukru. Ve větší míse ušleháme žloutky se zbytkem cukru a s vanilkovým cukrem. Postupně přidáváme mouku s rozmíchaným práškem do pečiva,…
Skvělý nugátový dort
Potřebné ingredience
Těsto: 50g cukru, 1 špetka soli, 10g kakaa, 45g másla, kapka oleje, 1/5 balíčku prášku do pečiva, 110g hladké mouky a 2 žloutky Krém: 100ml smetany na šlehání, 50g čokolády na vaření, 100ml mléka, 150g Nutely nebo podobné pomazánky, 1 vejce
Postup přípravy
Máslo a cukr dáme do misky, přidáme hladkou mouku, žloutky, kakao, jednu pětinu kypřícího prášku. Přisypeme špetku soli, přilijeme kapku olivového oleje. Ručně vše spojíme v těsto…
Jablečno-ořechový koláč vhodný i do remosky
Potřebné ingredience
3 vejce, 300g oloupaných a nastrouhaných jablek, 150g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 150g mouky - na půl hladká a polohrubá, 1 prášek do pečiva, 100ml oleje nejlépe olivového, 2 lžíce kakaa, 100g nahrubo nasekaných nebo pomletých ořechů, nastrouhaná kůra z 1 citrnu nebo citronové aroma Dr. Oetker, trochu oleje a polohrubé mouky na vymazání a vysypání formy. Poleva: 400ml zakysané smetany, 1 lžíce moučkového cukru, 100g čokoládové polevy
Postup přípravy
Ve velké míse šlehačem ušleháme do pěny celá vejce, Přidáme cukr, vanilkový cukr, kakao, ořechy, citronovou kůru a vše opět vyšleháme do pěny. Pak přidáme mouku s práškem do…
Marmeláda bez chemie
Potřebné ingredience
1kg jednoho druhu ovoce (rybíz, višně, třešně, meruňky) nebo můžete i namíchat různé druhy ovoce, 0,5 kg krystalového cukru - u kyselejšího ovoce můžete i víc, podle chuti, 1 bal (10g) agaru - mořská řasa bez chuti, přírodní zahušťovadlo, prodává se ve Zdravé výživě za 17 Kč
Postup přípravy
Ovoce umyji, příp. vypeckuji, dám celé do velkého hrnce a přidám cukr. Promíchám a vařím asi 5min. za průběžného zamíchání. Pak ovoce rozmixuji ponorným mixérem. Pokud chci…
Ovocná zmrzlina
Potřebné ingredience
300g ovoce (jahody, borůvky, maliny, meruňky, ...), 130g krystalového cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 200ml ušlehané smetany
Postup přípravy
Ovoce rozmixujeme, přidáme cukr, šťávu a smícháme se šlehačkou. Dáme do zmrzlinovače a za chvilku máme vynikající zmrzku, bez chemie. Pokud nějaká zbyde, dá se dát do mrazáku a…
Rychlá angreštová buchta
Potřebné ingredience
1 velká sklenice nabo dvě malé angreštového kompotu, 1,5 dcl oleje, 2 vejce, 400g polohrubé mouky, 250g mletého cukru, 1,5 čajové lžičky sody
Postup přípravy
Do mísy dáme napřed tekuté přísady, potom sypké a vše dobře promícháme. Nalijeme na plech s pečícím papírem nebo vymazané a vysypané a upečeme do růžova na 180 stupňů.
Hotové…
Jednoduché domácí frappé
Potřebné ingredience
Rozpustná káva - Nescafé, voda bez bublin, mléko, led
Postup přípravy
Tento recept mám od kamarádky z kavárny, je jednoduchý a osvěžující. Potřebujete k němu jen napěňovač, ten můj je z Řecka, ale určitě půjde použít i nějaký podobný, co se používá…
Tvarohová buchta se sněhovou peřinou
Potřebné ingredience
1 balíček listového těsta 500g Tvarohová náplň: 500g tvarohu (2 vaničky), 5 žloutků, 200g mletého cukru, 2 vanilkové pudinky, 50ml oleje, 500ml studeného mléka Sněhová peřina: 5 bílků, 2 lžíce krystalového cukru
Postup přípravy
Rozválíme balíček listového těsta na velikost plechu + výška okrajů. Těsto přeneseme na vymazaný a vysypaný plech. Připravíme si náplň: smícháme tvaroh, žloutky, pudinky, olej,…