KRINGEL - skořicový věnec
Potřebné ingredience
220ml mléka, 30g droždí, 40g cukru, 550g hladké mouky, špetka soli, 2 žloutky, 50g másla, na náplň:70g másla, 3 lžičky skořice, 100g cukru
Postup přípravy
Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Zapracujte do mouky se špetkou soli zbývající cukr, žloutky a rozpuštěné máslo. Těsto dobře…
Zapečená cuketová lodička
Potřebné ingredience
Mladé cukety, jarní cibulka, kousek slaniny nebo šunky, sýr, rajčata, sůl, koření dle chuti
Postup přípravy
Mladé cukety rozkrojíme na půlky-lodičky, vydlabeme lžičkou a dostatečně osolíme. Na pánvičce orestujeme spodní části jarních cibulek, a přidáme k nim pokrájenou dužninu,…
Lehký hruškový koláč s drobenkou
Potřebné ingredience
1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru - může být klasický nebo hnědý, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1 hrnek bílého jogurtu - ne nízkotučného, 1 vajíčko, 1/3 hrnku oleje, hrušky, event. jablka, trošku skořice, rozinky, event. ořechy....plus máslo, hrubou mouku a cukr na drobenku
Postup přípravy
Smícháme všechny suché přísady a potom přidáme jogurt, vajíčko a olej. Nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku (toto množství používám na zapékací mísu o velikosti 1/2…
Šneci s borůvkovou náplní
Potřebné ingredience
na těsto: 500g hladké mouky, špetka soli, 1 vajíčko, 150g tuku, trochu mléka, 100g cukru, 40g droždí\r\n\r\nna náplň: marmeláda, ovoce (borůvky, třešně nebo cokoliv jiného), troška cukru - může být vanilkový\r\n\r\nna polevu: smetana ke šlehání, cukr moučka
Postup přípravy
Vypracujeme kynuté těsto a vyválíme s něj obdélník. Potřeme marmeládou a poklademe náplní (borůvky s cukrem). Zarolujeme a krájíme na cca dvoucentimetrové šneky. Dáme na plech a…
Rakytníková medicínka - za studena
Potřebné ingredience
bobule rakytníku, cukr, kys. citrónová, troška alkoholu
Postup přípravy
Rakytník otrháme (já letos použila nůžtičky) po prvním mrazíku, omyjeme a odšťavníme v odšťavňovači. (samozřejmě můžete i klasicky rozdrtit a přecedit přes plátýnko)\\r\\nSmícháme…
První letošní TŘEŠŇOVÁ marmeláda
Potřebné ingredience
3 kg vypeckovaných třešní, cukr, gelfix (tři balíčky) , kyselina citrónová (1 pytlíček)
Postup přípravy
Třešně si vypeckujeme, smícháme s gelfixem (já použila 3:1 ) a přivedeme k varu. Tyčovým mixérem jsem je trochu namixovala a po přejití varem jsem přidala cukr. Na 3kg třešní…
Chřestová krémová polévka
Potřebné ingredience
5-6 stonků bílého chřestu, máslo, hladká mouka, sůl, bílý pepř, smetana nebo smetana ke šlehání, osmažená houska, pažitka nebo jiné bylinky
Postup přípravy
Chřest omyjeme, oloupeme a odkrojíme spodní cca 1/3 stonku. Dáme vařit asi na 10 minut do mírně osolené vody. Když je uvařený, odkrojíme hlavičky a zbytek nakrájíme na větší…
Polníčkový salát s kuřecím masem a dresinkem
Potřebné ingredience
kuřecí masíčko, polníček, okurka, mrkev, rajče, zakysaná smetana, česnek, sůl, koření na kuře, olivový olej, kopr
Postup přípravy
Polníček omyjeme a osušíme, přidáme nakrájenou zeleninu, jakou máme rádi a zakápneme olivovým olejem. Mezitím si připravíme masíčko. Nejlepší je kuřecí stehenní řízek. Omyjeme,…
Makový koláč pro Karolínku
Potřebné ingredience
těsto:\r\n40dkg polohr. mouky, 16dkg hery nebo jiného tuku, 16dkg cukru krupice, 1 vejce, 2 lžíce octa, 5 lžic mléka, 1/2 prášku do pečiva\r\nmaková náplň:\r\n200g mletého máku, 80g cukru moučka, 1/4 litru mléka, 20g másla, 1 vanilk. cukr, hrst rumových perníčků, skočice
Postup přípravy
Těsto připravíme ze všech ingrediencí a důkladně propracujeme, poté rozdělíme na dvě části. Větší část bude na základ koláče a tu vyválíme a poklademe jí na pečícím papírem…
SVRATECKÝ GULÁŠ S BRAMBORÁČKY
Potřebné ingredience
cca 750g plece, 300g žampionů (nejlépe čerstvých), 2 cibule, 150g slaniny vcelku, kečup, salsa, sůl, 2 str. česneku, event. trocha hl. mouky
Postup přípravy
Do většího kastrolu dáme rozškvřit nakrájenou slaninu na větší kostičky a když je chycená, přidáme pokrájenou cibuli. Pořádně osmahneme, přidáme nakrájené, osolené maso,…