Vynikající a rychlé "grilované" tortilly s kukuřicí
Potřebné ingredience
4 ks tortily, 1 balení mražené kukuřice, 1 gervais, 1 mozzarella, česnek, pepř, olej
Postup přípravy
Kukuřici uvaříme ve vodě nebo v páře a smícháme s nastrouhanou mozzarellou, sýrem gervais, utřeným česnekem a kořením. Dosolíme podle chuti. Směsí naplníme tortily, které zabalíme…
Cizrnový salát s pečenými paprikami
Potřebné ingredience
Cizrna, 2 - 3 papriky, česnek, bylinky a koření podle chuti, olivový olej, kvalitní ocet a sójová omáčka, sýr Feta nebo balkánský sýr
Postup přípravy
Celé papriky potřeme olivovým olejem a pečeme do mírného zhnědnutí v troubě vyhřáté na 250 stupňů cca 25 minut. Poté papriky dáme do sáčku, aby se zapařily a šly dobře oloupat.…
Bramborové suflé s hermelínem
Potřebné ingredience
500g brambor, 100ml smetany, 40g másla, sůl, pepř, špetka muškátového oříšku, 4 vejce, 1 lžička solamylu, 200g hermelínu, pažitka nebo jiné zelené natě na ozdobu
Postup přípravy
Brambory oloupeme a uvaříme doměkka. Rozšťoucháme je s horkou smetanou a máslem na kaši, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a necháme vychladnout.
Pak…
Grilovaný šmakoun a tempeh, máslové fazolky a bulgur…
Potřebné ingredience
Šmakoun, uzený tempeh, koření, olej, zelené fazolky, máslo, bylinková sůl, bulgur nebo kuskus
Postup přípravy
Šmakouna nakrájíme na plátky, naložíme do oleje a oblíbeného koření nebo bylinek. Já jsem použila originální koření na gyros dovezené z Řecka (bez zbytečných přísad...).
Chléb á la ciabatta
Potřebné ingredience
350 ml vody, alespň 2 lžíce nálevu z oliv, nejlépe část vody nahradit nálevem, 2 lžíce olivového oleje, 250 g hladké mouky, 250 g chlebové mouky (dávám špaldovou), 1/2 kostky droždí, sůl, pepř, oregano, můžeme přidat lístečky bazalky a kolečka černých oliv, hrubá mouka na podsypání.
Postup přípravy
Recept na krásně voňavý a nadýchaný chlebík je následující:
1. Do pekárny dáme tekuté přísady, pak sypké. Oreganem nešetříme, bazalku doporučuji čerstvou a olivy lépe černé…
Nadýchaná bramborová focaccia - na celý plech
Potřebné ingredience
Těsto: 120 ml mléka nebo vody, 50 ml olivového oleje, 500 g brambor, 500 g polohrubé mouky, špetka cukru, špetka soli, 1/2 čerstvého droždí, 1 vejce, můžeme přidat slaninu a sýr (např. ementál) nakrájené na kostičky. Dále potřebujeme žloutek a olivový olej na potření, černé olivy, rozmarýn a hrubou sůl na posypání.
Postup přípravy
Nejdříve si uvaříme brambory ve slupce. Vychlazené nastrouháme a přidáme k ostatním surovinám.
Těsto zpracujeme v pekárně a vykynuté dáme na plech vyložený pečícím papírem…
Opékaný tempeh s rajčatovým kuskusem a máslovými…
Potřebné ingredience
Uzený tempeh, kuskus, rajčatový pyré, kari koření, zelené fazolky, hrášek, bylinková sůl, máslo, olej
Postup přípravy
Na troše oleje orestujeme kuskus, přidáme vařící vodu (vývar), kari koření, trochu rajčatového pyré (kupuji italské v krabičce), zakryjeme pokličkou a necháme nabobtnat. Cca 10…
Zapékané kapie se sýrem - skvělá chuťovka např. k vínu
Potřebné ingredience
Sterilované kapie (mají např. v Lidlu), balkánský sýr řeckého typu (nejlépe Feta), olivový olej, čerstvě mletý pepř nebo koření podle chuti.
Postup přípravy
Jednoduchá a přitom vynikající záležitost.
Papriky naplníme sýrem, dáme do pekáčku, zakapeme olivovým olejem a dáme do trouby, dokud sýr nezměkne.
Okořeníme čerstvě…
Pizza tyčinky - chuťovka pro návštěvy nebo k vínku
Potřebné ingredience
250g hladké mouky, 120ml vody, 70ml oleje, menší polovina kostky droždí, 50g slaniny, 50g strouhaného sýra, 2 sušená rajčátka, kousek pórku, rozmarýn, vajíčko na potření, hrubá sůl a sezamové semínko na posypání
Postup přípravy
Základ tvoří těsto na pizzu, do kterého můžeme přidat prakticky všelijaké oblíbené suroviny, které nakrájíme na malé kousky, smísíme s těstem a necháme vykynout. Já nechávám…
Obilené koule aneb ZDRAVÉ KROKETY nejen PRO DĚTI
Potřebné ingredience
1/2 hrnku rýže, 1/2 hrnku jáhel, 2 hrnky vody, sezamové semínko, olej, sojová omáčka Shoyu (která vzniká přirozenou fermentací sojových bobů a nemá nic společného s glutamanovou náhražkou, k sehnání např. v DMku :-))
Postup přípravy
Recept je z knihy paní Dagmar Lužné, známé odbornice na výživu. Kroketky jsou vynikající, rychlé a zdravé jen tak "na zobání" nebo jako příloha.
Rýži a jáhly…